Stoltenberg uyardı İsveç ve Finlandiya açıklama yaptı: Türkiye'nin endişelerini ciddiye alıyoruz

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'e ziyarette bulunarak Türkiye'nin kararlı tutumu konusunda uyarılarını tekrarladı. Her iki ülke de, NATO'ya üyelikleri konusunda Türkiye'nin endişelerini ciddiye aldıklarını açıkladı.

Stoltenberg uyardı İsveç ve Finlandiya açıklama yaptı: Türkiye'nin endişelerini ciddiye alıyoruz

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'i ziyaret etti. Stoltenberg, ilk durağı Finlandiya'da Cumhurbaşkanı Niinisto ile bir araya geldi ve ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Stoltenberg, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliklerine karşı çıkarken dile getirdiği güvenlik endişelerinin meşru olduğunu ifade eti ve "Türkiye'nin terör örgütü PKK ile ilgili endişeleri de dahil tüm müttefiklerin endişelerini ele almalıyız" dedi.

KAYGILAR HIZLA GİDERİLMELİ

Stoltenberg dün de İsveç'e geçerek Başbakan Magdalena Andersson'la bir araya geldi ve ardından yine ortak basın toplantısı gerçekleştirildi. Finlandiya'da olduğu gibi İsveç'teki basın toplantısında da "Türkiye'nin endişelerini ciddiye alıyoruz" mesajı verildi. Türkiye'nin dile getirdiği güvenlik endişeleri nedeniyle İsveç, Finlandiya ve Türkiye ile yakın temas halinde olduğunu aktaran Stoltenbeg, "Personelim ayrıca, Türkiye'nin kaygılarını hızla ele almak ve İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka katılımını ilerletmek için her üç ülkeden yetkililerle yakın diyalog içinde" dedi.

İSVEÇ'TEN İKİ ÖNEMLİ ADIM

İsveç'in muhtemel NATO üyeliği için yükümlülüklerini üstlenmenin bir parçası olarak Türkiye'nin endişelerini gidermeye hazır olduğunu teyit ettiği için memnun olduğunu ifade eden Stoltenberg, "İsveç'in terörle mücadele yasalarını şimdiden değiştirmeye başlamasını ve İsveç'in silah ihracatına ilişkin yasalarını, NATO üyesi statüsünde gelecekte yeni taahhütlerle müttefiklerine yansıtacak olmasını memnuniyetle karşılıyorum. Bunlar, Türkiye'nin gündeme getirdiği endişeleri gidermek için iki önemli adım" dedi. İsveç Başbakanı Andersson da, Türkiye'nin endişelerini ciddiye aldıklarını belirterek, sorunu çözmek için Finlandiya ile diyalog halinde olduklarını ifade etti. Andersson, İsveç'in terör yasalarını değiştirdiğini belirterek, "Temmuz ayının ilk gününden itibaren terörle mücadele konusunda daha da güçlü bir mevzuatımız olacak" dedi.

ONLAR DA 'TURKEY' YERİNE 'TÜRKİYE' DEDİ

Stoltenberg'in Andersson ve Niinisto ile düzenledikleri basın toplantılarında Türkiye hakkındaki ifadelerinde "Turkey" yerine "Türkiye" ismini kullanması dikkat çekti. Türkiye, geçtiğimiz haftalarda BM'ye başvurarak yabancı dillerdeki "Turkey" olan ismini "Türkiye" olarak tescil ettirmiş, bu çerçevede de NATO'ya da bildirim yapmıştı.

SANDAL DİPLOMASİSİ!

Stoltenberg, İsveç ziyaretinde Başbakan Magdalena Andersson'la sandal turu yaptı, ikili görüşme gerçekleştirdi ve ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

KİEV'İ SATAN SATANA! UKRAYNA TOPRAK VERMEYE HAZIR MI?

Ukrayna'ya silah yardımı ve diplomatik destek sağlayan devletler tek tek "Ukrayna, Rusya'ya toprak verip barış yapsın" demeye başladı. Önce Fransa Cumhurbaşkanı Macron bu fikri dile getirdi. Ardından ABD Başkanı Biden. Son olarak benzer bir açıklama, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den geldi. Rusya –Ukrayna Savaşı başlamadan önce Ukrayna'nın NATO üyesi olmasına olumlu baktığını söyleyen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Bu savaş masada bitecek. Asıl konu şu: Ukraynalılar, barış uğruna ne kadar toprak vermeye, bağımsızlıklarından ve özgürlüklerinden ne kadar taviz vermeye hazır" dedi.

ÜLKENİN % 20'Sİ İŞGAL ALTINDA

Ukrayna ordusu 38 bin 500 asker kaybetti, 60 binden fazla asker yaralandı. 10 bin Ukrayna askeri, esir düştü. Rus güçleri ise 15 bin asker kaybetti, 500 askerleri esir düştü ve en az 40 bin askeri yaralandı.

FİNLANDİYA'DA HÜKÜMET ORTAĞI PKK'YA KUCAK AÇTI

Finlandiya'da hükümet ortağı Sol İttifak, teröre desteği daha ileri bir boyuta taşıdı ve terör örgütü PKK'nın Avrupa Birliği Terör Örgütleri Listesi'nden çıkarılmasını teklif etti. Önceki tutumu NATO'ya üye olunmaması yönünde olan Sol İttifak, yeni politikaya göre NATO'ya üyelik konusunda pozisyon almayacak. 2019'daki seçimlerden bu yana 16 vekili olan Sol İttifak, Sanna Marin hükümetinde yer alıyor. Sol İttifak'ın terörle ilgili son skandal kararı, 'Sol Gençlik' inisiyatifiyle alındı. Parti başkanı Andersson da dahil olmak üzere 9 milletvekili Parlamento'da NATO üyeliği lehinde oy kullanırken 6'sı NATO üyeliğine karşı oy kullanmıştı.

İSVEÇ, FETÖ'CÜ KANTER'İ DE MECLİSTE AĞIRLADI

NATO'ya girmek için Türkiye ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu söyleyen İsveç, teröristlere sahip çıkmaya devam ediyor. Terör örgütü PKK elebaşlarını mecliste ağırlayan İsveç, son olarak FETÖ firarisi Enes Kanter'i ağırladı. İsveç'e giderek Türkiye karşı lobicilik faaliyeti başlatan Kanter'e, terör örgütü PKK/PYD destekçisi Milletvekili Daniel Riazat, İsveç meclisini gezdirdi.

Tüm Güncel haberleri için tıklayın