Öldü diyen de var hasta diyen de... Peki ya Kim nerede?

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un sırra kadem basması, dedikoduları da beraberinde getirdi. Basına sızan son görüntülerinde epey kilo verdiği gözlerden kaçmayan Kim hakkında çeşitli iddialar ortaya atıldı.

Öldü diyen de var hasta diyen de... Peki ya Kim nerede"

Ekim ayı ortasında fırlattığı yeni füzelerle dünyayı titreten Kuzey Kore'nin çılgın lideri Kim Jong-un'un sırra kadem basması, dedikoduların dolaşıma girmesine yol açtı.

Milliyet'te yer alan habere göre; hastalığa yakalandığı veya öldüğü yönünde onlarca haber çıkan ve verdiği kilolar günlerce konuşulan Kim, son olarak bir ay önce füzelerin sergilendiği fuarda sıra dışı kıyafetleriyle halkın önüne çıktı.

Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da düzenlenen 2021 Meşru Müdafaa Sergisi'nde, aralarında kıtalararası balistik füzelerin de bulunduğu ürkütücü Kuzey Kore silahları dünyaya gösterildi.

Ülkesinin ürettiği en büyük füzeyi arkasına alarak konuşma yapan Kim Jong-un, ABD'nin yürüttüğü düşmanca politikayla yüzleşmek için silah geliştirmeye devam edeceklerini duyurdu.

SİGARA İÇMİŞTİ

ABD'nin tehditlerine karşı 'yenilmez bir askeri güç' kuracağını vurgulayan Kuzey Kore lideri, resmi haber ajansı KCNA tarafından servis edilen karelerde ayrıca, Kim komutanlarıyla birlikte bir masanın etrafına oturmuş sigara içerken görüldü.

20 kilo veren ve zayıfladığı giydiği kıyafetlerden belli olan Kim Jong-un, yöneticilerine hitap ettiği toplantıya takım elbisenin altına sandalet giyerek gelmişti.

EN UZUN SÜRELİ KAYBOLUŞ

İşte bu törenden bu yana, Kuzey Kore'nin 37 yaşındaki yöneticisi kamuoyu önüne çıkmadı. Kuzey Kore analistleri, Kim'in yedi yıldır en uzun süreli kayboluşuna dikkat çekiyor.

Kim'in ortadan kaybolması, sağlık durumuna ilişkin yeni dedikoduların hızla artmasına neden oldu. Özellikle Kuzey Kore resmi medyasında bir kez bile görünmemesi gözden kaçmadı.

Kuzey Kore lideri, bu yılın haziran ayında da yaklaşık bir ay halkın önüne çıkmamıştı. Dünyanın en kapalı ülkesini 10 yıldır yöneten Kim'in en az yedi kez iki haftalık tatil yaptığı biliniyor.

İKİ ADRESTE HAREKETLİLİK VAR

NK News, Kim'in Kuzey Kore'nin doğu kıyısındaki yazlık sarayında hareketliliğin arttığını bildiriyor. Uydu görüntülerinde hareketlilik saptanan bir başka adres, başkent yakınlarındaki göl manzaralı konut.

Koronavirüs salgınının patlak vermesiyle kıtlığın katlanılamaz bir boyuta ulaştığı Kuzey Kore'de, yaşanan darboğaz bizzat Kim tarafından geçtiğimiz aylarda itiraf edildi.

Kim'in ekim ayında tercih ettiği sandalet ve çorapların kıtlıkla boğuşan Kuzey Korelilere bir mesaj olduğu belirtilmişti. Zira Kim, konuşmasında ülkesinin amansız bir durumla mücadele ettiğini söyledi.

KENDİSİ İTİRAF ETTİ

Kuzey Kore lideri ayrıca, beş yıllık planlamayla yiyecek, giyecek ve ev probleminin çözüleceği vaadini verdi. İngiliz medyası Kim'in sandalet-çorap kreasyonu için 'Durum gerçekten acil' başlıkları attı, Kuzey Korelilerin kıyafet almakta zorlandığını kaydetti.

Kim'in hızlı kilo kaybı, yeni bir diyetin veya Kuzey Kore'nin açlıktan ölmek üzere olan nüfusuyla dayanışma göstermek için bir halkla ilişkiler hareketinin sonucu olabilir. Ticaret sorunları ve gıda sorunu, ülkenin kıtlığın eşiğinde olduğu anlamına geliyor.

