‘Ateş savaşçıları' göreve hazır

Orman Genel Müdürlüğü personeli, olası yaz yangınlarıyla mücadele etme çalışmalarını tamamladı. Antalya'da, eğitim ve tatbikatlara katılan 2 bin personel, aldıkları teorik ve pratik eğitimlerle devasa alevleri söndürmeye hazır.

‘Ateş savaşçıları' göreve hazır

Türkiye genelinde orman teşkilatlarında görevli 2 bin işletme şefi, muhafaza memurları ve işçiler, Antalya'da bulunan Türkiye'nin tek Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi'nde yangınlarla mücadeleye hazırlanıyor. Eğitim merkezinde Orman Genel Müdürlüğü personeline her yıl belirli dönemlerde hem teorik hem de pratik eğitim veriliyor. Türkiye'nin farklı noktalarından gelen personel, hem teknik araç parkurunda pratik hem de önceki yangınlardan elde edilen görüntüler izletilerek teorik eğitim alıyor. Ortalama her hafta 200 personelin eğitim gördüğü merkezde kadın şefler de yer alıyor. Kendilerine 'Ateş savaşçıları' diyen personelin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden gelen yabancı personel de eğitim alıyor.

KARŞI ATEŞ EĞİTİMİ

Geçen 31 Ocak'ta başlayan eğitimler kapsamında 12'nci hafta grubu da eğitimini tamamladı. Orman içerisindeki yangın havuzu başında tecrübeli personelden arazöz ve yangın söndürme köpüğü üzerine eğitim alan personel, daha sonra orman içinde önceden hazırlanan yangın bölgesine geçti. Burada karşı ateş ve yangına müdahalede rüzgar faktörünün nasıl kullanılacağı teorik olarak gösterildi. Orman işçileri önce ateşi yakıp ardından birlikte söndürdü.

'TECRÜBE KAZANDIK'

Çankırı Çerkeş'ten gelen işletme şefi Zekeriya Bektaş, orman yangınını savaşa benzetti. Sahada görmenin mutlaka bir tecrübe kazandırdığını anlatan Bektaş, "Yangınla karşılaşınca neler yapılacağını buradaki pratik eğitimle pekiştiriyoruz. Pratik olmayınca teorik eğitim sahada tam anlamıyla sorunu çözemiyor" diye konuştu. Bolu'dan eğitim için gelen işletme şefi Selin Denizli, "Teorik eğitimin ardından pratiği de yaşadık. Çok farklı deneyim oldu" dedi.

UÇAK SAYISI ARTIRILDI

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü olarak yeni yangın sezonuna da hazır olduklarını belirten Vedat Dikici, "Türkiye genelinde hava gücümüzü artırdık. 39 helikopterimiz 55'e çıktı. 3 uçak 20'ye çıktı. Antalya'da 5 su atar helikopterimiz vardı bu sayı 10'a çıktı. 1 amfibik uçağımız vardı bu yıl 2'ye çıktı. Türkiye genelinde 4 İHA vardı bu sene 8 oldu. Antalya içinde İHA'lar görev alacak. 140 orman yangın işçisi alımı daha yapacağız. Antalya'da 15 ayrı noktada 14'er kişilik ayrıca ekip kurduk. Yangınla mücadeleye hazırız" dedi.

  • yangın
  • orman genel müdürlüğü
  • görev
Tüm Güncel haberleri için tıklayın