Enflasyon yüksek ama hız kesti

Yıllık enflasyon yüzde 69.97'den 73.50'ye yükseldi. Mayısta yıllık enflasyon yüzde 73.50'ye çıksa da piyasa beklentilerinin altında kaldı. Yüzde 5'in üzerinde artması beklenen aylık TÜFE ise, yüzde 2.98 artarak hız kesti. Bakan Nebati de, enflasyonun düşüş eğilimine girdiğine dikkat çekti.

Enflasyon yüksek ama hız kesti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Buna göre, yıllık enflasyon yüzde 69.97'den yüzde 73.50'ye yükselerek, 24 yılın zirvesini gördü. İki yılın zirvesindeki enflasyon her ne kadar yükselişine devam etse de, fiyat artışları mayısta piyasa beklentilerinin altında gelerek, enflasyondaki yükselişin hız kestiğinin sinyalini verdi. Veriler üretici fiyatlarındaki artış ivmesinin de devam ettiğini gösterdi. Mayısta üretici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 132.16 artarak rekor kırdı.

AYLIK TÜFE SÜRPRİZİ

Yüzde 5'in üzerinde artması beklenen aylık TÜFE ise, yüzde 2.98 atış göstererek piyasa beklentilerinin oldukça altında kaldı. TÜİK verilerine göre bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 107.62 ile ulaştırma, yüzde 91.63 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 82.08 ile ev eşyası oldu. Yıllık en düşük artış yüzde 19.81 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla yüzde 27.48 ile eğitim, yüzde 29.80 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 37.74 ile sağlık oldu. Ekonomistler aylık enflasyonda mevsimsel etkilerin öne çıktığı görüşünde.

SEBZE FİYATLARI % 24 GERİLEDİ

Öte yandan TÜİK mayıs ayı enflasyon verileri içerisinde madde sepetine yer vermedi. TÜİK, son değişiklikle 290 harcama grubu belirledi. Tüketici fiyatları bazında mayısta en fazla fiyat artışı yüzde 71.04 ile paket turlarda, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 23.78 ile sebzede oldu.

HAZİRANIN KİRA ZAMMI %39.33

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte milyonlarca haneyi ilgilendiren ve merakla beklenen haziran ayı kira artış oranı da belli oldu. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, kira fiyatlarındaki artışta 12 aylık ortalama TÜFE belirleyici oluyor. Buna göre bu ay yeni kira sözleşmesi yapacak vatandaşlar için zam oranı yüzde 39.33 seviyesinde gerçekleşti. Böylece örneğin aylık kirası 1000 lira olan bir vatandaş, kirası eğer zam dönemindeyse 1.393 liraya yükselecek.

EMEKLİNİN EK ZAMMI CEPTE

Memur, SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına son 6 aylık enflasyon farkı göz önüne alınarak zam uygulanırken 5 aylık farkın kesinleşmesiyle zam oranı yüzde 35'i geçti. Haziranda enflasyon hiç artmasa bile emeklinin alacağı zam yüzde 35.64 olacak. Bu oranla en düşük memur maaşı 6 bin 341 liradan 8 bin 560 liraya, en düşük emekli memur aylığı da 4 bin 289 liradan 5 bin 790 liraya yükselecek. Oran haziran enflasyonuyla netleşecek.

DÜŞÜŞ EĞİLİMİNE GİRDİ

Hazine Bakanı Nureddin Nebati de enflasyonla ilgili önemli mesajlar verdi. Nebati sosyal medya hesabından şunları söyledi: "Enflasyon rakamları, enflasyon artışının hız kesmiş olduğunu ortaya koyuyor. Nisanda yüzde 7.25 olarak gerçekleşen TÜFE aylık artış oranı mayısta yüzde 2.98 gerçekleşerek enflasyon düşüş eğilimine girmiştir. Önümüzdeki süreçte, olumlu seyreden iklim koşullarının da etkisiyle, tarımsal üretimimizde gerçekleşmesini beklediğimiz artışın enflasyondaki gevşemeyi olumlu yönde destekleyeceğini öngörüyoruz. Ayrıca, atacağımız ek adımlarla bir yandan insanlarımızın günlük hayatlarını etkileyen fiyat artışlarının önüne set çekerken diğer yandan da gelirleri artırarak gelir seviyesindeki düşüşün hızla önüne geçmeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın enflasyon baskısı altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz."

Tüm Güneş haberleri için tıklayın