Einstein'ın görelilik teorisine bir kanıtlama daha geldi: Uzay bükülüyor

Süper yoğun karadeliklerin arkasında X-ışınlarının saptanmasıyla Albert Einstein'ın görelilik kuramına bir doğrulama daha gelmiş oldu. Gökbilimciler ilk kez Dünya'dan 800 milyon ışık yılı uzaklıktaki süper kütleli bir karadeliğin arkasından bir ışık yansıması veya 'yankılanması' yakaladı. Bilim insanları daha önce bir karadeliğin etrafında ışığın büküldüğünü görmüştü fakat böylece, fenomenin diğer taraftan gerçekleştiğini ilk kez gördüler.

Einstein'ın görelilik teorisine bir kanıtlama daha geldi: Uzay bükülüyor

AFP

Albert Einstein, 100 yıldan uzun süre önce "Karadeliklerin yerçekimi o kadar güçlü olmalı ki, ışığı etraflarında bükmeleri gerekir" öngörüsünde bulunmuştu. Einstein'ın bu öngörüsüne doğrulama geldi.

AFP'nin Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmaya dayandırdığı habere göre, karadeliklerin ışık yaymamaları, tersine ışığı hapsetmeleri ve normalde arkalarında hiçbir şey görülememesine rağmen, gökbilimciler ilk kez Dünya'dan 800 milyon ışık yılı uzaklıktaki süper kütleli bir kara deliğin arkasından bir ışık yansıması veya 'yankılanması' yakaladı. Bu 'yankılar' X-ışını flaşları biçimindeydi.

Bilim insanları daha önce bir karadeliğin etrafında ışığın büküldüğünü görmüştü fakat böylece, fenomenin diğer taraftan gerçekleştiğini ilk kez gördüler.

Karadeliğin arkasından X-ışını yansıması, karadeliğin devasa yer çekiminin tabiri caizse X-ışınını köşeden büktüğü anlamına geliyordu. Einstein'ın, kütleli nesnelerin yer çekimi olarak hissedilen uzay-zamanda bozulmaya neden olduğunu belirleyen görelilik teorisi, bu durumu daha önceden gözler önüne sermişti.

Teyit, Stanford Üniversitesi'nden bilim insanlarının X-ışını uzay teleskopları NuSTAR ve XMM-Newton'u IZwicky1 adlı uzak bir galaksinin merkezindeki süper kütleli karadeliğe doğru çevirmeleriyle geldi.

Nature'da çıkan makalenin yazarlarından olan Stanford Üniversitesi'nden astrofizikçi Dan Wilkins, "Bu, Einstein'ın öngördüğü gibi ışık bükülmesinin, yerçekimi gerçekten güçlendiğinde ve bir karadeliğe gerçekten yaklaştığında bile hala çalıştığının bir başka kanıtı" diyerek "O karadeliğe giren hiçbir ışık dışarı çıkmaz, bu yüzden karadeliğin arkasındaki hiçbir şeyi görmememiz gerekir. Bunu görebilmemizin nedeni, o karadeliğin uzayı yamultması, ışığı bükmesi ve kendi etrafındaki manyetik alanları burmasıdır." ifadelerinde bulundu.

X-ışını hüzmelerinin, karadeliğin devasa manyetik alanının kendi dönüşüne karışmasıyla ortaya çıktığını söyleyen Dr. Wilkins, "Bu manyetik alan düğümleniyor ve sonra karadeliğe yakınlaşarak etrafındaki her şeyi ısıtıyor ve bu yüksek enerjili elektronları üretiyor ve onlar da X-ışınlarını üreterek devam ediyor" açıklamasını getirdi.

  • Einstein
  • karadelik
  • büyüme
  • bükülme
  • doğrulandı
  • teyit edildi
Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın