Bennu asteroidinden bilim insanlarını şaşırtan görüntüler geldi
NASA'nın OSIRIS-REx uzay aracı Bennu isimli asteroidden yeni görüntüler gönderdi. Yeni görüntüler asteroidin uzaya parçacıklar saçtığını gösteriyor.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), OSIRIS-REx uzay aracını Bennu isimli asteroide ulaşması için 2016'nın eylül ayında fırlatmış, araç 2 senelik yolculuğun ardından 500 metre çapındaki Bennu'nun yörüngesine Aralık 2018'de ulaşmıştı.
TM Dijital Haber Merkezi - Gökhan Ertaş
OSIRIS-REx uzay aracının hedefi olan asteroid Bennu'nun ilk yakın çekim görüntüleri 19 Mart'ta Nature Publishing Group dergisinde yayımlandı. Görüntüler yer tabanlı gözlemlerle elde edilen ölçümlerin çoğunu doğrularken, Bennu görevinin başlangıçta tasarlandığından daha zor bir hedef haline geldiği anlaşıldı.
Çünkü asteroidin yüzeyi daha önce keşfedilen asteroitlerin aksine parlak ve pürüzsüz değil toz ve kaya parçacıklarıyla dolu. Ayrıca bu parçacıklar uzaya dağılıyor.
Johns Hopkins Üniversitesi'nden gezegen gökbilimci Andrew Rivkin, "Diğer asteroitler etrafında uzay aracımız vardı ve bunun gibi hiçbir şey bildirilmedi." dedi.
Yapılan gözlemde, asteroiddeki toz ve kaya parçacıklarının bir kısmı uzaya fırlıyor, fırlayan bazı parçacıklar Bennu'nun yörüngesinde tekrar toplanıyor ve çoğu asteroidin yüzeyine geri düşüyordu.
Araştırmacılar parçacıkların OSIRIS-REx uzay aracı için bir risk oluşturmadığını ancak bu olayın asteroidler hakkında bildiğimiz her şeyle ilgili (belki de asteroitlerin düşündüğümüzden daha aktif olduğu) yeni bir teori geliştirmelerini gerektireceğini söylüyorlar.
Bennu, NASA için asteroitler hakkında ne kadar az şey bildiğimizi gösteren heyecan verici bir öğrenme deneyimi oldu. Japon Hayabusa 2 misyonu gibi, NASA da Bennu'nun yüzeyinin sarp kayalar ile kaplandığını ve asteroidlerden bir örnek toplama yöntemi olan Dokun ve Git (TAG) operasyonunun daha zor hale getirdiğini buldu.
Başlangıçta NASA, asteroidin yüzeyine iniş için en az 25 metre boyunca açık bir alan bulabileceğine inanıyordu. Ancak bu yeni keşfin ardından ekip, daha küçük, daha tehlikeli bir iniş bölgesi ile bulmak zorunda kalacak.
Önümüzdeki aylarda, NASA örnek toplama işleminin provalarını gerçekleştirecek. Araç yüzeye temas ettiğinde, küçük partikülleri toplama bölmesine atmak için yüzeyde bir azot akımı salacak. Araç, üç deneme için yeterli azot içeriyor.
Her şey planlandığı gibi giderse, OSIRIS-REx 2023 yılında yüzeyden aldığı örneği Dünya'ya geri gönderecek.
Bilim insanları OSIRIS-REx'in getireceği örneklerin çok önemli olduğunu, gelen örneklerin Güneş Sistemi'nin oluşumundaki soru işaretlerini çözebileceklerini düşünüyor.