Hainlerin Suriye planı bozuldu! ‘Terör koridoru'na Mehmetçik pençesi

Terör örgütü PKK'nın Suriye'nin kuzeyinde oluşturmak istediği ‘terör koridoru' Mehmetçik'in başarılı operasyonlarıyla yerle bir edildi. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı harekatlarıyla, 2015'ten bugüne 34 bin 375 teröristi etkisiz hale getirdi.

Hainlerin Suriye planı bozuldu! ‘Terör koridoru'na Mehmetçik pençesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifleri doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri başarıyla gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı harekatları ile Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü ve destekçileri tarafından "terör koridoru" kurmaya yönelik çalışmaları ortadan kaldırdı. İlk olarak 24 Ağustos 2016'da Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlatan Mehmetçik, Gaziantep'in Karkamış ilçesinin karşısındaki Cerablus'u, 23 Şubat 2017'de ise Bab'ı, DEAŞ'tan kurtardı.

3 BİNDEN FAZLA DEAŞ'LI ÖLDÜ

Mehmetçik, Fırat Kalkanı Harekatı ile 7 ay gibi kısa bir sürede göğüs göğse mücadele eden tek NATO ülkesi olarak 3 binden fazla DEAŞ'lıyı etkisiz hale getirdi. Harekatla Türkiye-Suriye sınırının 104 kilometresinin güvenliği sağlandı, 5 bin 474 terörist etkisiz hale getirildi.

AFRİN TERÖRDEN TEMİZLENDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri, Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından Suriye'nin Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD/YPG ve DEAŞ mensuplarını etkisiz hale getirmek, bölge halkını terör örgütü üyelerinin baskı ve zulmünden kurtarmak için Zeytin Dalı Harekatı'nı gerçekleştirdi. Teröristler harekat öncesinde Afrin'deki çocukları evlerinden zorla alarak silahlandırmaya çalıştı. Sivil halka, dini, kültürel yapılarla tarihi eserler ve çevrenin zarar vermemek için üstün gayret gösterilen harekatın tamamlanmasıyla Türkiye-Suriye sınırının 148 kilometresinin güvenliği sağlandı, 282 meskun mahal terör unsurlarından arındırıldı. Mehmetçik 6 bin 812 teröristi etkisiz hale getirdi.

TEL ABYAD'DA KONTROL SAĞLANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Ekim 2019'da Twitter hesabından, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Suriye Milli Ordusu ile Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ'a karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlattığını açıkladı. TSK, harekatın ilk gününün sonunda Tel Abyad'dan Fırat'ın doğusundaki topraklara giriş yaptı. Harekatın dördüncü gününde Rasulayn ilçe merkezi, beşinci gününde de Tel Abyad ilçe merkezi YPG/PKK'lı teröristlerden temizlendi. Harekatla, 4 bin kilometrekareden fazla alana yayılmış yaklaşık 396 meskun mahal kontrol altına alındı. 9 3 bin 319 terörist etkisiz hale getirildi, teröristlerin döşediği 1185 mayın imha edildi.

MUTABAKATA UYULMADI

22 Ekim'de Soçi'de düzenlenen Türkiye-Rusya zirvesinde Fırat'ın doğusu için kararlar alındı. Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızlarının, Barış Pınarı Harekatı alanı dışında kalan YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 kilometre dışına çıkarılmasını temin etmesi konusunda anlaştı. Mutabakattaki 150 saatlik süreçte 75 taciz ve saldırı sonucu 2 asker şehit oldu, 44 asker yaralandı.

ESAD REJİMİNDEN ATEŞKES İHLALİ

Esad rejiminin Astana anlaşmaları gereği ateşkes gözlem misyonu için İdlib'de bulunan Türk askerlerine karşı 27 Şubat'ta düzenlediği hava saldırısında 33 askerin şehit olmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri 27 Şubat'ta rejime karşı operasyon başlattı. Harekat kapsamında 3 bin 300'den fazla rejim unsuru da etkisiz hale getirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İdlib müzakereleri konusunda Kremlin Sarayı'nda 5 Mart'ta görüştü. Görüşmelerin ardından İdlib'de ateşkes kararı alındı.

IRAK'TA İNLERİ YERLE BİR EDİLDİ

Suriye'de harekatlar devam ederken Türk Silahlı Kuvvetleri eş zamanlı olarak Irak'ın kuzeyindeki teröristlere ait hedeflere de Pençe serisi harekatları düzenlendi. Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye'deki harekat alanlarında gerek gerçekleştirdiği harekatlar gerekse sonrasındaki süreçte 24 Temmuz 2015'ten bu yana toplam 15 bin 619 teröristi etkisiz hale getirdi. Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki harekat alanlarında 2015'ten bugüne ise 34 bin 375 terörist öldürüldü.

  • terör örgütü
  • mehmetçik
Tüm Güneş haberleri için tıklayın