Yeni satılan 100 otomobilden 23’ü kiralık

Türkiye operasyonel araç kiralama sektörü, otomotiv pazarından aldığı payı her geçen gün artırarak firmalara ciddi ekonomik avantajlar sağlamaya ve pazarı önemli oranda büyütmeye devam ediyor

Yeni satılan 100 otomobilden 23’ü kiralık

Türkiye operasyonel araç kiralama sektörü, otomotiv pazarından aldığı payı her geçen gün artırarak firmalara ciddi ekonomik avantajlar sağlamaya ve pazarı önemli oranda büyütmeye devam ediyor. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği’nin (TOKKDER), 2018 yılı ilk çeyrek verilerine göre, operasyonel araç kiralama sektörü ilk 3 aylık dönemde Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 23.4’ü olan 28 bin 680 adet yeni aracı filosuna kattı. Bu dönemde, 2 milyar 957 milyon TL yeni araç yatırımı yapan sektörün aktif büyüklüğü ise 29 milyar 500 milyon TL’yi aştı. Yılın ilk çeyreğine ait veriler doğrultusunda, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10.2 büyüme başarısı gösteren sektörün filosundaki araç sayısı ise 360 bin 769 adete ulaştı. 

RENAULT LİDER

TOKKDER raporuna göre, ilk 3 aylık dönemde Renault yüzde 28’lik payı ile sektörde en çok tercih edilen marka oldu. Renault’u yüzde 14.5 ile Volkswagen, yüzde 11.3 ile Fiat, yüzde 10.4 ile Ford markaları takip etti. Rapora göre ayrıca, sektörün araç parkının yüzde 94’ünü dizel araçlar oluşturuyor. 2017 yılında yaklaşık 7 milyar 117 milyon TL vergi ödeyen operasyonel araç kiralama sektörü, 2018 yılının ilk 3 aylık döneminde 1 milyar 589 milyon TL vergi ödeyerek ülke ekonomisine yaptığı katkıları sürdürdü.

EKONOMİYE CİDDİ KATKI SUNUYOR

İlk çeyrek sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, “TL’nin, dolar ve Euro karşısında önemli sayılabilecek değer kaybı yeni araç satış fiyatlarının kısa zaman içinde artışına neden olurken bankaların işletmelere kredi kullandırma iştahını azaltıyor. Bu da para piyasalarında sıkışıklığa, fonlama maliyetlerinin artmasına neden oluyor. Büyük şirketlerin ve özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihtiyacı olan araçların sağlanmasında en önemli tedarikçi ve hizmet sağlayıcısı konumunda olan sektörümüz son günlerdeki gelişmelere rağmen sağlıklı büyümesine devam ediyor. Risk değerlendirmelerini iyi yapan ve riskleri bertaraf edecek yöntemleri etkin olarak uygulayan operasyonel araç kiralama sektörü, verimliliğini 2018 yılında daha da artırarak büyümesini sürdürecek ve Türkiye ekonomisine katma değer yaratmaya devam edecek” dedi.

Tüm Otomobil haberleri için tıklayın