Türkiye Frontex'i salladı

Zulme göz yumdu koltuktan oldu. Ege'de Yunan'ın göçmenleri geri ittiği, AB sınır koruma ajansı Frontex'in de onlara göz yumduğu bir kez daha rapora girdi, direktör istifa etmek zorunda kaldı.

Türkiye Frontex'i salladı

Avrupa Birliği Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı'nın (Frontex), Ege'de Yunan unsurlarınca düzensiz göçmenlere yönelik yapılan geri itme ve denizde terk etme vakalarına dahil olduğu belgeler ve görüntülerle tescillendi. Frontex'in Direktörü Fabrice Leggeri istifa etmek zorunda kaldı.

GAZETECİ KOMİSYONU

"Lighthouse Reports", "Der Spiegel", "SRF Rundschau", "Republik" ve "Le Monde" tarafından yürütülen ortak araştırmaya göre, Frontex'in veri tabanında, yüzlerce düzensiz göçmenin Ege'de geri itilmesine yönelik kayıtlar yer aldı. Ajansın, Mart 2020 ile Eylül 2021 arasında kadın ve çocukların da aralarında olduğu 957 sığınmacının denizde geri itilmesinde rol aldığı belirtilirken, bu vakaların Frontex'in veri tabanında "ayrılmanın önlenmesi" şeklinde etiketlendiği kaydedildi.

TÜRKİYE İMDADA YETİŞTİ

Söz konusu veri tabanındaki kayıtlara göre, 22 farklı vakada sığınmacılar, Yunan sahil güvenlik güçlerince durdurulmasının ardından botlara bindirilerek denizde terk edildi. 28 Mayıs 2021'de yaşanan bir olayda, Midilli Adası'na gelen 50 göçmenin, Norveçli sivil toplum kuruluşuna konumlarını bildirdiği ancak grubun daha sonra Türk Sahil Güvenlik güçlerince bir botta bulunduğuna dikkat çekildi.

VAHŞET DAKİKA DAKİKA KAYDEDİLDİ

Frontex iddiaları red ederken Ege'de kayıt altına alınan görüntüler bunu yalanlar nitelik taşıyordu. Görüntüler, Yunan unsurlarının mültecileri taşıyan botları Türk kara sularına doğru itmesiyle başlıyor. Gemileriyle çocukların da bulunduğu onlarca mülteciyi taşıyan botu batırabilecek manevralar yapan Yunan askerleri, daha sonra yaklaştıkları botlara ucu sivri demir sopalarla vurarak delik açıyor. Bu sırada bazı Yunan askerleri havaya ya da botun çevresine ateş açıyor. Ölüme yaklaşan mültecilerin yardımına Türk Sahil Güvenlik unsurlarının yetişmesi de görüntülerde yer alıyor.

GAZETECİLER AP'DE İFADE VERDİ

Yunanistan ve Frontex'in sığınmacıları 'geri itmeleri' Avrupa Parlamentosu'nda görüşülmüş, Frontex'in bu olaylardaki rolü, geri itmeleri kanıtlarıyla ortaya koyan gazetecilerden dinlenmişti. Söz konusu vahşeti araştıran gazeteciler İletişim Başkanlığı ve Sahil Güvenlik'in organizasyonuyla Ege'de incelemelerde bulunmuştu. Hollandalı gazeteci Klaas van Dijken, geri itme olaylarından örnekler vererek Frontex bünyesinde görev alan gemilerin geri itmelerdeki rollerini anlattı, "Frontex gözetiminde 91 kişi öldü ya da kayboldu" dedi.

3 GÜNDE 30 HAVA İHLALİ YAPTILAR

Yunanistan, Ege'de hukuk dışı, provokatif, saldırgan eylem ve söylemlerine devam ediyor. Yunanistan Hava Kuvvetlerine ait uçaklar ilk olarak 26 Nisan'da Türk hava sahasını 6 defa ihlal etti. Bununla kalmayan Yunan uçakları Türkiye kıyılarına yakın provokatif uçuşlarına 27 Nisan'da da devam etti. Çarşamba günü gerçekleşen ihlallerde Yunanistan Hava Kuvvetleri unsurları Didim, Datça ve Dalaman dahil Türk hava sahasında 22 ihlal gerçekleştirdi. Dün de ihlallerine devam eden Yunan unsurlarına misliyle karşılık verildi. Radar kayıtlarıyla sabit olan Yunanistan'ın son üç günlük yoğun ihlallerinin, ilgili makamlarla da paylaşıldığı öğrenildi.

RADAR YALANLIYOR

Kaynaklar, "Türkiye'yi saldırgan göstermeye çalışan Yunanistan'ın iddialarını radar kayıtları yalanlamaktadır. Her üç günde de ihlalleri başlatan ve agresif tavırlar sergileyen taraf Yunanistan'dır" vurgusunu yaptı.

YUNANİSTAN PROVOKASYONU! SİLAHLANMAYA ZEMİN HAZIRLADILAR

Yunan basınında yer alan haberlerden provokasyonun adaları silahlandırmaya gerekçe yapılacağı anlaşıldı. To Vima gazetesi it dalaşı yapan Yunan savaş pilotlarıyla görüştü. Haddini aşan ifadeler kullanan bir yetkili Türk pilotları kastederek "Bağımsızlığımızı çiğneyenler yaşıyor çünkü içimizde bazıları o tuşa basmadı" dedi.

Tüm Güncel haberleri için tıklayın