Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Türkiye'nin hassasiyetini önemsiyoruz

'Tahıl koridoru planı uygundur' Bakan Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov'la görüşmesinde Karadeniz'de tahıl koridoru için, “BM'nin Türkiye-Rusya-Ukrayna arasında mekanizma içeren planı uygulanabilir” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Türkiye'nin hassasiyetini önemsiyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile düzenlediği ortak basın toplantısında Ukrayna limanlarından bir tahıl koridoru açılması planıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu "Karadeniz'de tahıl koridoru açılacak mı" sorusuna "Bu planı uygulanabilir olarak görüyoruz" cevabını verdi. Sergey Lavrov da "Biz bu limanların açık olması konusunda söz verdik. Ukraynalılar mayınları temizlerse biz de askeri gücümüzü bu anlamda kullanmayacağız" açıklamasında bulundu.

İSTANBUL'DA KONUŞALIM

Çavuşoğlu'nun tahıl koridoru ile ilgili açıklamaları şöyle: "En öncelikli konu Ukrayna ve Rusya'ya ihraç edilecek ürünlerin önündeki engellerdir. Ukrayna tahılının piyasaya ihraç edilebilmesi için çeşitli planlar ortaya çıktı. BM'nin Türkiye Rusya-Ukrayna arasındaki bir mekanizmayı içeren planı makul buluyor ve uygulanabilir görüyoruz. Ukrayna ve Rusya'nın da bu planı kabul etmesi gerekiyor. Bunun için İstanbul'da görüşülebileceğini belirttik. Teknik düzeyde hazırlıkların tamamlanması ve bu mekanizmanın hayata geçirilmesinin faydalı olduğunu düşünüyoruz."

TÜRKİYE'NİN ÇABASI HAYATİ ÖNEMDE

Lavrov, "Gıda güvenliği krizi bu savaştan kaynaklanmıyor. Bu durumun bir gıda krizine yol açacağını söylemek doğru olmaz. Türk meslektaşımın çabaları hayati öneme sahip. Kendileri ellerinden ge- lenleri yapıyorlar ki gemiler limandan çıkabilsin" dedi.

SOMUT ADIM BEKLİYORUZ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra ile de görüştü. Ortak basın toplantısında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularına yönelik açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "Endişelerimizin meşru olduğunu herkes kabul ediyor. Somut adımlar atılmalı" dedi.

SURİYE'DE SİZİNLE İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ

Çavuşoğlu ve Lavrov, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yapmaya hazırlandığı operasyonla ilgili konuştu. Çavuşoğlu, "Teröristlerin bu bölgeden temizlenmesi konusunda hem ABD hem Rusya'nın taahhütleri var" dedi. Lavrov da şunları söyledi: "2019'da referandum imzaladık bölgenin terör tehdidinden temizlenmesi için. Bunu ciddi bir şekilde takip ediyoruz, Türk dostlarımızın endişelerini ise dikkate alıyoruz. Türk dostlarımızın, dış güçler tarafından Suriye sınırlarında oluşturulan tehditlerle ilgili hassasiyetlerini dikkate alıyoruz. Suriye meselesi ile ilgili işbirliği yapacağız."

UKRAYNA'DA ÇÖZÜM İÇİN MÜZAKERE

Çavuşoğlu Ukrayna savaşına çözümle ilgili "Son günlerde müzakerelere dönme konusunda bir zeminin olabileceğini görüyoruz, biz de bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız" dedi. Çavuşoğlu "Doğruya doğru yanlışa yanlış diyoruz" diye konuştu.

Tüm Siyaset haberleri için tıklayın