Karadeniz'deki 125 derede hayat kurtaran sistem! Selden 15 dakika önce uyarı geliyor

Karadeniz'deki 5 ilde ‘erken sel uyarı sistemi' devreye girdi, faciaların önüne geçildi. Sistem, radar ve kızıl ötesi kameralarla donatılan 125 deredeki taşkını 15 dakika önceden haber veriyor.

Karadeniz'deki 125 derede hayat kurtaran sistem! Selden 15 dakika önce uyarı geliyor

DHA

Karadeniz Bölgesi'nde sellere neden olan ani taşkınların önüne geçebilmek için 125 dereye taşkın erken uyarı sistemi yerleştirildi. Devlet Su İşleri tarafından Giresun'da 49, Rize'de 35, Trabzon'da 34, Gümüşhane'de 5 ve Bayburt'ta 2 sistem kuruldu.

Trabzon DSİ 22. Bölge Müdürü Cengiz Han Kılıçaslan, en son geçen hafta Batı Karadeniz'deki 7 ilde yaşanan sel felaketinde kullanılan hayat kurtaran sistemi şöyle anlattı:

VATANDAŞA SMS'Lİ BİLDİRİM

"Ultrasonik radar sensörüyle dere yatağındaki su yüksekliğini ölçüyoruz. Kritik seviyeye ulaşması halinde SMS'le operatörlerimize veri gidiyor. Kızıl ötesi görüş kabiliyetli kamerayla risk teyit ediliyor, istasyon izlemeye alınıyor. Turuncu kodlu tehlike varsa ilgili kamu kurum kuruluşları ve kaymakamlıklar bilgilendiriliyor. Kırmızı seviye aşıldığında alarm veriliyor, bu bilgi direkt vatandaşlara SMS yoluyla ve cami hoparlörlerinden bildiriliyor. Acilen dere yataklarından uzaklaşılması istenirken, tahliye de dahil tedbirler alınıyor. Yukarı havzadaki istasyonumuz sayesinde suyun aşağıya 15 dakikaya kadar varacağını söyleyebiliyoruz."

BAKANLIKTAN CANLI TAKİP EDİLİYOR

Taşkın bölgelerine konuşlandırılan tam donanımlı TIR'la anlık takip yapıldığını belirten Kılıçaslan, süreci anlattı: "İHA ile vadinin görüntüsünü alıp 3 boyutlu hale getiriyoruz. Hangi bölgenin taşkından ne kadar etkilendiği tespit ediliyor. Ona göre iş makinesi ve personel yönlendiriliyor. Dronla alınan canlı görüntü de eşzamanlı olarak bölge müdürlüğümüzde, valiliklerde, genel müdürlüğümüzde, bakanlığımızda takip edilebiliyor."

  • devlet su işleri
  • uyarı
Tüm Güncel haberleri için tıklayın