İstanbul'da Mariupol mutabakatı

'Mariupol'den tahliyeye gemi desteği veririz' Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin Mariupol'deki sivillerin denizden tahliyesi için gemi desteği verebileceğini söyledi.

İstanbul'da Mariupol mutabakatı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna'daki çatışmaların ardından yaşanan son gelişmelere yönelik gazetecilerin sorularını yanıtladı.

DESTEĞİMİZ SÜRECEK: "Türkiye olarak Ukrayna halkına insani yardım sağlamaya devam ediyoruz. Tahliyeler konusunda da Türkiye üzerine düşen desteği veriyor. Ukrayna halkına desteğimiz devam edecektir. Özellikle Mariupol'deki sivil ve yaralı Türk ve diğer ülke vatandaşlarının denizden tahliyesi konusunda gemi desteği verebiliriz. Bu kapsamda Rusya ve Ukrayna makamları ile koordinelerimiz sürüyor. Tahliyelere destek sağlanması konusundaki talebimizi hem Rusya'nın Ankara'daki askeri ataşesini Bakanlığımıza çağırarak ilettik hem de Moskova'daki askeri ataşemiz Rus makamlarına iletti. Bunun yanı sıra söz konusu talebimize ilişkin Ukrayna'nın Ankara'daki askeri ataşesine de bilgi verildi. Ayrıca Ukrayna'daki ataşemiz tarafından Ukraynalı makamlarla koordine kuruldu."

KARADENİZ'DEKİ MAYINLAR: "Bu tehlikenin kimseye zarar vermeden ortadan kalkması için çalışıyoruz. Bu kapsamda Karadeniz'de deniz karakol uçağı, helikopter, İHA ile havadan; mayın avlama gemisi ve karakol gemileri ile denizden olmak üzere Sahil Güvenlik Komutanlığı ve diğer kurumlarla koordineli olarak mayın gözetleme faaliyetlerimiz devam ediyor. Tedbirlerimizi alıyoruz. Deniz trafiğinde bir sorun yok."

A400 NAKLİYE UÇAĞI: (Ukrayna'daki Borispol Havaalanı'nda kalan TSK'ya ait iki A400M nakliye uçağının durumuna ilişkin soru üzerine) de "Uçaklarımızın emniyeti, tahliyesi ve bakımlarının yapılması konusunda hem Rusya hem Ukrayna tarafıyla temaslarımızı sürdürüyor, uçaklarımızın bir an önce intikalini gerçekleştirmeyi planlıyoruz."

UKRAYNA: BİR GÜNDE 2 BİN SİVİL TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, son bir günde Rus askerlerinin kontrolü altındaki Mariupol şehrinden yaklaşık 2 bin sivilin çıkarıldığını açıkladı. Açıklamaya göre, Mariupol, kısmen Rus ordusunun kontrolü altında kalmaya devam ediyor. Rus birliklerinin kontrolünü tamamen ele almaya çalıştığı ve topçu sistemlerini yerleştirmeyi sürdürdüğü şehirde, 40 otobüs ve özel araçlarla son bir günde 2 bine yakın sivil güvenli bölgeye tahliye edildi. İnsani durumun kritik aşamaya geldiği Mariupol şehrinden sivillerin tahliyesi gün geçtikçe zorlaşıyor. Öte yandan Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, hasar tespit çalışmalarına göre, şu anda tamamen tahrip olmuş Mariupol'un altyapısını restore etmek için en az 10 milyar dolar gerekeceğini söyledi.

İSTANBUL'DA MARİUPOL'DEN TAHLİYE İÇİN ANLAŞTIK

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in danışmanı Oleksiy Arestovych, Ukrayna televizyonunda yaptığı açıklamada İstanbul'da düzenlenen barış görüşmelerinde Ukrayna ve Rusyalı müzakerecilerin Mariupol'deki sivilleri tahliye etmek üzere anlaşmaya vardığını söyledi. Arestovych, en kısa sürede güzel haberlerin gelmesini beklediklerini aktardı.

POLONYA'YA GEÇİŞLER AZALDI, 421 BİN KİŞİ GERİ DÖNDÜ

Polonya sınır polisi, Ukrayna'dan ülkeye giriş yapanların sayısı 2 milyon 437 bini bulduğunu açıkladı. Sınırı geçenlerin sayısının son günlerde azaldığı aktarıldı. Polonya'ya gelen 421 bin kişinin ise Ukrayna'ya geri döndüğü belirtildi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) göre toplamda 10 milyon kişi Ukrayna'yı terk etti.

  • milli savunma bakanı hulusi akar
  • ukrayna
  • mayın
Tüm Güneş haberleri için tıklayın