FOTO GALERİ

Tasarruf ederken sağlığınızdan olmayın!

Yemek hazırlarken virüsleri kolaylıkla yayabildiğinizi biliyor muydunuz?

  • 1
  • 65
Bakteriler oda sıcaklığında, yalnızca 20 dakikada sayılarını katlayabilirler.
  • 2
  • 65
Farkına varmadan vücudumuza aldığımız bakteriler kusmayı, ishali, ateşi ve hatta daha da kötülerini tetikleyebilir.
  • 3
  • 65
Dondurulmuş ve iyi pişirilmiş gıdalar (uygun bir şekilde hazırlanıp saklandıkları takdirde aşağıdakiler de dahil olmak üzere) genelde güvenlidir - ne de olsa dünyaya geldiğimizden beri yiyoruz.
  • 4
  • 65
Ancak hastalık sebebi olabilecek bir şey yeme riskinizi azaltmak istiyorsanız eğer, bu yaygın suçluları tabaklarınızdan uzak tutun:
  • 5
  • 65
Çiğ filizler
  • 6
  • 65
Birçok gıda uzmanı, alfalfa gibi çiğ filizleri bırakın yemeyi, dokunmaktan bile kaçınırlar.
  • 7
  • 65
Çünkü alfalfa filizleri, koliform gibi bakteriler ile kirlenebilir ve bu filizlerin büyümelerini sağlayan şartlar, bakteri gelişimini hızlandırır.
  • 8
  • 65
Artan çorbalar, yahniler ve kızartmalar
  • 9
  • 65
Tembellik yapıp yediğiniz artık yemeklerde nihayetinde hastalıklara sebep olan zararlı sporlar oluşabilir.
  • 10
  • 65
Patates, ton balığı, yumurta salatası
  • 11
  • 65
Stafilokok gibi bakteriler, şarküterilerin, pikniklerin ve açık büfelerin vazgeçilmezi nemli, el değen yiyeceklerde büyümeye bayılırlar.
  • 12
  • 65
Bu yüzden taze görünmeyen oda sıcaklığındaki salatalardan uzak durmak en iyisidir.
  • 13
  • 65
Meyve salataları
  • 14
  • 65
Bir oturuşta yenen bir elmaya kıyasla, meyve salataları, birçok oturuşta birçok insan tarafından yenebilir;
  • 15
  • 65
dolayısıyla daha çok patojene maruz kalınır bu da bakteri gelişimi için ideal bir durumdur.
  • 16
  • 65
Hamburger
  • 17
  • 65
Tek bir parça et, işlem sırasında kirlendiğinde, genelde yalnızca dış yüzeyi kirlenir ve bu kısım da genelde bakterilerin ölebileceği sıcaklıklarda pişirilir.
  • 18
  • 65
Ancak kıymadan yapılan burgerler söz konusu olduğunda, iş değişir.
  • 19
  • 65
Çünkü kıymada farklı hayvanların eti bulunur ve yüzey bakterileri burgerin az pişen kısımlarında hayatta kalacak şekilde dağılırlar.
  • 20
  • 65
Şaşırtıcı bir şekilde, yiyebileceğiniz en güvenli burgerler, muhtemelen fast-food zincirlerinde yapılanlardır.
  • 21
  • 65
Çünkü bu restoranlar, gıda kaynaklı hastalıkları minimuma indirgemek adına tasarlanan sistemler kullanırlar.
  • 22
  • 65
Seri üretim yöntemi ile hazırlanan sipariş gıdalar
  • 23
  • 65
Yiyeceğe ne kadar çok el değerse ve restorandaki hazırlık süreci ne kadar karmaşıksa, gıda kaynaklı hastalıkların oluşum ihtimali de o kadar artar.
  • 24
  • 65
Pastörize olmayan süt ürünleri
  • 25
  • 65
Enfekte bir hayvanın ya da çevrenin sütü kirletebileceği bir çok olasılık vardır.
  • 26
  • 65
Pastörizasyon, bakterileri öldürür; ancak çiğ süt ve peynir, işlem görmediğinden risklidir.
  • 27
  • 65
Delinmiş konserve kutularındaki ve şişkin kaplardaki yiyecekler
  • 28
  • 65
Delinmiş konserve kutularındaki ve şişkin kaplardaki yiyecekler, botülizme sebep olan klostridium botulinum bakterisinin iki işaretidir.
  • 29
  • 65
Fırında patates
  • 30
  • 65
Folyo kaplı patatesinizi fırından çıktıktan sonra iki saat içerisinde buzdolabına koymadığınız sürece, hava geçirmeyen folyo içerisinde yavaş soğutma, ciddi şekilde hastalanmanıza sebep olabilecek botülizm riski oluşturur.
