Türkiye'de harita ne zaman maviye dönecek? Mutasyonlu virüs daha mı ağır hasta ediyor?

Koronavirüs tedbirleri kapsamında dün yapılan açıklama üzerine bugün bir çok ilde belli kurallar çerçevesinde normalleşme sürecine geçildi. Söz konusu bugün yapılan koronavirüs vaka sayılarındaki artış ise vatandaşı tedirgin etmeye başladı. Normalleşme sürecinde Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs oranlarına göre Türkiye'deki 81 ili düşük, ortak, yüksek ve çok yüksek risk olmak üzere 4 kategoriye ayırdı. Peki mutasyonlu virüs daha mı ağır hasta ediyor? Harita ne zaman maviye dönecek? İstanbul İl Sağlık Müdürü açıkladı

Türkiye'de harita ne zaman maviye dönecek" Mutasyonlu virüs daha mı ağır hasta ediyor"

Türkiye'de 1 Mart itibariyle kademeli olarak normalleşme sürecine geçildi. Bugün yapılan son koronavirüs tablosundaki vaka sayısındaki artış ise bu süreci endişelendirdi. Sağlık Bakanlığı 81 ili düşük, ortak, yüksek ve çok yüksek risk olmak üzere 4 kategoriye ayırdı. İstanbul ve bir çok il yüksek riskli olarak turuncu kategoride yer aldı. Konu ile ilgili "Mutasyonlu virüs daha mı ağır hasta ediyor? Türkiye'de harita ne zaman maviye dönecek?" soruların yanıtları merak konusu oldu. Bir TV kanalına katılan İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, koronavirüs ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

1 Mart itibariyle Türkiye koronavirüsle mücadelede yeni bir döneme girdi ve kademeli olarak normalleşme sürecine başladı. Türkiye'de düşük risk mavi, orta risk sarı, yüksek risk turuncu ve çok yüksek risk ise kırmızı olarak tanımlandı. İstanbul yüksek riskli olarak turuncu kategoride yer aldı. Peki İstanbul'un koronavirüs (Kovdi-19) ile mücadelesinde son durum nasıl? İstanbul'da kaç kişi aşı oldu? Hastanelerde yoğun bakım servislerinde son durum nasıl? Mutasyonlu virüsün vaka sayılarına etkisi ne durumda? Mutant virüs görülen hastaların tedavi seyri nasıl geçiyor? İstanbul'da risk haritası ne zaman maviye döner? İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu tüm bu sorulara cevap verdi.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, A Haber'e konuştu. Memişoğlu, bu kısıtlamaların insanların sağlığı için yapıldığını, mücadeleyi korkuyla değil de tedbirle yapmamız gerektiğine dikkat çekti. "Salgın henüz bitmedi" diyen Memişoğlu, 1 Mart itibariyle başlayan kademeli normalleşme süreciyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Memişoğlu şu ifadeleri kaydetti:

Türkiye gerçekten 1 senelik süren salgında başarılı. İnsanlarımız bir özveride bulunuyor, inşallah karşılığını alacağız. Beklentimiz kısıtlamalar varmış gibi insanlarımızın kendilerini izole etmeli ve tedbirlere uyumalı. Kasım ve nisan aylarında yoğun bakımlarımıza ciddi sayıda hastamız yattı. Ziyaret ettiğim zaman çok dramatik olaylar gördüm. Bunları anlatmamız gerek. Hastalık yok değil, maalesef var! İstanbul'da her şeye hazır bir sağlık sistemimiz ve alt yapımız var. İnsanlar şunun bilmeli 'benim başıma gelmiyorsa bu hastalık yok' dememeli. Yıllarca sigara içen insanlar 'bana bir şey olmaz' diyorlar. Akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı sigaran kaynaklanıyor. Sonra aynı hastaları biz ışın tedavi yaparken buluyoruz. Bu hastalıkta öyle başınıza gelmediği zaman anlamayabilirsiniz ama ciddi bir hastalık. Vücuduna bakmayan hastalarda çok riskli bir hastalık. Vücudu sağlıklı olan çoğu insana gerçekten virüs bir şey yapmıyor. Eğer yaş grubunuz yüksek ve vücudunuza iyi bakmıyorsanız yoğun bakım riskiniz çok yüksek. Geçmişe yönelik verilere bakılınca yoğun bakıma yatırılan hastalarımızın yüzde 80 oranını 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız oluşturuyor. Bir insanın hastalanmasına sebebiyet veriyorsan bu bir kul hakkıdır.

