Bu programla okul, ek derslik, öğrenci pansiyonu, spor salonu, atölye, halk eğitim ve mesleki eğitim merkezlerine ilişkin proje teklifi sunulabilmektedir.
Atama işlemlerinin yanı sıra özlük hakları, kadrolu öğretmen, sözleşmeli öğretmen ve hizmetiçi eğitim gibi MEB personellerini ilgilendiren birçok işlemin takibi yapılabilmektedir.
MEB’e bağlı tüm kurumların taşınır ihtiyaçlarının, beyan ettikleri taleplerine göre taşınır veya ödenek olarak Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından karşılanmasını sağlayan bir uygulamadır.
İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin gelen ve giden evrak bilgilerinin takibi yapılabilmektedir.
Özel öğrenci yurtlarının öğrenci kayıt, personel kayıt ve yurt bilgileri kayıt işlemleri gibi birçok işlem yapılabilmektedir.
Yılda 9 kez uygulanan Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavlarının (MTSK) başvuru işlemlerinden sürücü belgesi verilinceye kadar tüm aşamaların elektronik ortama taşınarak takip edilmesi sağlanmaktadır.
MEB’e bağlı tüm kurumların açma, kapama ve dönüştürme işlemlerinin yanı sıra kurumlara ait bilgi düzeltme ve alttür ekleme işlemleri yapılabilmektedir.
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı kurumların kurum açma, kurum kapatma, kurum bilgilerini güncelleme ve personel çalışma izin onayı gibi işlemleri gerçekleştirmelerine olanak sağlanmaktadır.
Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin Rehberlik ve Araştırma Merkezleri tarafından eğitsel tanılama ve hizmetlerinin kayıt altına alınma ve yönlendirme işlemlerinin MEBBİS sistemi içerisinde gerçekleştirilebilmesini sağlamaktır.
Ücretsiz ders kitaplarının kurumlar tarafından seçilmesinin ardından il ve ilçe tarafından kontrol edilip bakanlık tarafından ihalesi yapıldıktan sonra elektronik muayene kabullerinin takip işlemlerinin yapılmasına olanak sağlanmaktadır.
MEB bünyesindeki eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreş, anaokulu, spor tesisi, yemekhane ve benzeri sosyal tesislerin mizan bilgilerinin aylık takibi yapılabilmektedir.
Temel eğitim kurumlarının standartlarının tespit edilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla kullanılabilen bir modüldür.
MEB Strateji Geliştirme Başkanlığının her yıl illerden istediği istatistiksel bilgilerin internet üzerinden elde edilmesine olanak sağlamaktadır.
Denetleme süreçlerine ilişkin planlama, süreç, raporlama ve istatistik aşamalarının anlık olarak izlenebilmesine olanak sağlamaktadır.
Bakanlığa açılmış hukuki davaların önemli bilgilerinin kayıt ve takibinin yapılmasının yanı sıra hukuksal olarak belirtilen kriterlerde istatistiksel bilgi ve rapor almayı sağlamaktadır.
Öğretmenevleri, Akşam Sanat Okulları, Öğretmen Lokalleri ve sosyal tesislerin gelir-gider tablosu veri girişi, kurum istatistik ve istatistik onay işlemlerinin yapıldığı sistemdir.
MEBBİS sistemine https://mebbis.meb.gov.tr/ adresinden giriş yaptıktan sonra ilk dikkat edilmesi gereken nokta, tarayıcının adres satırında bu site adresini görmeden herhangi bir bilgi girişi yapmamaktır. Bu durum, kişisel verilerin korunması adına son derece önemlidir.
Yukarıda URL’si bulunan internet sitesi üzerinden kullanıcı adı, şifre ve doğrulama kodunu girilerek MEBBİS’e giriş sağlanabilmektedir.
MEBBİS Giriş Ekranı’nda yer alan “Şifremi unuttum” tuşuna bastıktan sonra açılan sayfada
istenen bilgiler doldurularak yeni şifre alınabilir ya da mevcut şifre değiştirilebilir.
Buradaki en önemli nokta, şifrenin sadece numaralardan veya sadece harflerden oluşmamasına;
harf, numara ve noktalama işaretlerini içermesine dikkat edilmesidir.
MEBBİS Giriş Ekranı’nda yer alan “Şifremi unuttum” tuşuna bastıktan sonra açılan sayfada
istenen bilgiler doldurularak yeni şifre alınabilir ya da mevcut şifre değiştirilebilir.