  • 31
  • 65
Çiğ domates
  • 32
  • 65
Domatesler, tarlalardan toplandıktan sonra boyutlarına ve renklerine göre ayrılmak üzere su tanklarına koyulurlar.
  • 33
  • 65
Ve eğer bu su tankları kirliyse, domatesler suyu çeker ve nihayetinde bakterilerle dolarlar.
  • 34
  • 65
Bakteri gelişimini minimuma indirmek adına domatesleri kestikten sonraki birkaç saat içerisinde buzdolabına koymalısınız.
  • 35
  • 65
Artık pirinçv
  • 36
  • 65
Dünden kalan pilavınız, pirinç tarlalarından gelen ve piştikten sonra bile hayatta kalabilen toksin üreticisi Basilus cereus bakterilerine ev sahipliği yapıyor olabilir. Bu nedenler dünden kalan pilavları yemeyiniz...
  • 37
  • 65
Kavun
  • 38
  • 65
Bakteriler, bir oturuşta nadiren bitirilen kavun gibi nemli gıdalara bayılırlar.
  • 39
  • 65
Kavunu kesmek, tohumlarını ayıklamak, doğramak ve saklamak gerekir;
  • 40
  • 65
dolayısıyla meyvenin enfekte olabileceği ve bakterilerin üreme şansı yakalayabilecekleri birçok fırsat vardır.
  • 41
  • 65
Çiğ marul
  • 42
  • 65
Yere yakın, kirin ve kumun yapraklar arasında birikebileceği şekilde büyüyen marullar, manavlara gidene dek bir miktar bakteri kaparlar.
  • 43
  • 65
Bakteriler, marulun çürük kısımlarına saklanarak yıkandıktan sonra dahi hayatta kalabilirler.
  • 44
  • 65
Taze maydanoz ve kişniş
  • 45
  • 65
Taze otlar, çiftlik hayvanlarından ve topraktan bir takım nahoş şeyler kapabilirler.
  • 46
  • 65
Ve küçük yaprakların kompleks yapıları ve sayıları, düzgün yıkamayı güçleştirebilir.
  • 47
  • 65
Pastörize olmayan meyve suları
  • 48
  • 65
Bir adet meyve suyunda birkaç bin elma bulunabilir; eğer bunlardan iki ya da üçü kirlenmişse, presleme, küçük bir problemi büyütür ve nihayetinde hastalıklara yol açar.
  • 49
  • 65
Hazır etler ve ne zamandan kaldığı belli olmayan yumuşak peynirler
  • 50
  • 65
Bunların birkaç hafta boyunca buzdolabınızda kalmalarına izin verin.
  • 51
  • 65
Ve düşük sıcaklıkta bile hayatta kalabilen listerya bakterileri nedeni ile yüksek ateş, ishal ve kas ağrıları ile mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz.
  • 52
  • 65
Az pişmiş tavuk
  • 53
  • 65
Salmonella gibi yüzey bakterileri, tavuk etinin içerisine girebilir. Tavuğu uygun sıcaklıkta iyice pişirerek bakterileri yok edebilirsiniz.
  • 54
  • 65
Pastörize olmayan yumurta
  • 55
  • 65
Salmonella bakterileri, tavuğun yumurtalıklarına bulaşarak yumurtalara geçiş yapabilir.
  • 56
  • 65
Bu yüzden bakterilerin ölmelerine yetecek kadar ısıya maruz bırakılan pastörize yumurtalar, en güvenlisidir.
  • 57
  • 65
Kurabiye hamuru
  • 58
  • 65
Pastörize yumurta kullansanız bile hamurunuzdaki un, değirmen süreci esnasında bakteri kapabilir.
  • 59
  • 65
Bakteriler, nemi ve sıcaklığı severler dolayısıyla kirlenmiş unu, eritilmiş yağ gibi ılık sıvılarla karıştırdığınızda bakterilerin sayıları artar.
  • 60
  • 65
Çiğ kuruyemişler
  • 61
  • 65
Ağaçta yetişen kuruyemişlerin kabuğu, hayvanların ve toprağın bakterilerle kirletebilecekleri yere düştüklerinde toplanırlar.
  • 62
  • 65
Kabuğu kırmak ise bakterinin tohuma geçişi için mükemmel bir fırsattır. vv
  • 63
  • 65
Çiğ deniz ürünleri
  • 64
  • 65
Gıda uzmanları, sushiye burun kıvırıyorlar çünkü kirlenmiş sudan gelen herhangi bir balık, bakterilerle dolu olabilir.
  • 65
  • 65