Yazarlar

Doç. Dr. Özlem Kırandı

Doç. Dr. Özlem Kırandı

Gövde bölümümüzdeki kaslara iyi bakalım

Vücudumuz gövdede bulunan kaslarımız ile birçok hareketi uyumlu olarak yapar. Gövdemiz büyük direnç gerektirecek hareketlerde güç merkezi olarak ortaya çıkar. Bel, sırt, kalça, karın ve göğüs kaslarımız egzersizler veya hareketler sırasında vücudun dengede ve sabit olmasını sağlar. Bu kasların güçlü ve dayanıklı olması hareketin güçlü ve uzun süre yapılmasını sağlar. Diğer kaslar ile birlikte ( kollar ve bacak) doğru bir egzersiz planı ile sürekli çalışıldığında eklemlere binen yük daha az olacak düzgün vücut duruşunu ( postur) sağlayacaktır.

Vücudu kuvvetlendirmek için yapılan kas çalışmalarında öncelik gövde kaslarına verilmelidir. Gövde sabitleyici kasların çalışılması, esneklik, kuvvet ve dayanıklılığının artırılması gereklidir. Bu çalışmalara kalça, bacaklar ve kolların kuvvetlendirilmesi ile günlük yaşantımızda sürekli yaptığımız işler daha çabuk ve daha az yorgunluk ile yapılabilir duruma gelecektir. Gövde kuvveti ve hareketliliği ile başlayan çalışmalar kol ve bacakların kuvvet uyumu ile gün içinde sürekli yaptığımız hareketlerin uyum içinde yapılmasını sağlayacaktır.

Gövde kaslarımızın kuvvetli olması bize vücut denge ve dik duruşumuzda gelişme, güçlü ve daha iyi hareket edebilme, hareket sırasındaki daha iyi koordinasyon sağlama, bireyin günlük performansında geliştirme gibi sıralayabileceğimiz birçok etkenden dolayı bu çalışmaları planlı, programlı ( şiddet, hareket tekrar sayısı, dinlenme süresi vb.) bir şekilde uygulamak yaşantımızı “sağlıklı” ve “keyifli” hâle getirmeye yardımcı olacaktır.

KENDİNİ SEV HAREKETLİ KAL…

Doç. Dr. Özlem Kırandı Diğer Yazıları