Türkiye’nin siber güvenliği tek elden yönetilmeli

Bilişim sektörü, Siber Güvenlik Kurulu’na ilişkin yeni bir kararname talep ediyor. TBD Başkanı Aktepe, siber güvenlikle ilgili bütüncül bir yapı oluşturulması ve ulusal seviyede koordinasyon kurulması gerektiğini belirtti. 

Türkiye’nin siber güvenliği tek elden yönetilmeli

MİRAY ÇİMEN

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Rahmi Aktepe Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişte yayımlanan kararnameleri bilişim sektörü açısından değerlendirdi. Aktepe, Dijital Dönüşüm Ofisi’nin açılmasını olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi. Benzer bir ofisin ya da kurulun siber güvenlik alanında da açılması gerektiğini kaydeden Aktepe, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Haberleşme Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen siber güvenlik sekreterya işlemlerinin kaldırıldığını anımsattı. 

DÖNÜŞÜMÜN ALTYAPISI 

Aktepe, “Kurumlar arası görev ve sorumluluk paylaşımı ve çalışma usullerinin yeniden ortaya konduğunu görmekteyiz. TBD olarak bu yapılanmayı, yeni yaşam evresine bizleri taşıyacak dijital dönüşümün altyapısını olarak önemli görüyoruz. Yeni sistemde ülkemizin bilgi toplumuna dönüşümü, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu, Dijital Dönüşüm Ofisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sorumluluğunda yürütülecek” dedi.

Ofisin açılması olumlu

Aktepe şöyle devam etti: “Buna ek olarak, büyük bir ihtimalle, Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın bazı birimleri de dijital dönüşümün sorumluları arasında olacak. Kamuda e-dönüşüm işlemlerini yürütecek Dijital Dönüşüm Ofisi’nin açımasını olumlu görüyoruz. Ancak, siber güvenlik için henüz bir kararname yayımlanmadı.” 

Yeni kararname bekleniyor 

Rahmi Aktepe yakında Siber Güvenlik ile ilgili bir kararname düzenleneceğini düşündüklerini belirterek “Bu konuda da aynı Dijital Dönüşüm Ofisi’nde olduğu gibi, liderlik, strateji, teknik, koordinasyon, operasyon ve hukuk boyutuyla bütüncül bir yapı oluşturulmalı ve ulusal seviyede koordinasyon ve yönetilmesi yapılmalıdır. Kurul veya ofis, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin de bu yapı altında yer alması önemli olacaktır” dedi. 

Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın