Apple ile ilgili skandal suçlama! Bilerek yavaşlatıyor...

Apple'a Birleşik Krallık'ta iPhone'ları bilerek yavaşlattığı ve arızalı batarya sattığı gerekçesiyle dava açıldı. Şikayette bulunan taraf, Apple'ın haksız bulunması durumunda 1 milyar dolara yakın ceza ödemek zorunda kalabileceğine işaret etti.

Apple ile ilgili skandal suçlama! Bilerek yavaşlatıyor...

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

ABD merkezli teknoloji devi Apple'a, Birleşik Krallık'ta bulunan bağımsız bir kuruluş olan Citizens Advice'ın eski araştırma müdürü tarafından sunulan bir toplu şikayet aracılığıyla dava açıldı. Yazılım güncellemeleriyle iPhone'ları bilerek yavaşlatmak ve arızalı batarya satmakla suçlanan şirketin bu hamlesinden; iPhone 6, iPhone 7, iPhone 8, iPhone X ve daha eski nesil modellerin etkilendiği ifade edildi. Dava aynı zamanda, Birleşik Krallık'ta bu kapsamda açılan ilk dava oldu.

Aksam.com.tr'nin Bloomberg'den aktardığı habere göre; toplu şikayet için oluşturulan internet sitesinde, "Apple; iPhone ve iOS pazarlarındaki hakim konumunu kötüye kullanarak, en yüksek gücü sağlayamayan arızalı pillere sahip iPhone'ları satarak ve iPhone'ları yavaşlatan ve performans sorunlarına neden olan bir güç yönetimi aracı içeren otomatik iOS güncellemelerini iPhone'lara göndererek rekabet yasasını ihlal etti" ifadeleri kullanıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan bir Apple sözcüsü ise iddiaları "Herhangi bir Apple ürününün ömrünü kasıtlı olarak kısaltacak veya müşterilerin cihazları yükseltmelerini sağlamak için kullanıcı deneyimini bozacak hiçbir şey yapmadık ve asla yapmayacağız" şeklinde yanıtladı.

APPLE, 927 MİLYON DOLAR CEZA ÖDEYEBİLİR

Öte yandan; başvuru dosyası, Birleşik Krallık Rekabet Temyiz Mahkemesi'ne sunuldu. Dosyada, durumdan etkilenen kullanıcı sayısının 25 milyon civarında olduğu belirtildi. Şikayette bulunan taraf ve avukatları, Apple'ın haksız bulunması durumunda 927 milyon dolar ceza ödeyebileceğine işaret etti.

Apple, daha önce de iPhone'ları bilerek yavaşlattığı gerekçesiyle yaklaşık 500 milyon dolar cezaya çarptırılmıştı.

  • apple
  • iphone
  • ios güncelleme
  • iphone batarya
  • apple dava
  • apple para cezası
  • apple ceza
  • apple toplu dava
  • apple iphoneları yavaşlatıyor
Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın