İftar menüsü: Bugün iftara ne yapsam, ne pişirsem?
Bereket ve mağfiret mevsimi olarak ifade edilen Ramazan ayında oruç ibadeti yerine getiriliyor. Birlik, beraberlik ve bereketin sağlanacağı bu ayda Ramazan bereketiyle sofralar hazırlanıyor. On bir ayın sultanı Ramazan ayında güzel sofralar kurmak isteyenler, 'Bugün ne pişirsem?' sorusunun yanıtını araştırıyorlar. Ramazan ayında en çok araştırılan konular arasında iftar menüsü de yer alıyor. İftar menüsü örneklerini Ramazan ayı boyunca sizler için paylaşacağız. İftar menüsü örneği...
Ramazan ayında en çok araştırılan konular arasında iftar menüsü yer alıyor. 2019 yılı Ramazan ayında iftar menüleri herkes tarafından araştırılıyor.
'Bugün ne pişirsem? ' sorusunun yanıtı araştıranlar için örnek iftar menülerini Ramazan ayı boyunca sizlerle paylaşacağız. Birlik, beraberlik ve bereketin sağlanacağı bu ayda Ramazan berektiyle sofralar hazırlanıyor.
29 gün sürecek olan Ramazan ayı boyunca yemek stresi yaşamak istemeyenler için iftar menüsü örneklerine haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. İftar menüsü örneği...
Malzemeler
4 adet patlıcan
Bir adet domates
2 adet yeşil biber
400 gram kıyma
Bir çay kaşığı karabiber
Bir adet yumurta ve soğan.
2 diş sarımsak
Bir tatlı kaşığı tuz ve kimyon
Bir yemek kaşığı salça.
Hazırlanışı
Patlıcanları soyun, ince şeritler halinde kesin. Köfte için, bir kabın içine kuru soğanı ve sarımsakları rendeleyin. Üstüne yumurta, ekmek kırıntısı, tuz, karabiber, kimyon ve kıymayı da ekleyerek güzelce yoğurun.
Yuvarlak köfteler yapıp, şekil verin. Patlıcanları, biberleri ve köfteleri kızartın. Patlıcanı artı şeklinde yerleştirin. Ortasına köfte koyup bohça gibi kapatın, üstüne kızarmış biber ve ince bir dilim domates koyup, kürdanla tutturun. Kaynar suyla karıştırılan salçayı kürdan kebaplarının üstüne dökün. 185 derece fırında kızarana dek pişirin.
Malzemeler
6 su bardağı süt
3 yemek kaşığı pirinç unu
3 yemek kaşığı mısır nişastası
Bir su bardağı toz şeker
Bir yemek kaşığı tereyağı
3 tatlı kaşığı pudra şekeri
Bir çay kaşığı tarçın.
Hazırlanışı
Sütü, toz şekeri, pirinç ununu ve mısır nişastasını bir tencereye boşaltın. Karışımı pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın ve kıvam alana kadar pişirin. Tereyağını ekleyip karıştırın. Yağlanmış fırın tepsisinin yüzeyini pudra şekeri ve tarçın karışımıyla kaplayın. Üzerine muhallebiyi eşit miktarda yayın. Tepsiyi ocak üzerinde çevire çevire karışımı yakın. Yakma işlemi bitince kalan muhallebiyi tepsiye dökün. Üzerini düzeltin. Buzdolabında soğutun. İnce uzun dilimlere ayırıp rulo şeklinde sarın.
MALZEMELERİ;
4 adet orta boy kabak
Bir adet büyük boy kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
Bir yemek kaşığı un
Bir su bardağı soğuk süt
4 su bardağı soğuk tavuk suyu
1/2 su bardağı süzme yoğurt
1/4 demet dereotu
Bir çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
KABAK ÇORBASI TARİFİ
Kabakları yıkayın, uç kısımlarını alın ve kabuklarını soyun. Dört tarafından uzunlamasına kesin. Çekirdekli kısımları bir kenara ayırın. Kabakları, küçük parçalar halinde doğrayın. Kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Dereotunu kıyın. Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Kuru soğanı hafif bir renk alana kadar soteleyin. Kabakları ekleyip soğanlarla birlikte soteleme işlemini 5 dakika kadar sürdürün.
Derin bir tencerede tereyağını eritin. Unu ilave ettikten sonra, 2-3 dakika kavurun. Soğuk sütü katıp karıştırın. Soğuk tavuk suyu ve süzme yoğurt ilave ettiğiniz çorba karışımını, kuru soğanla birlikte sotelenmiş kabak ilavesiyle, kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin.
Son olarak kıyılmış dereotu, taze çekilmiş tane karabiber ve tuz eklediğiniz kabak çorbasını bir taşım daha kaynattıktan sonra blender'dan geçirin.
MALZEMELERİ
7 adet orta boy patates
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Bir adet kuru soğan (orta boy, yemeklik doğranmış)
300 gram kıyma
Bir adet kapya biber (küçük küp doğranmış)
3 adet sivri biber (küçük küp doğranmış)
2 diş rendelenmiş sarımsak
2 adet domates (soyulmuş, küp
doğranmış)
2 çay kaşığı tuz.
Sos için
2 su bardağı su
2 yemek kaşığı domates salçası
Bir çay kaşığı tuz.
KIYMALI PATATES DOLMASI TARİFİ
Patatesleri soyduktan sonra içini oyun. Oyulmuş patatesleri kızgın yağda çok az kızartın. Kıyma harcını hazırlamak için; bir tavada sıvı yağ ve soğanı kavurun. Üzerine kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin.
Kavrulan kıymanın üzerine kırmızı kapya biber, yeşil biber, rendelenmiş sarımsak, soyulmuş, doğranmış domates ve tuzu ekledikten sonra 3-4 dakika daha kavurup ocaktan alın. Patateslerin içerisine kıymalı harcı ekleyin. Bir fırın tepsisine patates dolmalarını yerleştirin.
Bir tavaya su, salça ve tuzu ekleyip karıştırın. Bu karışımı patates dolmalarının üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 195 derece fırında 35 dakika pişirin.
MALZEMELERİ
5 su bardağı süt n Bir su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı buğday nişastası (elenmiş)
Bir paket vanilya
1/2 çay bardağı un (elenmiş)
Bir tatlı kaşığı tereyağı
Servis için
Bir adet muz-çilek veya istediğiniz bir meyve
Bir yemek kaşığı toz antepfıstığı
MUHALLEBİ YAPILIŞI
Beş su bardağı soğuk sütü tencereye aktarın. Yarım çay bardağı un, 3 yemek kaşığı buğday nişastası ve bir su bardağı toz şekeri ilave ettikten sonra ocağın altını açın ve ara ara karıştırarak koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Kıvam alan muhallebinin altını kapatın. Henüz sıcakken içine bir tatlı kaşığı tereyağı ve bir paket vanilya ilave ederek çırpın. Ardından servis kâselerine paylaştırın ve soğutun. Antepfıstığıyla süsleyip tatlandırdığınız muhallebileri soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Malzemeleri
5 adet domates
2 yemek kaşığı un
Bir yemek kaşığı tereyağı
4 su bardağı l et suyu
2 çay bardağı sıcak süt
Rendelenmiş kaşar peyniri
DOMATES ÇORBASI TARİFİ
Yağı tavada eritin. Unu ekleyip kokusu çıkana kadar tereyağında kavurun. Rendelenmiş domatesleri kavrulmuş un karışımına ekledikten sonra 5 dakika kadar pişirin. Üzerine et suyunu ilave edin.
2 çay bardağı sıcak sütü azar azar ekleyip hızlıca karıştırın. Çorbayı kaynayana kadar pişirin. Daha pürüzsüz bir kıvam alması için blender'dan geçirin. Çorbayı, servis edin.
Malzemeleri
2 adet yufka
400g tavuk göğsü
400g tavuk pirzola
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası (1 kaşığını ketçap kullanabilirsiniz)
1 su bardağı haşlanmış ya da konserve bezelye
1 adet patlıcan
Pulbiber
Kekik
Karabiber
Tuz
Beşamel sos için:
1,5 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Üzeri için:
Kaşar peyniri rendesi
TAVUKLU SULTAN KEBABI TARİFİ
Patlıcanı alacalı soyarak küçük küçük doğrayın ve sıvı yağ ile kızartın. Süzgece alarak yağının süzmesi bekleyin bu arada tavukları soteleyin. Tavukları kuş başı doğrayın, tencereye alarak arada karıştırarak pişirin.
Rengi dönüp suyunu saldığında yemeklik doğranmış soğanı ekleyin. Soğanlar yumuşadıktan sonra salçayı ve isteğe bağlı kullanacaksanız eğer ketçapı ilave edin. Kapağını kapatarak 4-5dk kadar pişmeye bırakın.
Suyunu çektikten sonra bezelye ve patlıcanı ilave edin. Baharatları da ekleyerek 3-4dk daha pişirin. Tavuklar da artık pişmiş olmalılar. Beşamel sos için, tereyağını eritin ve unu kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerine sütü ilave ederek çırpıcı yardımı ile topak kalmayacak şekilde koyulaşıp göz göz olana kadar karıştırarak pişirin. Son olarak tuzunu ilave ederek ocaktan alın.
Küçük bir kaseye 4’e böldüğünüz yufkadan serin. Yufkanın kenarlarından parçalar kopartarak çukur olan kısma bir kat daha serin. Kaseye tavuklu harçtan koyarak, kasenin kenarlarından sarkan yufkaları üzerine kapatın. Yağlanmış fırın kabına ters çevirin.
Tüm malzemeyi bu şekilde yaptıktan sonra üzerleri beşamel sostan her birine eşit miktarda olacak şekilde dökün. 190 derece fırında yufkalar pembeleşene kadar pişirin. Sonra üzerine kaşar peyniri rendesi serpin ve tekrar fırına sürün. Peynirler eriyip kızardığında alabilirsiniz.
Malzemeleri
1,5 su bardağı irmik
3 yemek kaşığı tereyağı
1/2 yemek kaşığı çamfıstığı
1,5 su bardağı su
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı tozşeker
İRMİK HELVASI TARİFİ
Tereyağını tavada eritin. Çamfıstığını içine atarak kavurmaya başlayın. Fıstıklar kavrulduktan sonra 1,5 su bardağı irmiği tencereye aktarın. Kısık ateşte 20 dakika kadar kavurun. Şerbeti için; suyu, şekeri ve sütü küçük bir tencereye alın. Kısık ateşte kaynamaya bırakın. İrmik kavrulduktan sonra şerbet karışımını tavaya aktarın. Şerbetin etkisiyle fokurdamaya başlayan irmiği karıştırın. Helvayı 10 dakika daha pişirin.
MALZEMELERİ
500 g brokoli
1 adet havuç
1 adet orta boy patates
1 adet soğan
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı süt kreması
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı un
Tuz
Karabiber
BROKOLİ ÇORBASI TARİFİ
Temizleyip yıkadığınız brokoliyi, küp küp doğradığınız patatesi, halka halka dilimlenmiş havucu ve doğradığınız soğan bir tencereye koyun.
Üzerini geçecek kadar su ilave ederek sebzeler yumuşayana kadar haşlayın. Başka bir tencerede tereyağını eritin ve unu ekleyerek kavurun. Üzerine yavaş yavaş sütü ilave ederek karıştırarak beşamel sosu pişirin.
Sebzeleri beşamel sosun üzerine ilave ederek haşlama suyunun da yarısı kadarını tencereye alarak blender ile güzelce ezin. Kıvamı koyu olursa kalan haşlama suyundan ilave ederek kıvamı ayarlayın. Tuz ve karabiberi ekleyerek 3-4 dakika kadar kaynatın. Son olarak çorbanın kremasını ilave edin ve 1-2 taşım kaynattıktan sonra çorbayı ateşten alabilirsiniz. Afiyet olsun.
MALZEMELERİ
2 adet yufka
Bir adet domates
3 adet yeşilbiber
Rendelenmiş kaşar peyniri
Bir çay bardağı süt
Bir adet yumurta
2 yemekkaşığı zeytinyağı
PAÇANGA BÖREĞİ TARİFİ
Biberleri ince doğrayın. Bir tavaya zeytinyağını koyun ve biberleri 5 dakika boyunca soteleyin. Domatesi doğrayıp tavadaki biberlere ekleyin. Ocağın altını kapatın, güzelce karıştırın. Yufkaları önce ikiye daha sonra ise dörde bölün. Üçgenler elde edeceksiniz.
Bir tabağa yumurtayı kırın ve çırpın. Küçük bir kâseye sütü boşaltın. Biberli iç harçtan bir miktar kadarını yufkanın uzun ucuna yayın. Daha sonra sarın. Yufkanın ucunu önce süte sonra yumurtaya bandırın. Börekleri 180 derece fırında, üstleri kızarana dek pişirin.
MALZEMELERİ
Bir su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao
Bir litre süt
Bir yemek kaşığı tereyağ
Bir paket vanilya
1,5 su bardağı hindistancevizi
2 paket kremşanti
SARAY SARMASI TARİFİ
Un, şeker, kakao ve sütü bir tencereye koyup karıştırarak orta ateşte pişirin. Koyulaşınca tereyağı ekleyin ve karıştırın. Pişen muhallebiyi ocaktan alamadan önce vanilyayı ekleyin. Fırın tepsisinin üzerine Hindistancevizini ve muhallebiyi, yayın. Buzdolabında katılaşana kadar bekletin. Muhallebiyi kesin ve krem şantiyi yüzeye yayın. Parçaları yavaşça rulo haline getirin.
Malzemeler
250 gram mantar
Bir adet kuru soğan
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 su bardağı krema
2 yemek kaşığı un
Bir çay kaşığı tuz ve karabiber.
Hazırlanışı
Mantarları ve soğanı küçük parçalar halinde kesin. Zeytinyağını tencerede kızdırın. Soğanları ve mantarları renk alana kadar kavurun. Sıcak su ekleyip kaynamaya bırakın. Ayrı bir tavada kalan zeytinyağını kızdırıp azar azar un ekleyin. Kokusu çıkana kadar kavurun. Çorba suyunu kavrulmuş una ilave edip karıştırın. Unlu terbiye karışımını çorba tenceresine aktarın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Kaynamaya bırakın. Kremayı ekleyip 2-3 dakika pişirin.
BAYAT PİDE TATLISI
Malzemeler
2 adet ramazan pidesi (bayatlamış) l 100 gram kaymak
3 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı toz şeker
3 damla limon suyu
Bir tatlı kaşığı toz antepfıstığı.
Hazırlanışı
Şerbet için, tencereye su ve tozşekeri alın. Ocağın altını açın ve şeker eriyip kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ekleyin. Beş dakika daha kaynatın. Pideleri yuvarlak kesin tepsiye dizin. Tereyağını eritin pidelerin üstüne dökün. Şerbeti üstlerinde gezdirin bir kenara alın. Şerbeti çektiğinde, servis tabağına bir yuvarlağı alın. Üstüne kaymak koyun. Üstüne bir yuvarlak pide daha koyun ve üstüne tekrar kaymak koyun.
Malzemeler
Bir çay bardağı Pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane, pul biber ve tuz
Bir su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı un
Bir adet yumurta sarısı
5 damla Limon Suyu
Hazırlanışı
Pirinçleri yıkayın. Bir tencerede 5 su bardağı suyla pirinçler yumuşayana kadar haşlayın. Un, yoğurt, yumurta sarısını çırpın. Limon suyu ekleyin. Haşladığınız pirinç suyundan 2-3 kepçe karışıma ekleyerek terbiyeyi ılıtın. Ilıttığınız terbiyeyi tencereye ekleyin ve kaynayana kadar aynı yöne doğru karıştırın. 10 dakika daha kaynatın. Ayrı bir tavada tereyağını eritin, nane ve pul biberi koyup 1-2 dakika pişirin. Sosu çorbaya ekleyin. Tuzunu ekleyin. 2-3 dakika daha kaynatıp altını kapatın.
MOZAİK PASTA
Malzemeler
125 gram margarin
Bir paket krema
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1,5 paket petibör bisküvi
Bir çay bardağı hindistancevizi
Hazırlanışı
Bisküvileri ufak parçalara ayırıp kaba aktarın. Pudra şekeri, krema ve kakaoyu çırpın. Yağı ilave edin çırpın. Bisküvileri harca bulayın. Alüminyum folyoyu mutfak tezgâhının üzerine açın. Mozaik pasta harcını üzerine yerleştirin. Folyoyu iki taraftan kapatarak pastanıza piramit şeklini verin. Yan taraflarını düzleştirin. Kolay dilimlenebilmesi için pastayı buzdolabında 1-2 saat bekletin. Hindistan ceviziyle süsleyerek servis edin.
İFTAR DUASI
Hazreti Muhammed iftarını açarken şu duayı okurdu;
-“Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü.”
TÜRKÇE MANASI : (Ey Allah’ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.)
Peygamberimizin orucunu açtıktan sonra da şöyle derdi; “Susuzluk gitti, damarlar ısındı, inşallah Tealaya sevap kesinleşti.”
İslam alimlerinden Abdullah ibni Ömer Radiyallâhu ise iftar vakti şöyle dua ederdi: “Allah’ım, bütün kâinatı kaplayan rahmetinin hakkı için beni affet, günahlarımı bağışla.”