İnmelerin nedeni aşı değil Kovid

Pıhtının sebebi aşı değil Kovid. Korona aşılarından sonra ‘pıhtı ve inme vakaları patladı' tezi çürütüldü. Güney Kore'de 592 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada, aşının değil Kovid'in kalp krizi ve felç riskini artırdığı ortaya çıktı.

İnmelerin nedeni aşı değil Kovid

Güney Kore'de yapılan araştırmada, aşı karşıtları tarafından sosyal medyada sık sık gündeme getirilen 'Aşı kalp krizi veya pıhtı yaparak inmeye neden oluyor mu?' iddialarını aydınlatmak için yapıldı. Çalışmada, 'Hiç aşı olmayanlarda, korona geçirdikten sonra ne kadar kalp krizi görüldü?', 'Pıhtı oluşup, inme geçiriyorlar mı?', '2 doz aşı olanlarda, korona geçirdikten sonra ne kadar pıhtı oluşumu gerçekleşiyor?', 'Kaç kişi kalp krizi geçirdi?' gibi sorulara yanıt arandı.

VİRÜS HAFİF GEÇİYOR

Bu kapsamda Temmuz 2021-2022 arasında yapılan çalışmada, 592 bin hasta Mart 2022'ye kadar takip edildi. İlk grupta hiç aşı olmayan, ikinci grupta ise 2 doz mRNA aşısı (Biontech/Moderna) olan veya 2 doz vektör aşısı olanlar yer aldı.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Güner Sönmez, şunları söyledi: "Bu çalışmanın sonucuna göre tam aşılı olanlarda, koronavirüs sonrasında kalp krizi geçirme veya beyne pıhtı atarak inmeye sebep olma oranı, aşısızlara göre yarı yarıya daha az. Yani aşı, kalp krizi ve pıhtı atmasına bağlı inme riskini artırmıyor. Aksine Kovid'i ağır geçirme oranını düşürüyor ve Kovid'e bağlı bu komplikasyonları azaltıyor. Tam aşılı gruptaki yaşlılar arasında kalp rahatsızlığı olanlar da bulunuyor. Riskli grupta olmasına rağmen aşılananların ağır hastalık geçirme riskinin de çok düşük olduğu görüldü."

Tüm Sağlık haberleri için tıklayın