Külliye'de ‘yeni paket' zirvesi

Yeni paket bugün belli oluyor: Yeni destekler verip işbirliğine çağıracağız. Başkan Erdoğan yeni pakete son şeklini verdi. Yeni paketin ipuçlarını veren Bakan Nebati özel sektörün üzerindeki yükleri azaltacaklarını belirterek “Tüm paydaşları işbirliğine davet edeceğiz” dedi.

Külliye'de ‘yeni paket' zirvesi

Ekonomide gözler Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından "Türkiye Ekonomi Modeli" çerçevesinde bugün açıklanacak destek, tedbir ve teşvik paketine odaklandı. Pakete, dün Bakan Nebati'yi kabul eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla son şekli verildi. Programda yeni tedbir ve teşviklerin yanı sıra, Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığıyla finansman desteği de duyurulacak. Tedbir ve desteklerin, özellikle son dönemde yaşanan fiyat artışlarının olumsuz etkilerini azaltmada faydalı olması öngörülüyor.

YÜKLER AZALACAK

Habertürk ve Bloomberg HT ortak yayınına katılarak paketle ilgili ipuçları veren Bakan Nebati "Açıklayacağımız paketle hem özel sektörün hem de kamunun üstündeki yüklerle ilgili atacağımız adımlarla bu psikolojinin de değiştirilmesi noktasında, tüm paydaşları iş birliğine davet edeceğiz. Bu psikolojiyi tersine çevirme gayretiyle enflasyonu, bu yıl aralık döneminde yüzde 24'ler civarında bekliyoruz" dedi. Nebati, yaşanan sıkıntıları bertaraf edecek tedbirlerle yola devam edip, Haziran 2023'teki seçime tek rakamlı enflasyonla gireceklerini bildirdi. Nebati, yeni modelden de geri adım atılmayacağını vurguladı.

AYŞE TEYZE'YE KAMPANYA

Yastık altındaki altınlara yönelik yapacakları kampanyaya da değinen Nebati, bunların ekonomiye kazandırılması amacıyla adımları biraz daha genişleteceklerini söyledi. Nebati, "Ayşe Teyze, Fatma Teyze, Ahmet Amca, altının yastık içinden ekonomiye kazandırılmasıyla kendisinin de kazanacağını bilsin, kanaatini değiştirsin ve buna ilişkin olarak da biz ilgili enstrümanları verelim. Darphaneyi de bankaları yoğun bir şekilde işin içine sokacağız. Türkiye'de 20-30 bin civarında olduğunu tahmin ettiğimiz kuyumcu vasıtasıyla Türkiye'nin her yerine yayacağız. 20 Aralık sonrası kur korumalı TL mevduatına olan üst seviyedeki ilgi, altınla taçlandırılmış olacak" dedi. Nebati, kur korumalı TL mevduatını belli bir noktaya getirdiklerini, şimdi de altını ekonomiye kazandıracaklarını belirtti.

TL MEVDUATA 340 MİLYAR LİRA DÖNÜŞ

Nebati, kur korumalı TL mevduatı tutarın 340 milyar liraya yaklaştığını belirterek, "10 milyar dolar döviz bozumu, ona yakın TL girişi oldu. dedi. Nebati "İlk gün % 10'lar civarında döviz bozdurma oldu. Bu oran şimdi yüzde 49" dedi.

İŞ DÜNYASININ GÖZÜ YENİ PAKETTE

İş dünyası Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından bugün açıklanacak destek, tedbir ve teşvik paketi merakla bekliyor. Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, son dönemde yaşanan fiyat artışlarından hem tüketicilerin hem de ticari sektörlerin olumsuz etkilendiğini belirterek "Fiyat artışlarının önüne geçmek için alınacak tedbirlerin, ticaretin canlanmasına katkı sağlamasını bekliyoruz" dedi. Paket kapsamında ihracatçılara ve işletmelere yönelik KGF aracılığıyla destek sağlanacak olmasını da olumlu karşılıyoruz" diye konuştu.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren ise "KDV oranlarında sürdürülen sadeleşme çalışmalarında uygulamaya geçilmesi konut üreticisi müteahhitler için olumlu olacaktır" diye konuştu.

Ostim Sanayici ve İş İnsanları Derneği (OSİAD) Başkanı Süleyman Ekinci de dövizdeki dalgalanmanın sanayicileri tedirgin ettiğini belirterek, "Dövizde kalıcı istikrarı sağlayacak, sanayicilerin üretim ve yatırım iştahını artıracak teşvik ve destek paketlerini bekliyoruz" dedi.

  • hazine ve maliye bakanı nureddin nebati
  • türkiye ekonomi modeli
  • ekonomi
Tüm Güneş haberleri için tıklayın