Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Bağcı, Akşam TV'ye konuştu: Şuşa Beyannamesi kardeşliğin teminatı

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, “Şuşa Beyannamesi, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi ve derinleştirilmesidir. Bu bir kanundur, herkese talimattır” dedi.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Bağcı, Akşam TV'ye  konuştu: Şuşa Beyannamesi kardeşliğin teminatı

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı Akşam TV'ye özel röportaj verdi. Akşam TV'den Ezgi Aşık'a konuşan Cahit Bağcı, Türkiye-Azerbaycan arasındaki ekonomik ilişkileri yukarıya taşımak ve geliştirmek istediklerini belirterek, "Bizim 15 milyar dolarlık bir hedefimiz var. Pandemiye rağmen grafiğimiz yukarıya doğru. 5.4 milyar dolara ulaşan bir ikili ticaretimiz var. Bunu daha da artırabilecek durumundayız" ifadelerini kullandı. Şuşa Beyannamesi'nin 1. yıldönümü nedeniyle Şuşa'da uluslararası bir konferans gerçekleştirildiğini söyleyen Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı konferansta beyannamenin bütün boyutlarının ele alındığını açıkladı.

EGEMENLİK KESİNLEŞTİ

Bağcı, Şuşa Beyannamesi'nin bölgenin jeopolitiğine de uygun olduğunu belirtirken, "Karabağ Zaferi sonrası yani 28 yıldır sağlanamayan bir adalet var. Birleşmiş Milletler'in dört kararı var. AGİT gözlemi var. 28 yıldır havanda su dövmek yani oyalamak var. İşgal altındaki Azerbaycan'ın toprakları var. Dolayısıyla bu işgale son verilmiştir. Artık Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü tesis edilmiştir. Bir egemenlik sorunu ortadan kaldırılmıştır. Beraberinde de bir ateşkes anlaşması ve bu anlaşmanın maddeleri var. Bu maddelerden bir tanesinde bölgenin en önemli ekonomik ve iletişim hatlarının olduğu ifade ediliyor. Dolayısıyla bölge jeopolitiğine uygun bir anlaşmadır" ifadelerini kullandı.

GENİŞ KAPSAMLI BİRLİK

Bağcı, Şuşa Beyannamesi için şu ifadeleri kullandı: "Parlamento onaylarını da alarak millet iradesini de arkasına almış ve en önemlisi de süresiz bir anlaşmadır, kardeşliğin tesisidir. Şuşa Beyannamesi'nin tek cümleyle nasıl ifade edildiği sorulursa Türkiye- Azerbaycan ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi ve derinleştirilmesidir, diyebiliriz. Bu bir kanundur, herkese talimattır. Türkiye ve Azerbaycan'da görevde olan bakana, şube müdürüne ve rektöre talimattır. Bu beyannamede sadece savunma, enerji yazmıyor. Kültür, sağlık, lojistik, dijitalleşme ve akademik işbirlikleri gibi birçok şey bulunuyor."

TÜRK DÜNYASI İÇİN MODEL OLACAK

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Şuşa Beyannamesi ile ilgili, "Bir başka hedefi de Türkiye-Azerbaycan ilişkisinin geldiği seviyeyi Türk dünyasına model olarak sunmak vardır. Ben inanıyorum ki bu şekliyle ilişkileri Türk Devlet Teşkilatı bünyesindeki ülkelerle de ikili, üçlü ve beşli şekilde tesis edilecektir, teşkilat güçlü bir şekil alacaktır" dedi.

Başkan Erdoğan, 15-16 Haziran 2021'de Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile birlikte Şuşa'ya giderek 'Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Müttefiklik İlişkileri Hakkında Şuşa Beyannamesi'ni imzaladı.

TİCARETTE HEDEF 15 MİLYAR DOLAR

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Başkan Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in bir hedefi olduğunu belirterek, "Türkiye-Azerbaycan arasındaki ekonomik ilişkileri yukarıya taşımak ve geliştirmek. Bizim 15 milyar dolarlık bir hedefimiz var. Kuşkusuz pandemiye rağmen grafiğimiz yukarıya doğru 5.4 milyar dolara ulaşan bir ikili ticaretimiz var. Bunu daha da artırabilecek durumdayız" ifadelerini kullandı.

Tüm Güncel haberleri için tıklayın