Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Montrö Sözleşmesi'ni eksiksiz uygulayacağız

Milli Savunma Bakanı Akar, “Bugüne kadar yaptığımız gibi Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 19, 20, 21'inci maddelerinin uygulamasını sürdüreceğiz” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Montrö Sözleşmesi'ni eksiksiz uygulayacağız

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, hem ülkeler arası ilişkiler hem de coğrafi yakınlık nedeniyle Türkiye tarafından dikkatle takip ediliyor. Rusya'nın işgal girişimi başlattığı Ukrayna'nın sık sık Türkiye'ye "Boğazları kapatın" çağrısı yapmasının ardından Montrö Boğazlar Sözleşmesi de bir kez daha gündem oldu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise bu konudaki tartışmayı bitirecek ifadeler kullandı.

BARIŞ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Akar, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili şu bilgileri verdi: "Herhangi bir şekilde Montrö'nün aşındırılması, statükonun bozulması kimseye yarar sağlamaz. Montrö'nün korunmasında fayda görüyoruz. Bu çerçevede çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bütün tarafların Montrö ve Montrö'nün getirdiği kurallara uymasının yararlı olduğunu değerlendiriyoruz. Dileğimiz bir an önce barışçıl yöntemler ve diplomatik yollarla bu sorunların çözülmesi ve bölgede sulhun, sükunun yeniden hakim olmasıdır. Bunun için çalışıyoruz"

REKABET ALANI OLMAMALI

"Karadeniz'in bir rekabet alanına dönüşmemesi için gayret gösteriyoruz" diyen Akar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Karadeniz'e en uzun kıyısı olan ülke olarak bu anlayışı bir ilke şeklinde muhafaza ettik. Tüm görüşmelerimizde Türkiye olarak Karadeniz'deki barışın, huzurun, güvenli ortamın devam etmesi için gayret gösterdik. Türkiye olarak bugüne kadar tüm meselelere bu çerçevede baktık. Bu olayda da aynı şekilde bakıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız gibi Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 19, 20, 21'inci maddelerinin uygulamasını sürdüreceğiz."

AKAR, ŞOYGU İLE GÖRÜŞTÜ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Bakanların Ukrayna'daki durumu ele aldığı aktarıldı. Görüşmede ayrıca Ukrayna'da tahliyeler dahil insani durumun iyileştirilmesi için ateşkese olan acil ihtiyaç vurgulandı.

MONTRÖ'YÜ NASIL UYGULAYACAĞINA TÜRKİYE KARAR VERİR

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Rusya-Ukrayna savaşıyla beraber tekrar gündeme gelen Montrö Antlaşması'yla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Kirby, "Montrö'yü nasıl uygulayacağına Türkiye karar verir" dedi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Kirby, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: "Montrö'yü nasıl uygulayacağına Türkiye karar verir. Biz burada desteği vermeyi sürdürüyoruz. Ve eminiz ihtiyacı olan yerlere ulaşıyor. Spesifik olarak NATO hava sahasını nasıl koruyacağımızdan bahsetmek istemiyorum. NATO'nun her karışını koruyacağız diyorsak bu havayı da kapsıyor."

'TARAF OLMAK ZORUNDA DEĞİLİZ'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'ya yönelik yaptırım eğiliminde olmadıklarını belirterek, " Türkiye taraf tutmak zorunda değil, ilkesel tutum sergiliyoruz" dedi. Çavuşoğlu, Rus ve Ukrayna heyetlerinin yarın (bugün) planlanan müzakerelerinin bir gün ertelenebileceğini belirtti.

'TABLO UMUT VERİCİ DEĞİL'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın Rusya-Ukrayna savaşını değerlendirdi: "Karamsar olmak istemiyorum ama gördüğüm tablo çok umut verici değil. Türkiye'nin denge pozisyonunun kıymetini bilmeleri gerekir. Savaş sürerse onlar için felaket olur."

Tüm Güncel haberleri için tıklayın