Twitter'da Elon Musk'lı dönem başlıyor... Herkese mavi tik atacak!

Elon Musk'ın, servetinin 5'te biriyle Twitter'i satın alması yeni bir dönemin kapısını araladı. Musk'ın ilk etapta Twitter'ı botlardan temizleyerek ‘mavi tik'le kimlik doğrulamaya odaklanması bekleniyor.

Twitter'da Elon Musk'lı dönem başlıyor... Herkese mavi tik atacak!

Tesla ve SpaceX'in patronu Elon Musk'ın sosyal medya şirketi Twitter'ı toplam servetinin 5'te birini gözden çıkararak 44 milyar dolara satın almak için anlaşması büyük ses getirirken, Twitter'da yeni bir dönemin de kapısı aralandı. Elon Musk satın almanın kesinleşmesinin ardından platform üzerinden ilk attığı tweette hakkında çıkan bir makalenin ekran görüntüsünü paylaşarak yeni dönemin ipuçlarını verdi. "Twitter'a yeni özellikler ekleyerek, tüm botlarla savaşarak ve tüm insanların kimliğini doğrulayarak her zamankinden iyi hale getirmek istiyorum" diyen Musk, Twitter'ı botlardan temizlemeye odaklanacağını gösterdi. Genelde belli bir merkezden kontrol edilen bot hesaplar, otomatik mesajlar atarak çeşitli konuları gündemde tutmak için kullanılıyor.

BOTLARA SAVAŞ AÇACAK

Musk'ın daha önce de savunduğu bot olmayan bütün 'insan kullanıcılara' mavi tik gelmesi bekleniyor. Bugüne kadar sadece talepte bulunan ve kimliği doğrulanan kullanıcıların isimlerinin yanına 'mavi tik' konuluyordu. Uygulama ilk olarak kamuoyuna mal olmuş ünlü isimlerle başlamıştı. Twitter ile ilgili bir başka beklenti ise Musk'ın şirketin bilançosuna Dogecoin eklemesini veya platformda ödeme aracı olarak bu kripto paranın kullanılmasını bekliyor. Ancak bu beklentiyi destekleyen bir resmi açıklama henüz yapılmadı.

MÜDAHALE EDER Mİ?

Musk'ın sosyal medya şirketini bu kadar yüksek bedelle satın alacak olması çeşitli spekülasyonları da beraberinde getirdi. Özellikle Musk'un "ifade özgürlüğü, dezenformasyon ve bilgi akışına müdahale etme" gibi rolleri şimdiden sorgulanıyor. Twitter'da 84,7 milyon takipçisi olan Elon Musk, kişisel hesabından yaptığı paylaşımlarla en büyük "kripto etkileyicisi" olarak biliniyor. Kripto para birimlerinde gördüğü potansiyel hakkında Twitter'da son derece açık ifadeler kullanan Musk, bazı paylaşımlarıyla kripto paralarda rallilere neden oluyor. Nitekim Musk'ın daha önce sıkça twitler attığı Dogecoin, Twitter'ın satış anlaşmasının olumlu sonuçlandığı haberleri ile gün içinde yüzde 30'dan fazla yükseldi.

EN BÜYÜK 3. SATIN ALMA

Twitter'ın 44 milyar dolar değerlemeyle satışı bugüne kadar teknoloji şirketlerinde değer olarak üçüncü en büyük satın alma olarak kayıtlara geçti. Daha önce Dell'in EMC'yi 67 milyar dolara ve AMD de Xilinx'i 50 milyar dolara satın almıştı.

KRİPTO PARALARDA ELON MUSK BAYRAMI

'Kripto para dostu' Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasıyla piyasada rüzgar tersine döndü. Fed'in açıklamalarının etkisiyle 4 gündür sert düşüş yaşayan Bitcoin satın alma haberi öncesinde 38.400 dolar civarında seyrediyordu. Dün ise günlük yüzde 4 değer kazanarak 40.600 dolara yükseldi. Ethereum da yüzde 5.5 değer kazandı. En sert yükseliş ise Dogecoin'de yaşandı. 0.12 dolardan işlem göre Dogecoin dün 0.16 doların üzerini gördü. Bir ara yüzde 30 değer artışını yakalayan Dogecoin kâr satışlarıyla günü yüzde 23 artışla kapattı. Twitter hisseleri de yüzde 5,1 artarak 51,57 dolara yükseldi. Musk, hisse başına 54,20 dolar önermişti.

'ZEHİR HAPI'NA RAĞMEN MASAYA OTURDULAR

Musk'ın Twitter'da kontrol sahibi olma isteği ilk olarak kendini nisan ayı başında hissettirmişti. Dünyaca ünlü milyarder 4 Nisan'da Twitter'da yüzde 9,2'lik hisse satın aldığını açıkladı. Musk daha sonra ise piyasa değeri 37 milyar dolar olan bir şirket için 43 milyar dolarlık teklifte bulunmuştu. Musk'ın Twitter'ı neden almak istediği tartışma konusu olurken, bu durum bazı çevreler için endişe kaynağına dönüşmüş, hatta Twitter Yönetim Kurulu, Musk'ın şirketi satın almasını engellemek amacıyla "zehir hapı" olarak da adlandırılan bir önlem almıştı. Söz konusu önlemin potansiyel alıcı dışındaki mevcut hissedarların daha düşük fiyata şirketten hisse alma hakkını koruyordu. Ancak bu önleme rağmen şirketin yönetim kurulu Musk ile masaya oturarak anlaşma sağladı.

HİSSEDARLARI ARASINDA KİMLER BULUNUYOR?

Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone ve Noah Glass tarafından 2006 yılanda kurulan Twitter'ın hisselerin yaklaşık yüzde 80'i özel şirketler ve yatırım fonları dahil olmak üzere kurumlara ait bulunuyor. Şirketin en büyük hissedarları arasında ABD'li yatırım yönetim şirketi The Vanguard Group yüzde 10,3'lük hisse ile ilk sırada yer alıyor. Twitter'ın ilk 5 hissedarı sıralamasında Vanguard Group'u yüzde 9,2'yle Elon Musk, yüzde 8,4'le yatırım bankası Morgan Stanley, yüzde 6,5'le küresel yatırım yönetim şirketi BlackRock ve yüzde 4,5'le kurumsal yatırım hizmetleri sağlayıcısı State Street Corporation takip ediyor.

Tüm Güneş haberleri için tıklayın