FOTO GALERİ

Bitki ve meyvelerin bilinmeyen yararları

Bitki ve meyvelerin bilinmeyen yararları

  • 1
  • 42
Birçok bitki kanserden kalp damar sağlığına kadar pek çok hastalığa iyi geliyor. Peki bu hastalıklar ve bitki ile meyvelerin faydaları neler?
  • 2
  • 42
KANSER HASTALIĞI

BROKOLİ

Brokoli selenyum, potasyum, kükürt ve diyet lifi bakımından oldukça zengindir.Aynı zamanda kansere neden olan hücrelere etki ederek ortadan kalkmasını sağlar. İdrar yolları, kalın bağırsak ve göğüs kanserine karşıda koruyucudur. Brokoli çiğ ya da buharda pişirilerek tüketilebilir.
  • 3
  • 42
ÇÖREK OTU

İçerisinde A, C, B1 ve B6 vitaminleri ile selenyum, çinko, magnezyum minerali içeren çörek otunun en önemli bileşimi ise thymol türevi thymoquinon'dur.
  • 4
  • 42
Thymoquinon ise akciğer, baş-boyun, kalınbağırsak, karaciğer, karın zarı, lösemi, lenfoma, göğüs, pankreas, prostat ve yumuşak dokulu kanserlere faydalıdır. Çörekotu günde bir tatlı kaşığı tüketilebilir ancak hamile kadınların tüketilmesi önerilmez.?
  • 5
  • 42
NAR

İçeriğindeki C vitamini, polyphenol, demir ve potasyumla bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun yanında kolesterolü ve kan şekerini dengeler. Kanser hücreleri engeller. Nar, özellikle de prostat kanserinde etkilidir. Aynı zamanda kanser hücrelerinin çoğalma hızını yavaşlatır.
  • 6
  • 42
KALP VE DAMAR SAĞLIĞI

SOĞAN

Soğan, kanı temizleme özelliğine sahiptir ve damar sertliğine yol açan kötü kolesterolü düşürür. İyi huylu kolesterolü ise yükseltir. Doğal bir antibiyotik olan soğan, potasyum minerali ile B ve C vitamini içerir.
  • 7
  • 42
KETEN TOHUMU

Keten tohumu, C, E ve K vitamini, kalsiyum, bakır ve demir mineralleri açısından zengindir. Aynı zamanda Omega-3 Yağ Asidi içeriği yüksektir. Keten tohumu kolesterolü dengeler, kan şekerini düzenler ve kalp-damar sağlığını korur.
  • 8
  • 42
Keten tohumunu salata ve yoğurda 1 yemek kaşığı ekleyerek tüketebilirsiniz.
  • 9
  • 42
ASPİR

Antibakteriyel ve antioksidan özelliğe sahiptir. Kanı düzenler ve pıhtılaşmasını sağlar. Ancak kan sulandırıcı ilaç kullananların tüketmesi tavsiye edilmez. Bir gram aspir çiçeği bir bardak sıcak suda kaynatılıp içilebilir.
  • 10
  • 42
ALZHEİMER

TARÇIN

Tarçın kokusunun hafızayı kuvvetlendirici etkisi bulunur. Tarçın tatlıların içinde ve çay olarak tüketilebilir. Tarçın yarım çay kaşığından fazla tüketildiğinde kabızlığa ve kan şekerinin düşmesine neden olur.
  • 11
  • 42
ZERDEÇAL

Hastalığın ilerlemesinde ve önlenmesinde büyük rol oynar. Zerdeçal yemeklere ve süte katılarak tüketilebilir. Ancak kan sulandırıcı ilaçla birlikte kullanılmaz.
  • 12
  • 42
BADEM

Badem, zengin E vitamini içerir ve günde 5-6 tane tüketilmesi hastalığın ilerlemesini önler. Bademi önerilen miktardan fazla tüketmek kilo, alerji ve kabızlığa yol açar.
  • 13
  • 42
DİYABET

TARÇIN

Lif bakımından zengin olan tarçın, sindirimi kolaylaştırır ve kan şekerini dengeler. Tarçını baharat olarak veya bir fincan çay şeklinde tüketilebilir.
  • 14
  • 42
BADEM

Badem, yüksek lif ve zengin doymamış yağ içerir. Düşük karbonhidratlı olduğu için de düşük glisemik endekse sahiptir. Aynı zamanda kan şekerinin yükselmemesi ve uzun süre tokluk hissini hissetmeye yardımcı olur.
  • 15
  • 42
PIRASA

Yüksek besin lifi, A,C, K ve B6 vitamini içerir. Pırasa, pankreastan insülin salınımı uyararak kan şekerinin ve yüksek kolesterolü düşürür. Pişirirken de besin kaybına uğramaması için, buhar tercih edilmelidir.
  • 16
  • 42
BAĞIŞIKLIK ZAYIFLIĞI

SARIMSAK

Doğal bir antibiyotiktir. Kalp ve bağışıklık sistemini güçlendirir, bağışıklık hücrelerini arttırır. Sarımsağı tansiyon hastalığı olan kişiler dikkatli kullanmalıdır.
  • 17
  • 42
ZENCEFİL

Zencefil, iltihap, kan pıhtılaşması, kolesterol ve kalp hastalıklarını olumlu etkiler. Aynı zamada antibakteriyel ve antioksidan özelliğe sahiptir. Zencefil, çay ve baharat olarak tercih edilebilir. 4 gramdan fazla tüketilmesi mide ekşimesine ve ritim bozukluğuna neden olur.
  • 18
  • 42
KİVİ

Yüksek C vitamini içeren kivi, bağışıklığı güçlendirir. Kiviyi 1 adetten fazla tüketmek cilt sorunu, ishal ve mide bulantısına neden olur.
  • 19
  • 42
KOLESTEROL

CEVİZ Kanda zararlı kolesterolün birikmesini engeller. Yüksek kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklığını önler. Aynı zamanda günde iki adet tüketilen ceviz, yorgunluk ve bitkinliğe de iyi gelir.
  • 20
  • 42
BADEM

İyi ve kötü kolesterolü dengeler. Günlük olarak diyette ara öğün olarak 5-6 adet tüketilebilir.
  • 21
  • 42
KETEN TOHUMU

50 gram keten tohumu yüksek kolesterolü yüzde 14 azaltır. Sindirim sorununa da yardımcı olur. Keten tohumu yoğurda katılarak tüketilebilir.
  • 22
  • 42
UYKUSUZLUK

PAPATYA ÇAYI

Papatya, hazmı kolaylaştırır ağrıyı keser ve antiseptik özelliğe sahiptir. Hafif derecede yaşanan uyku sorununa yardımcı olur. Hamile kadınların kullanımı tavsiye edilmez.
  • 23
  • 42
ÇARKIFELEK ÇAYI

Sakinleştirici ve ağrı kesici özelliği ile uykusuzluğa iyi gelir. İçerisindeki harmin maddesi mutluluk sağlar ve uykuya dalma sorununa yardımcı olur.
  • 24
  • 42
YULAF EZMESİ

İçerdiği mineral ve vitaminle sinir sistemine etki ederek rahatlatır ve stresten kaynaklanan olumsuz düşünceleri engeller. Gece yatmadan 2 saat önce bir fincan yulafa süt ya da yoğurt eklenerek tüketilebilir.
  • 25
  • 42
İŞTAHSIZLIK

KARALAHANA, ROKA GİBİ ACI YEŞİLLİKLER

Bu yeşillikler sindirim sisteminin harekete geçmesine ve hızlı çalışmasını sağlar. Aynı zamanda iştahın artmasına yardımcı olur.
  • 26
  • 42
KİŞNİŞ

Kişniş kalsiyum, demir, magnezyum, sodyum gibi mineraller içerir. Midenin güçlenmesine, sindirim sisteminin kolaylaşmasına katkı sağlar. Aynı zamanda iştah açar.
  • 27
  • 42
NANE

Ağız tadını yenileyerek iştahı açar. Naneyi çay olarak tüketmek daha etkilidir. Mide problemi olan kişilerin naneyi dikkatli tüketmesi gerekir.
  • 28
  • 42
ANNE SÜTÜ YETERSİZLİĞİ

REZENE

Anne sütü için gerekli olan prolaktin üretimini teşvik eder ve süt salınımını arttırır. Rezeneyi çay olarak günde bir bardak tüketmek gerekir. Fazla tüketimi ise iştahı açar ve kilo almayı kolaylaştırır.
  • 29
  • 42
KİMYON

Anneyi güçlendirerek süt yapımına katkı sağlar. Çay veya baharat olarak tüketilebilir.
  • 30
  • 42
ÇÖREK OTU

Anne sütünü arttırır ve demir, kalsiyum bakımından zengindir. Çörek otu çekilmiş olarak yemek ve bala katılarak tüketilebilir.
  • 31
  • 42
BOĞAZ ENFEKSİYONU

ADAÇAYI

Antimikrobiyal özelliği ile boğazdaki iltihabı azaltır. Baharat ve çay olarak gün içinde tüketilebilir. Ancak hamile kişilere tavsiye edilmez.
  • 32
  • 42
OKALİPTÜS ÇAYI

Grip, nezle ve bronşit gibi yatıştırıcı etkiye sahiptir. Astım ve böbrek hastalığına sahip kişilerde kullanımına dikkat edilmelidir. Emzikli ve hamile kadınlara önerilmez.
  • 33
  • 42
KEKİK

Kekik, mineral ve antioksidan bakımından zengindir.Soğuk algınlığına iyi gelir, stres, gaz şişkinlik ile baş ağrısına iyi gelir. Çay olarak tüketilmesi önerilir.
  • 34
  • 42
ŞİŞMANLIK

MATE ÇAYI

Ödem atımını sağlayarak kabızlığı giderir. C, B1, B6 niasin gibi vitaminler içerir. Aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum gibi mineraller bakımından zengindir. 2 fincandan fazla tüketimi önerilmez. Fazla tüketimi ise uykusuzluk yapar. Gebe ve emzikli kadınlara tavsiye edilmez.
  • 35
  • 42
KUŞBURNU

İçerisinde C vitamini, flavonlar, vitamin ve mineral bulunur. Vücuttaki yağ oranını düşürür ve kan şekerini dengeler. Günde 2-3 bardak tüketilebilir.
  • 36
  • 42
KIRMIZI BİBER

Sindirim problemine yardımcı olur. Aynı zamanda bağırsakları temizler.
  • 37
  • 42
KABIZLIK

BAMYA

Sindirim sistemi için faydalıdır ve zengin lif içerir. Lifler sayesinde bağırsak hareketlerini arttırır, kilo vermekten kolon kanserine kadar pek çok faydası bulunur. Ancak taze olarak tüketilmesine dikket etmek gerekir.
  • 38
  • 42
KURU KAYISI

İçerisindeki selüloz ile sindirim sisteminin rahat çalışmasını sağlar. Petkin ile de su dengesinin sağlanmasına yardım eder. Günde bir porsiyon yerine 4 adet kuru kayısı tüketmek önerilir.
  • 39
  • 42
TRABZON HURMASI

Lif bakımından zengin olan hurma, mide ve bağırsak sorunlarının çözümüne yardımcı olur. Bol miktarda da B ve C vitamini içerir.
  • 40
  • 42
İSHAL

MUZ

Muz, zengin miktarda kalori, magnezyum, protein, sodyum, A, K, E ve C vitamini içerir. İshalle kaybedilen minerallerin geri alınmasına yardımcı olur.
  • 41
  • 42
HAVUÇ

Haşlanıp püre halinde tüketmek ishal tedavisinde etki sağlar. Kaybedilen mineral ve vitaminlerin geri alınmasına yardımcı olur.
  • 42
  • 42
LİMON

Limon, ishale yol açan patojenleri yok eder.