AB'de liderlik yakalandı, şimdi hedef Çin pazarı

1 yılda 1.5 milyar dolar ihracat yaparak çipura, levrek ve alabalıkta Avrupa Birliği ülkeleri arasında lider konuma yükselen Türk su ürünleri sektörü, gözünü Çin pazarına dikti. Sektör son katıldığı fuardan da umutlu döndü.

AB'de liderlik yakalandı, şimdi hedef Çin pazarı

Su ürünleri sektöründe dünyanın en önemli fuarı olarakkabul edilen ve 27 yıl Brüksel'de düzenlenen Seafood Expo Global, bu kez İspanya'nın Başkenti Barcelona'da yapıldı. Dünya genelinden 2 binin üzerinde firmanın katıldığı fuar, dünyanın birçok ülkesinden sektör profesyonellerini bir araya getirdi. Pandemi nedeniyle iki yıl ara verilen fuara, varyantlar nedeniyle karantinada bulunan Çin ve yaklaşık üç aydır yaşanan savaş nedeniyle Ukrayna ve Rusya'dan beklenen katılımın olmadığı belirtilirken, İSHİB'in milli katılım organizasyonu ile Türkiye'nin önde gelen 15 firması ürünlerini sergiledi.

FUARDA BÜYÜK İLGİ

Fuarda farkındalık yaratan Türk firmaları umutlu döndü. 1 yılda 1.5 milyar dolar ihracat yaparak çipura, levrek ve alabalıkta AB'nin lideri haline gelen Türk su ürünleri şimdi ise Çin pazarını hedefliyor. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Başkanı Müjdat Sezer, "Fuara bu yıl sektörün önde gelen 15 firmasıyla katıldık. Firmalarımız ilgiden oldukça memnun" dedi.

JAPONYA'YA ORKİNOS

Orkinos ihracatıyla Japonya'da önemli pay alan Türkiye'nin, çipura, levrek ve alabalık'ta AB'nin lideri olduğuna değinen Sagun, "Son 12 aylık ihracatta ilk sırada yer alan Rusya da bizim en önemli pazarımız. Ancak savaş nedeniyle rakamlarda biraz gerileme yaşansada savaşın sona ermesiyle yeniden eski hızına kavuşacağına inanıyoruz. Öte yandan Çin pazarından ümitliyiz" diye konuştu.

DÜNYAYA EN ÇOK LEVREK SATIYORUZ

Su ürünleri ihracatının pandemi döneminde dahi artarak devam ettiğini belirten İSHİB Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun da, sektörün ihracat performansını şöyle özetledi: "Ocak-mart döneminde ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15.2 artışla 351 milyon dolara yükseldi. En fazla ihracatı 50 milyon dolar ile İtalya, 41 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 35 milyon dolar ile Hollanda, 32 milyon dolar ile Yunanistan, 21 milyon dolar ile Rusya'ya gerçekleştirdik. Ürün bazında ise yine aynı dönemde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürünler 130 milyon dolar levrek, 99 milyon dolar çipura, 28 milyon dolar orkinos ve 15 milyon dolar alabalık şeklinde sıralandı."

YILLIK İHRACAT 1.5 MİLYAR DOLAR

Sektörün son 12 aylık ihracatını değerlendiren Sagun, "12 aylık ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30.5 artarak 1 milyar 446 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde en fazla ihracat yaptığımız ülke ise 196 milyon dolarla Rusya oldu" dedi.

Tüm Güneş haberleri için tıklayın