ALEM Talks Podcast'in konuğu Pınar Sabancı oldu! 'Diyet kültürü yeme bozukluklarını tetikliyor'

Turkcell Platinum Black katkılarıyla gerçekleşen ALEM Talks Podcast'in yeni konuğu Pınar Sabancı oldu. Psikoloji mezunu olan şimdilerde ise Oxford'da uzmanlık eğitimi alan Sabancı, bu alana dair deneyimlerini ve farkındalıklarını anlattı.

ALEM Talks Podcast'in konuğu Pınar Sabancı oldu! 'Diyet kültürü yeme bozukluklarını tetikliyor'

Turkcell Platinum Black katkılarıyla gerçekleşen ALEM Talks Podcast'in konuğu Oxford Üniversitesi'nde psikoloji alanında uzmanlık eğitimi alan Pınar Sabancı oldu. Yoğun bir dönemden geçtiğini belirten Sabancı, süreci "Ben psikoloji mezunuyum. Şimdi de psikoloji alanında uzmanlık eğitimi alıyorum. Bilişsel psikoloji, kognitif terapi alanında yüksek lisans yapıyorum. O bittikten sonra daha çok grup terapilerine yönelmek istiyorum' sözleriyle anlattı. Gıda firmasının işleyişini şimdilik durdurduğunu dile getiren Sabancı, beslenme alanında aldığı eğitime de değindi: "Beslenme çok ilgimi çeken, eğitimini de aldığım bir alan. Şimdi psikolojide sezgisel beslenmede de uzmanlaşmak istiyorum."

HEDEFİ MCT EĞİTMENLİĞİ

MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) eğitmeni olmak isteyen ve kendi pratiğini uygulayan Sabancı, bu alanda Türkiye'de grup terapileri uygulamak istediğini ifade etti. MBCT'nin psikoterapi ile mindfulness'ın birleştiği bir alan olarak ilgisini çektiğini ve kendisinin hayatında da değişiklikler yaratan bir teknik olduğunu belirten Sabancı, "Kendim bunun faydasını gördükçe başkalarının da yararlanabileceğini düşünmeye başladım. Beslenme bozukluklarından depresyona, yaşanan birçok anksiyete durumuna yardımcı olan bir alan aslında. Bunu öğrendikten sonra zihni yönlendirme, anda olma, içinden geçen düşüncelerin farkına varma, bir hareket yaparken düşünce ile hareketin arasında ufak bir mola verebilme, bunların hepsi bir kas geliştirmek gibi pratikle yapılabilen ve insanın hayat kalitesini arttıran şeyler. Bu nedenle bu alana yöneldim' sözleriyle bu alana olan ilgisini anlattı.

TERAPİYLE FARKINDALIK ARTIYOR

Oxford'un çok istediği bir okul olduğunu dile getiren Pınar Sabancı, pandemi döneminde uzaktan okula devam ettiğini, eylül ayında yüz yüze eğitim alacaklarını, bir terslik olmazsa Londra'ya gideceğini söyledi. Seçtiği bölümün hayatında büyük etkileri olduğunu söyleyen Sabancı, "Terapi tekniği sayesinde daha fazla farkındalık sahibi oluyoruz. Daha fazla farkındalık sahibi olunca tabii ki birçok konuda düşüncelerimiz etkileniyor. Meditasyon yapmayı seviyorum. Bu sayede bu terapi tekniğini kendim öğrenip kendim de eğitmen olmak için yola çıktığımda çok daha fazla uygulamaya başladım. Çok daha sakin olabiliyorum. Benim hayatıma bu anlamda çok iyi geldi. Hepimizde oluyor, bir şeye takılıyoruz ve kafamızın içinde yaşıyoruz sürekli. Ama bu tarz eğitimlerden geçtiğimizde, terapileri aldığımız zaman bu motiflerin farkına varıyoruz.'

SEZGİSEL BESLENME ÖNEMLİ

Hem sağlık durumu hem de arkadaşının yönlendirmesiyle yaptığı araştırmalar sonucu sezgisel beslenme konusunda da farkındalık kazanan Sabancı, bu sürecini de anlattı: "Bu konuda problem yaşayan arkadaşım bir gün, 'Çok mutsuzum, hayat kalitesini çok etkiliyor. Artık bu konuda bir tedavi olmak ve terapi almak istiyorum, birini bulsak' dedi. Beraber araştırmaya başladık. Araştırırken İngiltere'de bir yer buldum. O da, 'Sen çok meraklısın. Keşke sen de bu alanda ilerlesen, çok ihtiyaç var' dedi. Ben de biraz araştırmaya başladım. Bu diyet kültürüne sanki hapsolmuş gibiyiz. Diyet kültürü yeme bozukluklarını çok tetikliyor, bunu araştırmaya başladım." Sezgisel beslenmede kilo vermeye odaklanmamak gerektiğini ifade eden Sabancı, ilk önce diyet psikolojisinden çıkmak gerektiğini dile getirdi: "Sezgisel beslenme, yemekle, vücudumuzla barışmak, tekrar mental ve zihinsel olarak sağlıklı düşünebilmek için yapılan bir şey. Bu duruma takan kişilerde sosyal hayat oldukça etkileniyor. Biz sosyal varlıklarız. Sosyal hayat böyle etkilendiği zaman hatırlanan şeyler o anki güzel anılar değil belki. Kimse seneler sonra geriye baktığında 'Evet, o gün çok güzel beslenmiştim. Arkadaşlarımla buluşmayıp, salatamı yemiştim' demeyecek. Aslında günün sonunda değerli hatıralar var, sadece bedenimiz önemli değil. Bu algıdan kurtulabilir. Bu döngüden kurtulduğunda insanlar hayattan çok daha fazla zevk alacaktır."

  • turkcell platinum black
  • alem talks podcast
  • pınar sabancı
  • diyet
  • yeme bozukluğu
  • magazin
Tüm Magazin haberleri için tıklayın