Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: Atatürk Havalimanı gitti, kimse oraya özenmesin

İBB'nin Atatürk Havalimanı'nı yeniden devreye alma isteğine ilişkin konuşan Bakan Karaismailoğlu, “Oradaki sıkıntıları biliyoruz, kapandı gitti. Hiç kimse oraya özenmesin. İstanbul Havalimanı bizim gözbebeğimiz” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: Atatürk Havalimanı gitti, kimse oraya özenmesin

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nda İstanbul Havalimanları Muhabirleri Derneği (İHMD) tarafından düzenlenen iftar yemeğine katıldı. İstanbul Havalimanı'nın önemine değinen Bakan Karaismailoğlu, "Burası dünyanın transfer merkezi. İstanbul Havalimanı bizim gözbebeğimiz. Gözümüz gibi buraya bakıyoruz. Çok kıymet veriyoruz. Hakikaten bütün dünyanın gıpta ile baktığı bir proje burası. Bir de burası kamu-özel iş birliği olarak çok önem verdiğimiz ve dünyaya örnek olarak anlattığımız bir yer. Ben buranın havalimanı olmadan önceki halini de çok iyi biliyorum. Burası taş ve kum ocaklarının olduğu, hayatın sıfır olduğu bir yerdi. Yaşamın olmadığı bir bölgeydi" dedi. Bakan Karaismailoğlu, şunları söyledi:

10 MİLYAR EURO YATIRIM

"Buraya 10 milyar euroluk, devletten bir kuruş çıkmadan yapılan bir yatırım var. Bu yatırımın üzerine bir de burada 200 bine yakın kişiyi istihdam ediyorsunuz. Bir de üstüne burası kira sözleşme süresi boyunca da 22 milyar euro devlete direkt gelir kazandıran bir işletmeye dönüyor. Ayrıca 2 yıl garanti edilen yolcu sayısını geçtiği için 20 milyon euro da devlete katkısı var. Böyle bir model olmasaydı devlet 10 milyar euroyu cebinden verecekti. Atatürk Havalimanı'nın eski halini ve oradaki sıkıntıyı biliyoruz. Yani hiç kimse oraya özenmesin. Marmara Denizi üzerinde saatlerce aşağıya inmek için tur attığımız, izin bekleyen uçakları çok iyi hatırlıyoruz."

UÇAKLARI İTEMEYİZ!

Soru üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Atatürk Havalimanı'nı yeniden devreye almak istemesine değinen Bakan İsmailoğlu, "Ben de ironiyle cevap vereyim o zaman. Onlar da uçakları İETT otobüsü gibi arkadan itince gidiyor zannediyorlar herhalde. Onun karşılığı tamamen bu yani. Atatürk Havalimanı'ndaki sıkıntıları biliyorduk zaten. O yüzden İstanbul Havalimanı dünyanın transit merkezi olarak planlandı. 'Buraya uçak mı iner?' diyenler Şu an günlük 1.100 uçak iniyor. Bu sayılar 1.500'lere kadar çıkacak. İlave hesapları yaptığımızda çok çok daha yükseğe çıkacak bu sayılar. Yani bütün dünya burada birleşecek, buluşacak. Atatürk Havalimanı hikayesi kapandı gitti. Zaten oranın kuzey ve güney pistinin millet bahçesi olarak yapılması için işe başlanıyor."

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ'NE NAZAR BONCUĞU

İftar programı sonrasında Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu'na 1915 Çanakkale Köprüsü'ne asılması temennisiyle bir nazar boncuğu takdim edildi.

TOPLU TAŞIMADAKİ ZAM ÇOK YANLIŞ

İstanbul'da ulaşıma zam yapılması konusunda İBB yönetimini eleştiren Karaismailoğlu, şunları söyledi: "Bir de toplu taşımaya zam yapılıyor. Çok yanlış bir şey. Çünkü özel araçlı yolculuklardan vatandaşı caydırmak için kaliteli, güvenli ve ekonomik bir toplu taşıma alternatifi sunmak zorundasınız. Bu devletin ve belediyenin birinci aslı görevi."

UÇAN YOLCU 30 MİLYONA YAKLAŞTI

Bakan Karaismailoğlu, yılın ilk çeyrek uçak ve yolcu verilerini paylaştı. Buna göre Türkiye genelindeki havalimanlarında ocak-mart döneminde havayolunu kullanan yolcuların sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 67.6 artışla 29 milyon 633 bin oldu. Salgın sürecinde dünya genelinde ve Türkiye'de büyük ölçüde azalan yolcu trafiği, bu yılın ilk üç ayında toparlanma sürecini hızlandırdı. Yılın ilk 3 ayında iniş-kalkış yapan uçak sayısı da iç hatlarda 155 bin 913'e, dış hatlarda 105 bin 372'e ulaştı. Bir önceki yıl verilerine göre uçuş trafiği ise yüzde 44.1 artış gösterdi.

Tüm Güneş haberleri için tıklayın