Sakarya tarımda dünya markası oldu

Son dönemde hayata geçirdiği tarım projeleriyle adından söz ettiren Sakarya domatesten aromatik bitkilere, arıcılıktan kenevire kadar çok çeşitli ürünleri üreten bir il oldu. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce “Tarımda marka şehir olduğumuzu Türkiye ve dünyaya göstermek istiyoruz” dedi.

Sakarya tarımda dünya markası oldu

Sakarya, tarımda özellikle son dönemde hayata geçirdiği projelerle yıldız şehir olma yolunda ilerliyor. Domatesten mantara, aromatik bitkilerden, kenevir üretimine kadar tarımın her alanında mesai harcayan Büyükşehir Belediyesi, yüksek ziraat mühendisi bir başkana sahip olmanın avantajıyla şehri güçlü bir üretim potansiyeliyle kalkındırıyor. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, "Göreve geldiğimiz günden bu yana kurduğumuz 'Tarımla büyüyen bir Sakarya' hayali için gündüz-gece çalışıyoruz. İstiyoruz ki bu şehir topraktan aldığı ürünle yarınlara en güçlü şekilde ulaşsın. Tarımda marka şehir olduğumuzu Türkiye ve dünyaya göstermek istiyoruz" dedi.

YENİ ÜRETİM MODELLERİ

Sakarya, son yıllarda Türkiye'de tarım ve hayvancılık konusunda en ciddi adımları atan ve takdire şayan hamleler yapan şehirler arasında yer aldı. Özellikle son dönemde oluşturduğu yeni üretim modelleri, tarımsal tesisleri ve eğitim alanlarıyla 'marka şehir' hedefine doğru emin adımlarla ilerleyen Sakarya, üretim potansiyelini artırarak ekonomik olarak güç kazanmaya başladı. Büyükşehir Belediyesi, bu noktada son dönem için söz verdiği projelerden çok daha fazlasını hayata geçirdi. Farklı noktalarda oluşturulan üretim alanlarında domates, mantar, aromatik bitki, çay, salep, çilek, tıbbi aromatik yağ, fidan ve peyzaj ürünlerinin üretimini yapan Büyükşehir Belediyesi, bu alandaki iddiasını yeni projelerle sürdürmeyi hedefliyor.

ZİRAAT MÜHENDİSİ BİR BAŞKAN

Sakarya'da belediye destekli tarımsal model, tarım ve hayvancılık faaliyetlerine de ciddi bir ivme kazandırdı. Özellikle arıcılık ve sera üretiminde üreticiler belediye desteğiyle çalışmalarına hız kazandırdı. Sakarya, Yüksek Ziraat Mühendisi bir belediye başkanına sahip olmanın avantajını kısa sürede Türkiye'ye gösterdi. Başkan Ekrem Yüce, Sakarya'ya dünyanın yakından takip ettiği 'modern tarım' tekniklerini getirerek tüm şehirlere örnek olacak işler yaptı. Sözleşmeli üretim modeliyle çiftçiye eğitim veren, dikim, bakım, hasat işlemlerinde elinden tutan belediye, üretici ve tüketiciyi bir araya getiren bir sistem geliştirdi. Topraktan alınan verimi maksimuma çıkaran belediye, önümüzdeki süreçte bu alandaki girişimini Tarım Meslek Lisesi, Tarım ve Çevre Müzesi, Ülke Bahçeleri gibi alanların yer aldığı Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezi (UTÇEM) ile taçlandıracak.

1 MİLYON 945 BİN 532 ADET BİTKİ

Aromatik bitki, fidan, çilek ve mantar üretimiyle ciddi bir kazanım elde ettiklerini belirten Başkan Yüce, "Bunların yanında solucan gübresi tesisi, kültür ortamında salep yetiştirilmesi, safran, çilek, mantar yetiştiriciliği kozmetik ürünler üretimi, tıbbi ve aromatik bitkilerden yağ üretimi için şehrin dört bir yanında tesisler ve üretim alanları oluşturup yola koyulduk. Fidan üretimi ve peyzaj alanında oluşturduğumuz Yanık Fidan Teşhir Alanı ve BAHÇEM satış ofisleriyle dünyanın en potansiyelli şehri olan Sakarya'mızı marka yapmak için çalışıyoruz. Türkiye'nin en büyük aromatik bitki üretim alanı Sakarya Botanik Vadisi'ni faaliyete geçirdik. Tam 70 kilometrelik alanda şu an çeşitli türlerden 1 milyon 945 bin 532 adet tıbbi ve aromatik bitki bulunuyor. Aldığımız hasadı SERA A.Ş ve FİDAN A.Ş bünyesinde işleyerek ürüne dönüştürüyoruz. Lavantası, adaçayı, biberiyesi, kekiği, ıhlamuru ve akasyası ve daha sayamadığım birçok bitki burada hayat buluyor. Kısaca her yönüyle Sakarya tarımla büyüyor, gelişiyor ve 'marka şehir' unvanını yaptığı her işte tescilliyor" ifadelerini kullandı.

ÖRNEK PROJE: SERACILIK MÜKEMMELİYET MERKEZİ

Büyükşehir Belediyesi'nin tarımsal üretimde Türkiye'ye örnek projesi Seracılık Mükemmeliyet Merkezi'nde de hasat başladı. 65 bin kök domates fidesinin dikildiği merkeze ilişkin özel açıklamalarda bulunan Başkan Yüce, bitkilerin boyunun bir metreyi aştığını, tanıtım programının ardından hasadın başladığını ifade ederek, yılda 1250 ton domates üreteceklerini söyledi. Başkan Yüce Türkiye'nin tarımsal kalkınma politikalarına Sakarya'dan çok güçlü bir destek sunduklarını, şehrin verimli topraklarını karış karış işlediklerini kaydetti.

MOZZARELLA PEYNİRİNDE 1 NUMARA OLACAĞIZ

3 yıllık sürece sığdırdığı onlarca projeyi özetleyen Başkan Yüce, "2019'da vaat ettiğimiz projelere Tarım A.Ş'yi kurarak başladık. 24 Nisan 2020'de ise Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle Sera A.Ş'yi kurduk. Ülkemize örnek olacak Sakarya'yı yarınların güçlü Türkiye'sine hazırlayacak projeleri bir bir hayata geçirdik. Seracılık Mükemmeliyet Merkezi'nde otomasyon, aydınlatma ve karbondioksit uygulamalı bir teknikle topraksız tarımın temelini attık. Bambus arılarıyla tozlaşmayı sağlayıp güçlü bir üretim potansiyeli ortaya koyduk.

500 DEKARDA KENEVİR

Yıllık 1250 ton domates üretimi yapacağız. Bunun yanında yeşil hazine keneviri ön plana çıkardık, şu an 500 dekar alanda kenevir üretiyoruz. Kenevirden üreteceğimiz lif, elyaf iplikleri iç ve dış piyasaya sunacağız. 165 baş manda kapasiteli hastalıklardan ari bir çiftlik kurduk. Burada yetiştirdiğimiz mandaları çiftçimize veriyoruz ve ayrıca modern yeni bir tesis için çalışmaya başladık. Mozzarella peyniri ve manda kaymağında bir numara olacağız"

  • sakarya büyükşehir belediyesi
  • ekrem yüce
  • tarım
Tüm Güncel haberleri için tıklayın