Biden Çin'e meydan okudu! ABD ordusu Tayvan'ı korur

ABD Başkanı Joe Biden Çin'in Tayvan'a saldırması durumunda ABD'nin adayı Çin'e karşı askeri olarak savunacağını söyledi. Pekin yönetimi, Tayvan'la ilgili kararlılıklarını hafife almaması konusunda Biden'ı uyardı.

Biden Çin'e meydan okudu! ABD ordusu Tayvan'ı korur

Dünyanın gözü kulağı Ukrayna savaşında. Ancak Ukrayna'dan binlerce kilometre ötede de bir savaş ihtimali bulunuyor. Çin ile Tayvan arasındaki gerilim bir türlü düşürülemiyor. Çin işgali ihtimaline karşı hazırlıklarını sürdüren Tayvan'a ABD'den yardım sözü geldi. ABD Başkanı Biden olası bir Çin işgalinde Tayvan'ı askeri olarak savunacağını söyledi.

JAPONYA'DAN SESLENDİ

Biden, Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile Akasaka Sarayı Devlet Konukevi'nde düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. ABD'nin Çin'in Tayvan'ın kontrolünü zorla ele geçirme girişimine askeri olarak müdahale edip etmeyeceği sorulduğunda, Biden, "Yaptığımız taahhüt bu" dedi. Açıklamasında Ukrayna savaşına da değinen Biden, "Rusya, Ukrayna'daki barbarlığı için uzun vadeli bir bedel ödemek zorunda" dedi. Biden'ın açıklamasına Çin'den cevap gecikmedi. Dışişleri Sözcüsü Wang Wenbin "Çin halkının ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü savunma konusundaki kararlılığını ve güçlü yeteneğini hiç kimse küçümsememelidir" diyerek ABD Başkanı JOE Biden'a uyarıda bulundu.

JAPONYA'YA BMGK DESTEĞİ

Serbest ve Açık Hint-Pasifik vizyonunun hayata geçirilmesinde Japonya ve ABD'nin liderlik etmesini istediğini kaydeden Başbakan Kişida, ülkesinin, Birleşmiş Milletler (BM) Güenlik Konseyi'nde daimi üyelik girişiminin Biden tarafından destekleneceğini ifade etti.

TAYVAN'DAN BİDEN'A ASKERİ DESTEK TEŞEKKÜRÜ

Tayvan, ABD Başkanı Joe Biden'ın, "Çin'in Ada'ya saldırması durumunda askeri karşılık vereceklerine" yönelik sözleri için teşekkür etti. Taipei'deki hükümetin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Tayvan'ın savunmasına desteğini yinelemesinden dolayı Biden'a ve ABD'ye teşekkür edildi. Açıklamada, Tayvan'ın kendi savunmasını güçlendirmeyi ve güvenliği sağlamak için ABD ve Japonya gibi ülkelerle işbirliğini derinleştirmeyi sürdüreceği vurgulandı.

Tüm Güneş haberleri için tıklayın