Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'den fahiş zam uyarısı: Yanlış yapanın üstüne gideceğiz

Bakan Nebati enflasyonla mücadele konusunda hassas ve kararlı olduklarını söyledi. Nebati “Bu işi başaracağız. Yanlış yapanın da üstüne gideceğiz” derken mücadele için de birliktelik çağrısı yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'den fahiş zam uyarısı: Yanlış yapanın üstüne gideceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, enflasyonu kontrol altına almak için çabaladıklarını belirterek bu süreçte yanlış yapanın üzerine gideceklerini söyledi. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) 21. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Nebati, enflasyonla mücadele konusunda hassas ve kararlı olduklarını vurguladı. Nebati kâr maksimizasyonunu fahiş hale dönüştürecek ve bundan kısa dönem içerisinde hızlı şekilde birtakım katkıları fazla getirecek fahiş uygulamalara net olarak karşı durduklarını ortaya koyduklarını belirterek "Bir çabamız var. Bu çabamız, enflasyonun Türkiye'de mutlak suretle kontrol altına alınması ve hedeflerimiz doğrultusunda ilerlemesidir. Bunu yapacağız, bizimle birlikte olanlarla yapacağız" dedi.

BU İŞİ BAŞARACAĞIZ

Nebati "Bu işi başaracağız. Yanlış yapanın üstüne de gideceğiz. Şu andaki enflasyonun bu rakamlara gelmesinde, son dönemde en önemli etken beklentiler haline dönüşmüştür. Bu beklentileri hep beraber kıracağız inşallah." diye konuştu. Büyük ölçüde beklentilerdeki bozulmalardan ve dışsal faktörlerden kaynaklanan fiyat artışlarının vatandaşlara asgari düzeyde yansımasına yönelik adımları aralıksız attıklarını ifade eden Nebati, "Enflasyonist ortamdan şahsi menfaatler sağlamaya çalışan fırsatçıların fahiş fiyat uygulamalarına ve stokçuluğa karşı mücadelemizi de kararlı ve ısrarlı bir şekilde sürdürüyoruz" dedi.

TAVRIMIZ NET

Nebati "Piyasadaki fiyatları mercek altına alan Enflasyon ile Mücadele Timlerimiz, birçok sektöre ilişkin denetimlerini kesintisiz bir şekilde sürdürüyor. Süreçleri ve fiyat değişimlerini farklı birimlerimizle her an yakından izliyor, analiz ediyor ve detaylı şekilde denetliyoruz. Tarım, gıda, enerji başta olmak üzere emtia ve su kaynaklarını kapsayacak şekilde arz güvenliği konusunda yeni politikaların oluşturulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis ederek halkımızın alım gücünü eskisinin de üzerine çıkarmak konusundaki tavrımız nettir. Milletimizi enflasyon baskısı altında ezdirmemek için gereken tüm adımları atacağız" diye konuştu.

TARIMSAL ÜFE'DE YILLIK ARTIŞ YÜZDE 118

TÜİK, nisan ayına ilişkin "Tarım ÜFE" verilerini açıkladı. Buna göre, üretici fiyatları nisanda bir önceki aya kıyasla yüzde 17,76, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 118,53 oranında artış kaydetti.

KREDİLER İSTİHDAMI ARTIRICI YATIRIMLARA

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, kredilerdeki seçici yaklaşımıyla yatırımları desteklemeye yönelik kredileri önceliklendirdiklerini vurgulayarak, "Şubat ayında duyurduğumuz 60 milyar TL tutarındaki 3 farklı Hazine destekli KGF paketiyle üretken yatırımları ve ihracatı destekliyoruz. Benzer biçimde, ihracata dönük sanayi yatırımlarına ve turizm sektöründe döviz kazandırıcı hizmet veren firmalara uzun vadeli finansman sağlamak üzere 150 milyar TL'lik yeni bir imkan getirdiğimizi ifade etmiştik. Böylece ihracatçılarımıza ve turizmcilerimize tarihimizde hiç olmadığı kadar elverişli koşullarda çeşitli destekler sağlıyoruz." dedi.

FİYAT ARTIŞLARINA TOLERANSIMIZ YOK

Enflasyonla mücadele kapsamında geçen hafta ve önceki gün gıda, hazır giyim, mobilya, beyaz eşya, küçük ev aletleri, çimento, seramik, yapı malzemeleri, konut ve temizlik ürünleri sektörleri ile bir araya geldiklerini anlatan Nebati "Vatandaşlarımıza rahat bir nefes aldırmak amacıyla KDV indirimlerine, çeşitli destek ve sübvansiyonlara ek olarak, firmalarımızın da fiyat politikalarında bazı cesur adımlar atma yönündeki düşüncelerini sonuna kadar destekliyoruz" dedi. Nebati "Enflasyonla mücadelemizde, iktisadi temellerle uyuşmayan fiyat artışlarına tolerans göstermeyeceğimizi tekrarlıyoruz. Bu şekilde enflasyon beklentilerindeki katılığın da önümüzdeki dönemde kırılmasını beraberce sağlayacağız" diye konuştu.

Tüm Güneş haberleri için tıklayın