Buradaki en önemli nokta, şifrenin sadece numaralardan veya sadece harflerden oluşmamasına;
harf, numara ve noktalama işaretlerini içermesine dikkat edilmesidir.
MEBBİS, Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Sisteminin kısaltmasıdır. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan personelin bir kısım işlemleri yapması için bu sistem geliştirilmiştir. Kurulan sistem ile personel aşağıda sayılan işleri gerçekleştirebilir.
• Personel işlemleri,
• Sınav görevi ile ilgili prosedürler,
• Açık öğretimle bağlantılı işlemler,
• Evrak yönetimi,
• Yurt, e-okul ve burslarla ilgili prosedürler.
MEBBİS'e girmek için kurumunuz tarafından sisteme giriş için şifre almanız gerekir. MEBBİS'in internet sitesindeki giriş ekranına bu kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. Ayrıca e-devlet üzerinden de sisteme ulaşabilirsiniz. Sisteme başarılı şekilde giriş yaptıktan sonra yukarıdaki işlemlerin tamamını sistem üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
MEBBİS giriş ekranında karşılaşılan "oturum doğrulanamadı" sorunu genellikle idareciler ve öğretmenlerin karşılaştığı bir problemdir. Söz konusu sorun, öğrenciler tarafından kullanılan EBA bölümünde kullanıcının karşısına çıkmaz. Bu problemin yaşanmasının temel nedeni internet bağlantı sıkıntısıdır. Kullanıcı adı ve şifre ile sisteme giren kullanıcı, belli bir süre sonra bu hata uyarısı ile karşılaşabilir.
MEBBİS oturum doğrulanamadı hatasının çözümü, yedi farklı işlem uygulanarak bulunabilir. Bu yöntemleri uyguladıktan sonra sorunun ortadan kalktığını görebilirsiniz.
1. Modemi Yeniden Başlatın
Modemin uzun süre açık kalmasından kaynaklı olarak yüksek ping problemi ile karşılaşılabilir. Bu sorun internet bağlantısını etkileyen problemlere neden olabilir. Modemi kapatıp açtıktan sonra bağlantı sorununu giderebilirsiniz.
2. DNS Adresini Değiştirin
Modemi kapatıp açmanıza rağmen sorunun devam ediyorsa, DNS adresini değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bunun için de modemin ara yüz sayfasına ulaşmanız gerekir. Kısa bir araştırma yaparak hangi DNS adresi ile MEBBİS'e sorunsuz şekilde giriş yapacağınızı bulabilirsiniz.
3. EBA'yı Yeniden Kurmayı Deneyin
Sisteme uygulama üzerinden giriş yapıyorsanız, EBA'yı silip tekrar yüklemeyi deneyebilirsiniz. Uygulamadan kaynaklı bağlantı sorunlarının, yapılan bu işlem sonrasında düzelme ihtimali yüksektir.
4. Bilgisayarın Saatinin Doğruluğunu Kontrol Edin
MEBBİS sistemine giriş yaparken bağlantı cihazının saatinin güncel ve doğru olması gerekir. Saatinizin saati geri kaldıysa ya da yanlış gösteriyorsa "oturum doğrulanamadı" sorunu ile karşılaşabilirsiniz.
5. Antivirüs Yazılımınızı Kontrol Edin
Antivirüs programlarının bir kısmı, abonelik sözleşmeleri gereği bazı sistemlere ulaşımı engeller. Bu kapsamda kullandığınız antivirüs programının izin ayarlarını kontrol ederek, MEBBİS'e giriş engelini kaldırabilirsiniz.
6. Cihaz Güncellemelerini Kontrol Edin
Özellikle Windows 10 kullanıcıları, Wi-Fi ağları ile ilgili bazı bağlantı sorunları yaşayabilir. Bu sorun genellikle yazılım güncellemelerinden kaynaklıdır. Bilgisayarınızın güncellemelerini indirip, bilgisayarınıza kurarak bu sorunun ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.
7. İnternet Hızı Yüksek Olan Bir Kaynaktan Tekrar Bağlantı Kurmayı Deneyin
Eğer internet bağlantı hızınız düşükse ve komutlara geç cevap alıyorsanız "oturum doğrulanamadı" sorunu ile karşılaşma ihtimaliniz vardır. Bağlantının daha kaliteli olduğu bir kaynağı kullanarak sorunun, kendi internet bağlantınızdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenebilirsiniz.