Dünya küçülürken Türkiye yüzde 7.3 büyüdü! Pozitif ayrıştık

Birçok ülkenin resesyona girdiği bir dönemde Türkiye beklentileri aşan büyüme yakaladı. Geçen yıl OECD'ye damga vuran Türkiye bu kez ilk çeyrekte yüzde 7.3'lik büyümeye ulaşarak G20 ülkeleri içinde üçüncü olmayı başardı.

Dünya küçülürken Türkiye yüzde 7.3 büyüdü! Pozitif ayrıştık

ABD'nin yüzde 1.5 daraldığı Euro bölgesinin ise sadece yüzde 5.1 büyüdüğü yılın ilk çeyreğinde Türkiye yine dünyadan pozitif ayrıştı. Geçen yıl yüzde 11 büyüyerek OECD'ye damga vuran Türkiye bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.3 büyümeyi başardı. İç tüketim ve ihracattaki artışın öncülüğünde gelen büyüme yüzde 7 seviyesindeki beklentileri de aştı. Böylece kesintisiz büyüme 7 çeyreklik sürece ulaşırken Türkiye G20 ülkeleri içerisinde Suudi Arabistan ve İngiltere'nin ardından 3. oldu.

DÜNYA RESESYONDA

Dünyada merkez bankalarının ABD Merkez Bankası (Fed) öncülüğünde sıkı para politikası adımları attığı ve birçok büyük ekonominin 'Resesyon' sinyali verdiği ortamda TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye, kesintisiz büyüme trendini ihracatla yakaladı. İlk çeyrekte ihracat büyümeye 3.5 puan katkı yaparken, stoklar büyümeyi 8.2 puan aşağı çekti. Hanehalkı harcaması büyüme 11,6 puan katkı sunarken, kamu harcamasının katkısı 0.1 oldu.

TÜKETİMDE % 19.5 ARTIŞ

Hanehalkı tüketim harcamaları, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 19.5 arttı. İlk çeyrekte finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 24.2, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 16.8, hizmetler yüzde 14.9, sanayi yüzde 7.4 büyüdü. İnşaat sektörü ise yüzde 7.2 küçüldü.

KİŞİ BAŞI GELİR 9.374 DOLAR

Verilere göre kişi başı milli gelir ise TÜİK'in nüfus verileri ışığında hesaplandığında 9 bin 374 dolara düştü. 2022 yıl sonu itibarıyla kişi başı milli gelir 9 bin 539 dolardı. Analistler öncü göstergelerin ikinci çeyrekten itibaren iç talepte bir yavaşlamaya işaret ettiğini vurgularken ikinci çeyrekte büyümede güç kaybı görüleceğini son iki çeyreğin ise Fed'in de adımlarıyla tüm dünya için büyümeyi daha zor hale getireceğine dikkat çekti. Anketlerde 2022 yıl sonu için büyüme beklentisi yüzde 0.5 ile 4 arasında değişiyor.

HARCAMALAR İKİYE KATLANDI

TÜİK verilerine göre cari fiyatlarla vatandaşın harcamalarında üç haneli artışlar yaşandı. Vatandaşın dayanıklı mallara harcamaları geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 97,3 artarken yarı dayanıklı mallaya yönelik harcamalar yüzde 104 büyüdü. Dayanıksız mallara yönelik harcamalarda yüzde 100,1 artış yaşandı. Hizmetler sektörüne yapılan harcamalarda artış ise yüzde 85 oldu.

BÜYÜMENİN YARISI İHRACATTAN GELDİ

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, net ihracatın büyümeye katkısının 3,46 puan olduğunu belirterek, "Bu güçlü büyümenin yaklaşık yarısı net ihracattan geldi. İhracat yine büyümenin lokomotifi oldu" dedi. Bursa'da düzenlenen "Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi Özel Oturumu"nda konuşan Muş "Bu şartlar içinde 7,3'lük büyüme gerçekten aslında Türk ekonomisinin ileriye dönük de nerelere geleceğinin en önemli göstergelerinden. O açıdan çok sevindirici bir haber. Resesyon, stagflasyon tartışması yaşanıyor dünyada. Tüm bu gelişmelerin içinde gerçekten büyük bir başarı" diye konuştu.

İÇ TALEBİN KATKISI 3.9 PUAN

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, iç talebin büyümeye katkısının 3,9, net dış talebin büyümeye katkısının 3,5 yüzde puan olduğunu belirterek "Üretimi destekleyen politikalarımız sayesinde diğer ülkelerden pozitif ayrışmaya devam edeceğimizi öngörüyoruz" dedi. Nebati kalıcı büyümenin önemli olduğunu söyledi.

İŞ DÜNYASI: GÜÇLÜ BİR BAŞLANGIÇ YAPTIK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: Maliyetlerdeki artış, tedarik sorunlarına rağmen üretim, yatırım için var gücümüzle çalışıyoruz. Kapsayıcı, sürdürülebilir büyüme için ek önlemlere ve enflasyona odaklanmalıyız. Elbirliği, akıl birliği ile daha çok çalışma zamanı.

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı: Tedarik zincirleri üzerindeki olumsuz etkilerinin sürmesi ve bilhassa enerji ve gıda fiyatları üzerinden küresel enflasyon tehlikesinin iyice gün yüzüne çıkmasının yanı sıra Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından yeni bir şok yaşayan küresel ekosistemin marazları, Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme performansını sürdürmesini engelleyememiştir. MÜSİAD olarak, Türkiye ekonomisinin 2022 yılında da mevcut tahminlerin üzerinde büyüyeceğine olan inancımızı yineliyoruz.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak: Yeni olumsuzlukların dünyaya etkilerine rağmen Türkiye'nin yılın ilk çeyreğinde gösterdiği yüzde 7,3 büyüme performansı ile 2022 yılına da güçlü bir başlangıç yaptığını görüyoruz. Türkiye ekonomisi 2021'de olduğu gibi bu yıl da dünya ülkelerinden pozitif ayrışacak.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran: Pandemi sonrası küresel düzeyde çalkantılar devam ederken, reel sektörün üretim ve ihracat başarısının katkısıyla sağlanan büyüme, Türkiye'yi pozitif ayrıştıracaktır. Ülke olarak pandemi sürecini dev ekonomilerle kıyaslanamayacak düzeyde iyi geçirdik. Reel sektöre yönelik desteklerin de katkısıyla ticaret ve sanayideki başarı, ihracat gelirlerimizin yükselmesiyle moralimizi de yükseltti.

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz: Bu rakam dünyanın en yüksek büyüme rakamlarından biri. OECD, Avrupa Birliği, G7, G20 gibi tüm grupların ortalamalarının çok üzerinde. Dolayısıyla ekonomik sorunlarımızın çözümü için doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren: Türkiye ekonomisinin yüzde 7,3 büyüdüğü ilk çeyrekte inşaat sektörü daraldı. Sektörde büyümeye dönüş için inşaat yatırımlarında canlanmaya ve öngörülemez düzeyde artan girdi maliyetlerinin yarattığı sorunun çözümüne ihtiyaç duyulmakta.

Tüm Güneş haberleri için tıklayın