İSTANBUL'DAKİ AĞIR HASTASI SAYISI NE KADAR?

"47 bin yatağımız var. Yoğun bakım yataklarımız 7 bin civarında, özellikle son 5 yılda 26 hastane ilavesi oldu. Sadece Kovid-19 döneminde 8 hastane 6 bin yatak ilavesi oldu." diyen Memişoğlu, "Yatak ve hastane kapasiteleri İstanbul'da mükemmele yakın bir seviyede... Normal hastalarımıza hizmet vermeye başladık. Bu hastalık yakın ön görüleri olabilen bir hastalık ama seyrinin nasıl olacağını bilim dünyası bile ön göremiyor. Bu hastalık artabilir de esas artış hasta ve yoğun bakım sayılarında gerçekleşirse tehlike var demektir. Toplumun yorulduğunu biliyoruz ama en çok biz sağlık çalışanları olarak yorulduk." ifadelerini kullandı. Memişoğlu, İstanbul'daki ağır hasta sayısı Türkiye'nin 5'te biri kadar olduğunu ve ciddi bir artışın olmadığını söyledi.

İSTANBUL'DA MUTASYONLU VİRÜS VAR MI?

İstanbul İl Sağlık Müdürü Memişoğlu, mutasyonun ilimizde rastlandığını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın daha önce açıkladığını hatırlatarak, "Çapa'da Brezilya mutantı tespit ettik. Geriye yönelik çalışmalar yaptık, eski virüse oranla bulaşılık oranlarının yükseldiğini ama bunun yoğun bakım ve vefat oranlarına yansıyan bir değişikliğe neden olmadığını gözlemledik. Hatta eskiye oranla yatış oranlarında biraz daha az olduğunu gördük. Mutasyon olsa da olmasa da insanlar şu anda aynı tedbirleri almaları. Aşıların etkinliği kanıtlandı. Aşılama olana kadar izolasyona dikkat etmeliyiz. İstanbul olarak YÜKSEK RİSKLİ kategorideyiz. Nasıl kırmızıyken yeşil olmuşsa, onu da maviye düşüreceğiz. Her türlü riski taşıyan bir süreçteyiz. Ben inanıyorum hep beraber bunu başaracağız.

"AŞILANMANIN BAŞLAMASI MOTİVE ETTİ"

"Aşılama başlaması insanlarımızı motive etti" diyen Memişoğlu, "Bu motivasyonu kaybetmemeliyiz. Salgın bittiği zaman açıklamayacağımızın bilinmesini istiyoruz. Salgın şu anda bitmedi, kontrol altında bunun hepimizin çabasıyla devam edeceğini umuyorum" dedi.

İstanbul risk haritasındaki yüksek riskli bölgeleri temsil eden kırmızı bölgelerde eviçi nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerler olduğunu ifade eden Memişoğlu, "Üst kattan alt kata inip de toplu halde birlikte yemek yemek, restoranda mesafeli yemekten çok daha riskli. Bu tür salgınlarda başarının anahtarı uyum. Normalleşme sürecinde herkes uyumlu olmalı" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL RİSK HARİTASI NASIL MAVİYE DÖNER?

Haritada düşük riski temsil eden mavi rengin İstanbul'u ne zaman tamamen kapsayacağı sorusuna maddeler halinde yanıt veren İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu;

*İlk olarak herkesi aşılamalıyız

*Virüsün damlacık yoluyla yayıldığını unutmadan mesafe ve maskeye dikkat etmeliyiz

*Dışarıdan gelenleri kontrol altına almalıyız.

OKULLARDA HANGİ ÖNLEMLER ALINDI?

Okula gidecek öğrencilere önemli çağrıda bulunan Memişoğlu, "Birçok yayında görülüyor ki özellikle ilkokul çağındaki çocukların bulaşın oranları daha az. Bir an önce çocuklarımızın okullarına kavuşması için herkesin uyum göstermesi şart. Okulların dezenfeksiyon için hazırlıklar yapıldı. Özellikle ilköğretimdeki okulların her şeyi hazır. İstanbul'da maalesef orta okul-liselerde yüz yüze eğitime başlayamadık. Sarı kategoriye geçtiğimiz zaman yüz yüze eğitime başlayacağız. Rehavete kapılmadan, rahatlamayı gerçekleştireceğiz." dedi.

Tüm Güncel haberleri için tıklayın