Bakan Koca'dan Bilim Kurulu sonrası aşı uyarısı! 'Aktif vakaların yüzde 87'si aşısız'

Sağlık Bakanı Koca, “Aktif vakalarımızın yaklaşık %87'si, hastanede yatan hastalarımızın ise %95'i aşısı tamamlanmamış kişiler. Tam aşılı olup hastalığa yakalanan yüzde 5'ten az” dedi.

Bakan Koca'dan Bilim Kurulu sonrası aşı uyarısı! 'Aktif vakaların yüzde 87'si aşısız'

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu dün video konferans yöntemiyle toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplantı sonrası şu açıklamaları yaptı:

AŞI UYARISI: En az iki doz aşı olmadan ve üzerinden belirli bir süre geçmeden bağışıklık elde edilmiyor. Birinci doz aşısını olmuş vatandaşlarımız henüz bağışıklık kazanmadan virüsle karşılaştıklarında hastalığa yakalanabiliyorlar. Benzer şekilde iki doz aşı olmuş kişiler için de üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra aşıların etkinliği azalıyor. Bunlar, aşı programının başarıya ulaşmasının önündeki en önemli risk faktörleridir.

AŞININ ETKİSİ: Aktif vakalarımızın yaklaşık %87'si aşısı tamamlanmamış kişiler. Mevcut aktif vakalar içinde tam aşılı olup hastalığa yakalananların oranı %5'ten az. Hastanede yatan hastalarımızın %95'i de aşısı tamamlanmamış kişiler.

60 YAŞ ÜSTÜ: Aşıyla birlikte aktif vakalar içinde 60 yaş üzeri vatandaşlarımızın oranı azalmıştı. Ancak aşılamanın üzerinden 4-5 ay geçtikten sonra bu yaş gurubunun aktif vakalar içindeki oranı artmaya başladı. Bunu görür görmez 50 yaş üzerine 3. doz programı başlattık. Bunu bizden daha erken fark eden ve uygulayan olmadı.

ZORUNLU UYGULAMA: Bazı ülkeler salgının seyrini dikkate alarak zorunlu uygulamalar için kanunlar çıkarıyor. Bizim yaklaşımımız bilimsel verilere bakmadan atılacak adımların eksik olacağı yönündedir.

KISITLAMA: Kısıtlamaya mecbur kalacağımız bir seyir şu an için yok. Ama olmayacağı anlamına gelmez.

BOLU DÜŞÜŞTE, SİİRT ARTIŞTA REKOR KIRDI

17- 23 Temmuz haritası yayınlandı.100 bin kişide vaka sayısı Ankara'da 57.95'den 69.13'e, İstanbul'da 75.12'den 88.19'a, İzmir'de 24.46'dan 33.43'e yükseldi. 80 ilde artış gözlenirken Bolu vaka sayısının azaldığı tek il oldu. Geçen hafta 43.71 olan oran bu hafta 41.3'e geriledi. Siirt ise 748.39 vaka ile en yüksek artışın yaşandığı il oldu.

Tüm Güncel haberleri için tıklayın