Göz kuruluğu gençleri tehdit ediyor

Göz kuruluğu şikayetlerinde artış olduğunu belirten uzmanlar, damla tedavisiyle birlikte kirpik temizliğine de önem verilmesi gerektiğini belirtiyor. Doç. Dr. Aylin Kılıç, 'Ekrana fazla bakmak göz sağlığını etkiliyor' dedi.

Göz kuruluğu gençleri tehdit ediyor

Uzun süre bilgisayar ve telefona bakmanın göz kuruluğuna neden olduğunu belirten Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Aylin Kılıç, en çok şikayetin genç jenerasyondan geldiğini belirtti. Kılıç, "Göz kuruluğunun en büyük sebeplerinden biri konsantre olarak baktığımız zaman dakikada 12 olan göz kırpma sayımızın daha az sayıya inmesidir. Bu yüzden gözyaşımız buharlaşıyor, buharlaştığı için de gözümüzde batma ve yanma hissi oluşuyor. Zarar verici yan etkileri mevcut" dedi. Gözyaşının buharlaşmaması için sıcak pansuman önerildiğine değinen Doç. Dr. Aylin Kılıç, şu uyarılarda bulundu:

KİRPİK DİBİ TEMİZLENMELİ

"Yapılması önerilen sıcak pansumana bebek şampuanın da eklenmesini tavsiye ediyoruz çünkü gözlerde birikinti kalmasını istemiyoruz. En temiz gözlerde bile kirpik diplerinde birikintiler olabilir. Göz kuruluğu tiplerini ikiye ayırıyoruz. 1'nci tip gözyaşı salınımındaki eksiklik, ikinci tip ise gözyaşının buharlaşmasının çok fazla olması. Yaşa bağlı menopoza giren ve romatizmal hastalıkları olan kadınlarda salınım daha çok azalıyor. Birde gözyaşının buharlaşmasının çok arttığı zamanlar olur. Mesela klimalı ortamlar, bilgisayar başında çok çalışmak ve telefona çok bakmak kırmızı bir gözle belirti verir. Eskiden damla kullanın dediğimiz hastalara şimdi daha ayrıntılı tetkikler yapıyoruz. Her hastaya her damla, göz pansumanı da uygun değildir. Bunları ayırt etmek çok önemli. Göz kuruluğu tedavi edilmezse daha çok alerji gelişir daha çok keratit denilen göz enfeksiyonu gelişir."

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Doç. Dr. Aylin Kılıç, tedavi edilmeyen göz kuruluğuna karşı uyararak şu ifadeleri kullandı: "Göz kuruluğu eğer tedavi edilmezse kişinin hayat kalitesini düşürür. Bulanık görme, gen içinde dalgalanmalar arada net görüp bulanık görme atakları yapabilir. Keratit, alerji, kaşıntı, batma, yanma, gözün içine cam atılmış gibi, yabancı cisim, kırmızı göz, göz yorgunluğu bunların hepsi göz kuruluğunun işaretleridir. Çoğunlukla göz kuruluğuyla gelen hastaların bir kısmı damla kullanıyor geçmiyor, hastalar bunalıp depresyona giriyor. Antidepresanlar da ilaçlar da göz kuruluğu yapar. Yaz döneminde de göz kuruluğu şikâyetlerinin daha çok arttığını görürüz. Rüzgârla birlikte daha çok artar şikâyetler. Güneş gözlüğü bu durumda daha koruyucudur."

  • kuruluk
  • belirti
Tüm Sağlık haberleri için tıklayın