Rusya-Ukrayna geriliminde yeni silah: Yapay zeka

Rusya merkezli bir grup, yapay zeka tarafından oluşturulan ve gerçek insanlara ait olmayan insan yüzleriyle sosyal medyada Ukrayna karşıtı paylaşımlar yapmaya başladı. Söz konusu sahte yüzler kullanılarak oluşturulan profiller tarafından dünya geneline Ukrayna hakkında yanıltıcı haberler servis edildiği kaydedildi.

Rusya-Ukrayna geriliminde yeni silah: Yapay zeka

Aksam.com.tr

Doğa Yurduneri

Rusya ve Belarus merkezli bir grup, yapay zeka tarafından oluşturulan ve gerçek insanlara ait olmayan insan yüzleriyle sosyal medyada gazeteci profilleri oluşturmaya başladı. Ukraynalı gazeteci gibi görünen sahte hesapların, dünya geneline Ukrayna hakkında yanıltıcı haberler servis ettiği görüldü. Söz konusu sahte profillerin; Facebook, Instagram, YouTube ve Twitter'da yer aldığı kaydedildi.

Uzmanlar, yapay zeka tarafından oluşturulan yüzlerin gerçek insanlarla ayırt edilmesinin imkansız olduğuna işaret etti. Bu nedenle, propaganda girişiminin fark edilmesi oldukça uzun zaman aldı. Sosyal medyada Ukrayna karşıtı paylaşımlar yapan sahte hesaplar, kullanıcıları Ukrayna hakkında asılsız bilgiler içeren internet sitelerine yönlendirmeye başladı.

SOSYAL MEDYA DEVLERİ, PROPAGANDA İÇİN OLUŞTURULAN SAHTE PROFİLLERİ KALDIRDI

Konuya ilişkin açıklama yapan Facebook, Rusya merkezli grubun yapay zeka tarafından üretilen sahte insan yüzlerini kullandığına işaret etti. Bu tür fotoğrafların, "This Person Does Not Exist" ve "Generated Photos" gibi herkes tarafından erişilebilen platformlarda kolaylıkla üretilebildiği de biliniyordu. Bu platformlardan bazıları, etnik kökene göre de yüz oluşturabiliyor ve kullanıcılar, bu fotoğraflarda spesifik özelliklere göre yüzleri kişiselleştirebiliyordu.

Yaşanan gelişmeler sonrası; Twitter, Facebook, Instagram ve YouTube, bu grup tarafından oluşturulduğu tespit edilen profilleri kaldırdıklarını açıkladı. Rusya merkezli sosyal medya platformları VK ve OK ise henüz konuya ilişkin bir hamle yapmadı. Söz konusu profillerin, Telegram'da da aktif bir şekilde kullanılmaya devam ettiği kaydedildi.

  • rusya
  • ukrayna
  • rusya ukrayna
  • rusya ukrayna savaşı
  • rusya ukrayna yapay zeka
  • yapay zeka
  • rusya yapay zeka
  • yapay zeka sahte yüz
Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın