FOTO GALERİ

Dünya üzerindeki en sağlıklı 20 besin

Araştırmacılar dünya üzerindeki 1000 çeşit ham besini araştırdılar ve içlerinden en sağlıklı 20 besini seçtiler. Yaşam kaynağımız olan, sağlığımıza en faydalı besinler hangileri? Hangi besini nasıl tüketirsek daha sağlıklı? Bu soruların cevaplarını merak eden araştırmaların sonucunda sağlıklı beslenmemizin temelini oluşturabilecek besinler sıralandı. İşte vücudumuza faydası kanıtlanmış süper sağlıklı besinler...

  • 1
  • 21
Araştırmacılar 1000 çeşit ham besin maddesini araştırdı. Uzmanlar bu ham besinler arasında vücudun ihtiyaç duyduğu en önemli besin maddelerini sıraladı...
  • 2
  • 21
1. KARAHİNDİBA YAPRAĞI

45 kalori (100 g) Besin puanı: 64
Karahindiba yaprağı A ve C vitaminleri ile kalsiyum bakımından zengindir.
  • 3
  • 21
2. CHİA TOHUMU

486 kalori (100 g) Besin puanı: 85
Bu minik siyah tohumlar lif bakımından oldukça zengin olduğu gibi protein, linolenic asit, fenolik asit ve çeşitli vitaminler de içermektedir.
  • 4
  • 21
3. KABAK ÇEKİRDEĞİ

559 kalori (100 g) Besin puanı: 84
En önemli bitki kökenli demir ve manganez kaynaklarından biridir.
  • 5
  • 21
4. PAZI

19 kalori (100 g) Besin puanı: 78
Sebzelere parlak renklerini veren maddeler bakımından zengin olduğu için pazınn antioksidan içeriği de yüksektir.
  • 6
  • 21
5. PANCAR YAPRAĞI

22 kalori (100 g) Besin puanı: 70
Şeker pancarı bitkisinin yaprağıdır. Kalsiyun, demir, K vitamin ve B grubu vitaminler (özellikle riboflavin) bakımından önemli bir bitkidir.
  • 7
  • 21
6. KURU MAYDANOZ

292 kalori (100 g) Besin puanı: 69
Baharat olarak kullanılmak üzere kurutulup öğütülen maydanoz bor, florür ve kalsiyum bakımından zengin olduğundan kemik ve diş sağlığı bakımından önemlidir.
  • 8
  • 21
7. KEREVİZ KURUSU

319 kalori (100 g) Besin puanı: 68
Kurutulup yaprak haline getirilmiş kereviz, lezzetlendirici olarak kullanılır. Önemli bir vitamin, mineral ve amino asit kaynağıdır.
  • 9
  • 21
8. SU TERESİ

11 kalori (100 g) Besin puanı: 68
Akar su boylarında yetişen bu bitki mineral eksikliğini gidermede kullanılır.
  • 10
  • 21
9. MANDALİNA

53 kalori (100 g) Besin puanı: 67
Turunçgillerden şeker içeriği yüksek bu meyve, karotenoid ve A vitamin bakımından zengindir.
  • 11
  • 21
10. BEZELYE

77 kalori (100 g) Besin puanı: 67
Bezelyede çok mitarda fosfor, magnezyum, demir, çinko, bakır ve lif vardır.
  • 12
  • 21
11. YEŞİL SOĞAN

27 kalori (100 g) Besin puanı: 65
Bakır, fosfor ve magnezyum bakımından zengin yeşil soğan aynı zamanda iyi bir K vitamin kaynağıdır.
  • 13
  • 21
12. KIRMIZI LAHANA

31 kalori (100 g) Besin puanı: 65
Vitaminler bakımından zengin bu bitkinin yabani akrabalarının Avrupa veya Akdeniz'de deniz kenarında yetişen bir bitki olduğu tahmin ediliyor.
  • 14
  • 21
13. PEMBE GREYFURT

42 kalori (100 g) Besin puanı: 64
Pembe greyfurtta, karotenoid ve likopen pigmentlerinin birikmesi nedeniyle dilimleri kırmızımsı bir renk alır.
  • 15
  • 21
14. BADEM

579 kalori (100 g) Besin puanı: 97
Mono doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan bademin, kalp ve damar sağlığına ve diyabete iyi geldiği biliniyor.
  • 16
  • 21
15. DONDURULMUŞ ISPANAK

29 kalori (100 g) Besin puanı: 64
Magnezyum, folat, A vitamini ve karotenoidler bakımından zengin olan ıspanağın dondurulmuşu tazesinden daha besleyicidir.
  • 17
  • 21
16. PUL BİBER

282 kalori (100 g) Besin puanı: 63
A, C, E vitaminleri, fenolik bileşikler ve karotenoidler bakımından zengindir.
  • 18
  • 21
17. FESLEĞEN

23 kalori (100 g) Besin puanı: 63
Kalbi korumada etkili bir bitki olarak biliniyor. Mantara ve bakteriye karşı etkili olduğu sanılıyor.
  • 19
  • 21
18. KARA LAHANA

32 kalori (100 g) Besin puanı: 63
Ortasında yumrusu olmayan bir tür lahana.
  • 20
  • 21
19. ACI BİBER

324 kalori (100 g) Besin puanı: 62
Capsicum bitkisinin meyvesi olan acı biber, kapsaisinoid, karotenoid ve askorbik asit ve antioksidanlar bakımından zengindir.
  • 21
  • 21
20. UZUN SAPLI BROKOLİ

22 kalori (100 g) Besin puanı: 62
Bildiğimiz brokoliden farklıdır. Sapları daha uzun, çiçek kısmı daha küçük olan bu sebze turpgillerdendir.