Çevre dostu okul! Suyu yağmurdan elektriği güneşten

Hatay'da çevre dostu Fehmi Çankaya İlkokulunun öğrencileri, sıfır atık bilinciyle yetişiyor. Depolarda biriken yağmur suyuyla, lavabo ve tuvaletlerin temizliği yapılıyor. Güneş enerjisi sistemiyle de elektrik üretiliyor.

Çevre dostu okul! Suyu yağmurdan elektriği güneşten

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) "Çevre Dostu Bin Okul" projesi kapsamında Hatay'ın Defne İlçesi'ndeki Fehmi Çankaya İlkokulu'nun suyu yağmurdan enerji ihtiyacının da bir bölümü güneş enerjisi panellerinden elde ediliyor. Öğrencilerin çevre bilinci kazanması amacıyla hazırlanan projeyle, okulda aydınlatma ihtiyacını karşılamak için güneş panelleri ile su tasarrufu sağlanması amacıyla yağmur suyu depolama sistemi kuruldu. Çatıdaki oluklarda biriken yağmur suyu, borular aracılığıyla 10 tonluk depolarda biriktiriliyor. Toplanan yağmur suları, lavabo ve tuvaletlerde temizlik amaçlı kullanılıyor.

SEBZE YETİŞTİRİYORLAR

Ayrıca öğrenciler, yağmur suyundan faydalanarak okulun bahçesinde salatalık, biber, patlıcan ve domates gibi çeşitli tarım ürünleri yetiştiriyor. Okulun aydınlatma direklerine yerleştirilen güneş panelleri aracılığıyla elde edilen elektrikle de okulun dış aydınlatma ihtiyacı karşılanıyor. Proje kapsamında hem okulun enerji ve su ihtiyacı doğadan karşılanıyor hem de öğrenciler temiz çevre, yeşil enerji, su tasarrufu, geri dönüşüm ve sıfır atık bilinciyle yetişiyor.

Okulun aydınlatma direklerine yerleştirilen güneş panelleri aracılığıyla elde edilen elektrikle okulun dış aydınlatma ihtiyacı karşılanıyor.

SIFIR ATIK KÜTÜPHANESİ

Okul müdürü Hüseyin Özkan, okullarının "Çevre Dostu Bin Okul" projesi içinde yer aldığını söyledi. Projenin iki ay önce hayata geçtiğini anlatan Özkan, uygulamanın yağmur suyu depolama sistemi, yenilenebilir enerji ve sıfır atık kütüphanesi olarak 3 ana gruba ayrıldığını ifade etti. Okullarında gece aydınlatmasının güneş enerjisi sistemiyle karşılandığını vurgulayan Özkan, şunları söyledi: "Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan'ın desteklediği proje Sıfır Atık Kütüphanesi ile geri dönüşümden elde edilen sehpa, masa, kitaplıklar oluşturuldu. Geri dönüşümden sağlanan malzemelerle okulumuzda bir Sıfır Atık Kütüphanesi oluşturularak öğrencilerimizin hizmetine sunuldu."

LÜTFEN ÇEVREYİ KİRLETMEYİN

4. sınıf öğrencisi Şevval Koşan, "Okulumuzun çatısında yağmur suları birikiyor. Bu yağmur sularını depoda biriktirip, ektiğimiz tarım ürünlerini suluyoruz. Geri dönüşüme katkı sağlıyoruz ve doğamızı koruyoruz. Lütfen çevremizi kirletmeyelim. Geri dönüşüme katkı sağlayalım ki doğamızı koruyalım" diye konuştu. 4. sınıf öğrencisi Emel Akgöl de geri dönüşüme önem vererek doğayı koruduklarını söyledi.

  • sıfır atık
  • çevre
  • okul
Tüm Güneş haberleri için tıklayın