Kamuoyunun kıtlığa karşı tepkisinden duyulan korkular, Pyongyang'ın dedikodu ve yabancı eğlence tüketimi gibi 'asi' davranışlara son vermesine neden oldu. Güney Koreli Kpop ve K-dizilerinin tüketicileri 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

ZAYIFLADIĞI HABERLERİ GÜNLERCE KONUŞULDU

Sert kapanma tedbirlerinin aşırı açlığa yol açtığı Kuzey Kore'nin çılgın lideri Kim Jong-un'un zayıflamış görüntüsü günlerce konuşulurken, resmi televizyon akıllara zarar haberler yayınladı.

Resmi televizyona konuşan Kuzey Koreliler, liderleri Kim'in zayıflaması nedeniyle üzgün olduklarını söyledi. Kim, yine geçen ay halkından gelmiş geçmiş en kötü sonuca hazırlanmalarını istedi.

Kuzey Kore koronavirüsü durdurmak için Çin sınırını tamamen kapattı. Bunun sonucu olarak ülkenin Çin ile ticareti sekteye uğradı. Pyongyang yönetimi, gıda, gübre ve yakıt konularında Çin'e bağımlı.

YÖNETİCİLERİNİ KOVDU

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Haziran ayı sonunda koronavirüs nedeniyle birçok parti yetkilisini kovdu. Kim'in tepkisi, koronavirüs salgının ülkenin kurduğu 'savunma hattı'nı aşmış olabileceği endişesi yarattı.

Yetkilileri 'kabiliyetsizlik' ve 'pasif kalıp kendilerini korumaya çalışmakla' suçlayan Kim, "Organizasyonel, materyel, bilimsel ve teknolojik önlemler için çağrılar yapan önemli parti kararlarını dikkate almayarak yetkililer büyük bir kazaya yol açtı ve ülke ile halkının güvenliği için büyük bir risk yarattı. Bu önlemler dünyada süren sağlık krizine karşı atılmış epidemi karşıtı adımlardı" dedi.

DEVLET TELEVİZYONUNDAN İTİRAF

Geçen yıl 140 kilo olduğu düşünülen Kuzey Kore liderinin yeni görünümü, sağlığıyla ilgili spekülasyonları artırdı. Daha önce Kim'in öldüğüne dair iddialar ortaya atılmış hatta sahte görüntüler bile yayınlanmıştı.

37 yaşında olduğuna inanılan Kim'in, 12 bin dolar değerinde olduğu tahmin edilen favori saatinin kayışını sıktığını gösteren büyütülmüş görüntüler günlerce gündemden düşmemişti.

Fotoğraflar, Kim'in sol bileğinin bu yılki halinin, mart ayı ve Kasım 2020'de çekilen benzer görüntülerden çok daha ince olduğunu gözler önüne seriyordu. Babası Kim Jong-il'i Aralık 2011'de kalp krizinden yitiren Kim'in ağır bir sigara tiryakisi olduğu belirtilirken, kilosuna ve yaşam tarzı nedeniyle sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği belirtilmişti.

Kuzey Korelilerle Kim'in zayıflaması üzerine röportaj yapan resmi televizyonun haberi, ülke liderinin kilo kaybını ilk defa doğrulaması olarak kayıtlara geçti. Söz konusu adım ayrıca, Kuzey Kore lideri ile ilgili 'hasta adam' tartışmalarını da bir kez daha gündeme getirdi.

Kore yarımadasını iki ülkeye ayıran Kore Savaşı 1953'te ateşkesle sona erdiği için Kuzey ve Güney Kore teknik olarak halen savaşta. Son 24 saat içinde ABD'nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim, Biden yönetiminin Kuzey Kore ile ön koşulsuz görüşmeye açık olduğunu yineledi.

ABD ve Kuzey Kore arasındaki önceki görüşmeler, nükleer silahlardan arınma konusundaki temel anlaşmazlıklar nedeniyle bozuldu. ABD, yaptırımlar hafifletilmeden önce Kuzey Kore'nin nükleer silahlarından vazgeçmesini istiyor ancak Kuzey Kore şimdiye kadar bu talebi geri çevirdi.

Tüm Güneş haberleri için tıklayın