Piyasalara Powell etkisi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın “şahin” tondaki açıklamalarının etkisiyle satış baskısı hakim olduğu emtia piyasalarında fiyat düşüşü sürüyor.

Piyasalara Powell etkisi

Geçen hafta yüzde 2,1 değer kaybeden altının onsu haftanın ilk gününe de yüzde 1 düşüyle başladı. Brent petrolün varil fiyatı geçen hafta yüzde 4,7 azalışla 105,6 dolardan kapanmasının ardından dün de 101 doların altına indi. Dünkü kayıp yüzde 4'ü aştı. Doğal gaz fiyatları ise 13.5 yılın zirvesinden geri dönüş yaptı.

Avrupa borsalarında dün yüzde 1.5'leri bulan kayıplar yaşanırken Borsa İstanbul da yeni hafta oldukça hareketli başladı. Haftaya yatay seyirle 2.472 puandan başladıktan sonra günün ilk bölümünde yüzde 1,5'in üzerinde eksi yazan borsa açıklanan banka bilançoları nedeniyle daha sonra artıya döndü. Borsa günü yüzde 7 primle kapattı. Powell'in açıklaması sonrası piyasalar mayıs, temmuz ve eylülde 50'şer, haziranda ise 75 baz puanlık faiz artırımına gideceğini fiyatlanmaya başladı.

KRİPTO PARALAR 190 MİLYAR DOLAR BUHARLAŞTI

Geçen perşembe Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının ardından kripto para piyasasında 4 günde 190 milyar dolar buharlaştı. Geçen hafta 43 bin doları zorlarken bir anda düşüşe geçen Bitcoin'de satış dalgası yeni haftaya da taşındı. Sabah saatlerinde günlük yüzde 3 değer kaybeden Bitcoin 39.338 dolarla 1.5 ayın dibine geriledi. Ethereum da yüzde 4.5 gerileyerek 2.804 dolara kadar düştü. Binance Coin'de değer kaybı yüzde 4.1, Solana'da yüzde 6.5, Ripple'da yüzde 8.5, Terra'da yüzde 2.7, Cardano'da yüzde 5.8'i, Avalanche'da (AVAx) ise yüzde 6.2'yi buldu.

Tüm Güneş haberleri için tıklayın