Bilinme seviyesine geçtik! Türkiye, SİHA'larda dünyada ilk üçte

Türkiye'nin savunma sanayiinde 10 ülke arasında olduğunu, insansız sistemlerde ise ilk üçte yer aldığını belirten İsmail Demir, “Harp sahasında görülmeden görmeniz, vurulmadan vurmanız gerekiyor” dedi.

Bilinme seviyesine geçtik! Türkiye, SİHA'larda dünyada ilk üçte

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Türkiye'nin SİHA'larda dünyada ilk üçte olduğunu belirterek, "Harp sahasında görülmeden görmeniz, vurulmadan vurmanız gerekiyor" dedi. CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtlayan Demir, savunma sanayiine ilişkin, "Türkiye ilk 10 ülke arasında ancak bazı alanlarda daha önde. İnsansız sistemlerde ilk 3'te diyebiliriz. İnsansız ve otonom sistemlerde etkilenmeden sahada olmanız gerekiyor. Çok derin teknoloji gerekiyor" diye konuştu.

GÖKBEY'DE TESLİMAT

İsmail Demir, şunları söyledi: "Ukrayna temel teknolojilerde iyi durumdaydı. Ancak bir adım öteye taşımak konusunda Türkiye çok iyi. Belli bir birikim var. Türkiye'nin en başarılı olduğu İHA, SİHA'dır, iki güdüm teknolojileridir. Üçüncü olarak ise roket teknolojilerinde iyi bir teknolojiye geliyoruz." Demir, S400 ve F35'ler hakkında da, "Karar tek taraflı bizim değil, haksız bir karar uygulandı. Heyetler görüşmelerine devam ediyorlar. Şu an bir şey demek için çok erken" dedi. GÖKBEY helikopteriyle ilgili de konuşan Demir, "GÖKBEY'in ilk teslimatlarını bu yıl yapacağız. İlk yerli helikopteri uçurdu. İlk uçuşunda biz de başarılı olacağını tahmin etmedik" ifadelerini kullandı.

İHRACAT HIZLA ARTIYOR

Savunma sanayi ihracatına da değinen Demir, şöyle konuştu: "Son 10 yılın biraz daha ötesinde 13 kat ihracatta artış var. Önümüzdeki birkaç sene içinde artış daha yüksek. 3 milyar doları geçtik, bu seneki hedefimiz 4 milyar doları geçmeyi hedefliyoruz. 2024, 2025 yıllarında katlanarak gitmesi mümkün. Türkiye'yi artık insanlar başka bir şekilde konumlandırıyor. Kabiliyetimizin olmasının yanı sıra bilinmesi çok önemli. Biz artık bilinme seviyesindeyiz. Tesislerimizi görünce oluşan algı çok daha farklı."

'AKINCI' YERLİ MOTORLA UÇABİLİR

Türkiye'nin motor üretimi hakkında da konuşan İsmail Demir, şöyle devam etti: "Akıncı'nın motorları Ukrayna'dan alınmıştı, vardı. Belli bir sayıda elimizde var. Kendi geliştirdiğimiz motorların da çalışmaları bitti bitecek. Anka'da Bayraktar'daki motorları nasıl kendimiz yapıyorsak, bir adım daha ileri gidebiliyoruz. Akıncı'ya yerli motorumuzu koyabiliyoruz. Bayraktar TB2 ve şu an TB3'ten bahsediyoruz. Bayraktar ilk çıkan uçanlarla şu andaki uçanlar arasında çok ciddi fark var. Dünyada uçak gemisine inip kalkan çok çok az model var. Anadolu gemimizin orijinal tasarımında 50-100 arası uçak konuşlandırılabilir."

MİLLİ UÇAĞIN GELİŞTİRİLMESİNDE 4 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Milli muharip uçakta parça kesimine başladıklarını anlatan İsmail Demir, "Bir taraftan uçağın çeşitli unsurlarını üretime vermeye başladılar. Bunun üzerine koyduğunuz unsurlar iyi bir safhada. Bu projede 4 bini aşkın kişi bu uçağın geliştirilmesinde çalışıyor. Hangardan çıkış 2023 yılında, 2025 ilk uçuşumuz olacak. İç filo ise 2029'da gerçekleştirilecek. Milli muharip uçağında motor temini konusunda yol haritamız var. Şu anda kullandığımız F16 motorlarımızla başlıyoruz. Bir taraftan yeni tasarım çalışmalarımız devam ediyor. Belli endişelerimizi giderdik, yerli motor yapmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

  • milli muharip uçak
  • ismail demir
  • siha
Tüm Güneş haberleri için tıklayın