Aşılamayla pandemiyi yeni yılda bitirmeliyiz

Türkiye'nin yeni kapanmalara tahammülü kalmadığını belirten Prof. Çetiner, “Aşı karşıtlarını ikna etmeli ve tedbirlere uyumla 2022 başında artık bu pandemiyi sona erdirmeliyiz” dedi.

Aşılamayla pandemiyi yeni yılda bitirmeliyiz

BÜLENT ŞANLIKAN

Salgının seyrini AKŞAM'a değerlendiren İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner, dünyanın ve Türkiye'nin pandemiyi 2022 başlarında halletmesi gerektiğini vurguladı. Çetiner, "Gelinen noktada aşılara sarılmamız ve önlemlere uyumaya devam etmemiz gerekiyor. Türkiye'nin yeni kapanmalara ve yeni sınırlamalara tahammülü olduğunu düşünmüyorum. Aşı karşıtlarına ulaşmanın mutlaka bir yolunu bulmalıyız. Aşı karşıtları bilmeli ki, aşısızların koronavirüse yakalanma riski 6.1 kat, ölüm riski 11.3 kat daha fazla. Hiç kimseye göz göre göre bu riski almak istemez almak istemez" diye konuştu.

GENÇLER VE GEBELERE UYARI

Doğu Karadeniz'deki vaka artışlarını değerlendiren Prof. Çetiner, "Buradaki temel problem çok yoğun nüfus hareketi ve çay toplama sezonundaki mevsimlik işçiler. Bu hareketliliğin salgında ne kadar belirleyici olabileceği ile ilgili bu noktada mutlaka önlem almak lazım" dedi.

Hamilelerin aşılanmasıyla ilgili konuşan Çetiner şöyle devam etti: "Artık hamileliğin başında aşı yaptırılması gerekiyor. Gerçekten de son günlerde yaşanan en büyük sorunlardan bir tanesi de Türkiye'de genç nüfusun enfeksiyon oranlarının hızla artması. İngiltere'de yapılan bir çalışmada kaybedilen her 5 kişiden birinin hamile olduğunu bildirildi. Dolayısıyla gençler, çocuklar ve gebeler üzerine daha çok yoğunlaşmak gerekli.

Özellikle eğitim konusunda yeni uzaktan eğitim ve benzeri uygulamaların gündeme geleceğini düşünmüyorum. Dolayısıyla hepimiz üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek zorundayız. Umuyorum yakın zamanda başta Malnupiravir gibi yeni tedaviler gündeme girer ve bu sayede hastalıkla baş etmemiz daha da kolaylaşır."

TEHLİKELİ TIRMANIŞ

Türkiye'nin yeni risk haritasında Kastamonu 737.03 vaka oranıyla Zonguldak'ı geçerek zirveye yerleşti. Vakalar İstanbul'da 292.33, Ankara'da 374.00, İzmir'de 47.99 oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 9-15 Ekim'de 100 bin kişide görülen vaka oranlarını açıkladı. Batı Karadeniz'deki tehlikeli tırmanış korkuttu. Yeni haritada Kastamonu 538.56'dan 737.03'e çıkarak zirveye yerleşti. 2 haftadır en çok vakaya sahip olan Zonguldak da 551.76'dan 702.63'e tırmandı. Karabük ise 544.30 ile üçüncü sıraya yerleşti. 9-15 Ekim arasında vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 il ise; Kastamonu, Zonguldak, Karabük, Kilis, Tunceli, Ardahan, Çankırı, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Erzincan oldu.

Üç büyükşehirde ise İstanbul ve Ankara artışı sürdürdü, İzmir ise 2 puan düştü. Buna göre İstanbul'da her 100 bin kişide görülen vaka sayısı 292, Ankara'da 374, İzmir'de ise 47.9 olarak kayıtlara geçti. En az vaka görülen iller ise, Şırnak (34.03), Van (34.45), Siirt (40.17) Muğla (44.87) olarak sıralandı.

SİNOVAC İÇİN BEKLEME SÜRESİ 3 AYA DÜŞÜRÜLDÜ

Sinovac'ın Kovid aşısı için 3'üncü doz bekleme süresi yeniden 3 aya düşürüldü. Geçen günlerde iki doz Sinovac aşısı olan vatandaşların üçüncü doz randevu aralığı üç aydan altı aya çıkarılmıştı.

Tüm Sağlık haberleri için tıklayın