DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus: Salgın sona ermekten çok uzak gözüküyor

Almanya'da yapılan Dünya Sağlık Zirvesi'nin açılışında konuşan DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, salgının sona ermekten çok uzak olduğunu ifade ederek, “Dünya elindeki araçları kullanırsa pandemi biter” dedi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Berlin'de katıldığı Dünya Sağlık Zirvesi'nde konuştu. Dr. Ghebreyesus 'Salgın ne zaman bitecek?' sorusuna "Dünya ne zaman bitmesini tercih ederse o zaman bitecek. Elimizde ihtiyacımız olan bütün aletler var: Etkili kamu sağlığı aletleri ve etkili tıbbi malzemeler. Fakat Dünya bunları iyi kullanmadı. Her hafta 50 bin insan ölürken, salgın henüz bitmekten çok uzakta" cevabını verdi. G20 ve yüzde 40 aşılamaya ulaşan ülkelerin, ihtiyacı olan ülkelere aşı vermesi gerektiğini belirten Dr. Ghebreyesus, ancak bu şekilde salgının üstesinden gelinebileceğini ifade etti. Ghebreyesus "Salgın bize sağlığımızın sadece zenginler için bir lüks olmadığını gösterdi" diyerek şöyle devam etti: "Veriler virüsten daha hızlı yayılıyor. Doğru bilgi akışıyla ülkeler ve toplumlar, yükselen sağlık risklerinin önüne geçebilir ve hayat kurtarabilir."

ORTAK AKIL KURULMALI

"Küresel salgınlara karşı etkili mücadeleyi sağlamak için DSÖ bünyesinde bir "ortak akıl" ağı kurmayı planlıyoruz. DSÖ ağı, dünya çapında bilim insanları, mucitler, siyasetçiler, sağlık uzmanları ve STK temsilcilerini bir araya getirecek. Farklı alanlardan uzmanların ortaya koyduğu fikirler, pandemilere karşı teşhis faaliyetlerini hızlandıracak."

Tüm Sağlık haberleri için tıklayın