FOTO GALERİ

Sıfır ayarında ikinci el otomobil nasıl bulunur?

Sıfır otomobil fiyatlarının yükselişi bireysel tüketiciyi ikinci el piyasasına yöneltti. İkinci el ilanları arasında iyi bir fırsatın nasıl bulunacağı ise bu günlerin en önemli gündemleri arasına girdi. İşte gerek internette, gerekse açık oto pazarlarına gitmeden okuyabileceğiniz satın alma tüyoları...

  • 1
  • 7
MODEL YILINI BİRAZ GENİŞ TUTARAK ARAŞTIRMA YAPIN

Sıfır otomobil almak yerine ikinci el bulmaya yöneldiyseniz illa 1 yaşında otomobil almanın gerekmediğini aklınıza getirin. Bazı modellerde 2 hatta 3 yaşına kadar marka yüzü eskimez. Bazı modellerde eski yüz tercih sebebi bile olabilir. 3 yaş ve/veya 100.000 km sınırı altına kadar yapacağınız araştırma hem piyasaya hâkim olmanızı, hem daha çok sayıda fırsata yakın olmanızı sağlar. Çok temiz kullanılmış 3 yaşında bir araba alıcısına sıfırını aratmayacaktır.

TM Dijital Haber Merkezi/ Hasan Aytekin
  • 2
  • 7
ALACAĞINIZ OTOMOBİLİN PAZARINI İYİ BİLİN

Bir otomobil almak istediğiniz zaman ilk yapmanız gereken iş o aracın pazarını bilmektir. Aklınıza hemen fiyatlar gelmesin. O işin en önemli kısmı ama bu aracın nerelerde kullanıldığı, muadil modellerini bilmek aracın artıları eksileriyle birlikte fırsatlar pazarını tanımanıza neden olur. Hangi fiyat iyi, hangi fiyat kötü, bunların hepsini bilmek zorunda değilsiniz. Önemli kriterleri bilmeniz size fırsat görmede öncelik ve sonrası pazarlık yapmada avantaj sağlar.
  • 3
  • 7
FİYATLARI DERİNLEMESİNE ARAŞTIRIN, REFLEKSLERİNİZİ DİRİ TUTUN

Eskiden pazarlarda yapılan gezmeler şimdi internette yapılıyor. İnternet bir avantajdır ama pazarın tamamı değildir. İnternette yorulmadan çok sayıda marka modeli bir arada görmek büyük bir avantaj olsa bile aracı ve sahibini pazarda görmek ayrı bir kıymettedir. Fiyatları araştırırken internet ortamında düzenli araştırma çok önemlidir. Düzenli araştırma yaparken kaçıracağınız fırsatlar olacaktır. Bunları kabullenip yolunuza hızlıca dönmeniz sizi profesyonel yapar. Kaçan balık büyük olur gözlükleri ile hayata bakarsanız iyi bir fırsat geldiğinde reflekslerini kullanamazsınız. Yapmanız gereken her fırsatın bir kıymet olduğunu bilmek, yeni kıymetleri daha iyi görmek için kaçanın üzerinde fazla durmamanın gerektiğini bilmektir. Ayrıca almayacağınız ürünle boşuna pazarlıklara girmeyin. Hem enerji hem zaman kaybedersiniz. Ufak bir soruşturma için küçük pazarlıklar atılabilir ama iyi bir fırsat görmediğiniz şeyle vakit kaybetmek sizi alıcıların gözünde düşürür, ciddiyetinize zarar verir.
  • 4
  • 7
PAZARLIK ETMEK ADAM ÖLDÜRMEK DEĞİLDİR

Pazarlık yaparken her arabanın maliyeti olduğunu iyi bilin. Sahibi satın alırken o araç için bir bedel ödediğini unutmayın. Ve kimse size bedelsiz bir araba verecek diye beklemeyin. Hiçbir piyasada en düşük fiyattan alıp, en yüksek fiyattan satamazsınız. İşin kuralı yükselişten ve düşüşten faydalanabilecek durumda olmanızdır. Her aracın bir parçasının bir bedeli vardır. Araçta çizik varsa tamamı boyalı şeklinden konuşmamalısınız. Ayrıca aracın model yaşı önemlidir ama işin tamamı değildir. 8 yıl bir memur tarafından Ankara’da kullanılmış tüm bakımlar serviste yapılmış 40.000 km’yi görmemiş bir araç ile pazarlık ederken ama bu araç 8 yaşında noktasından girmeniz pek işe yaramaz. Aracın fırsatlarını iyi görüp tehditler konusunda ufak riskler almanız gerekebilir. Burada satıcının canını yakmadan ne kadar düşebileceğini öğrenmek önemlidir. Bazen biraz can yakacağını bir pazarlık unsuru olarak kullanabilirsiniz ama piyasa tabiri ile ‘ölücü’ olmayın.
  • 5
  • 7
TEDBİRLİ VE RAHAT OLUN

Güncel haberler kafanızı yormuş, aceleyle bir ikinci el alıp konuyu kapatmak istiyor olmanız normaldir. Normal olmayan bu durumda araba aramaktır. Her arabayı ekspertiz yapıp tedbir almak anlamlı gelebilir. Asıl anlamlı olan araçtan biraz daha iyi anlamak fırsatı sözleşmeye ekspertiz olmadan dökmektir. Sonrasında ekspertizde olayın son kontrolünü yaparsınız. Bunun dışında araba satın almayı salt ekspertiz ile yürütmeye çalışırsanız uygun bir fırsat için boşu boşuna iğne kutusuna düşmüş olursunuz. Hem canınız yanar, hem bir araba bulamazsınız. Bunun için öncelikle rahat olmanız çok önemlidir. Ticarette güven önemlidir bunun için de bazı tedbirler alırsınız ama bunu asla olayın ana unsuru olarak görmeyin.
  • 6
  • 7
PARA PAZARDA İKİ KEZ BÜYÜR

Bankada tutuğunuz paranın getirisi faiz ve kur dalgalanmalarının etkisiyle olarak zaman içinde genelde sabit bir getiri ile değerlenir. Pazarda ise para iki farklı değerlemeden geçer. Birincisi bankadan pazara getirilen para (mesela 50.000 TL) günün, gündemin getirisine göre bu rakamsal değerden pazarda farklı sonuçlanacaktır. Banka nasıl nakit paraya bir faiz kıymeti veriyorsa, piyasa nakit parayı tutmak için farklı fırsatlar sunacaktır. Yeter ki siz bunları aradığınızı piyasaya duyurun. İkincisi 50.000 TL para varlığınız olduğu zaman pazarda her zaman 50.000 TL civarında otomobil bakmak zorunda olmazsınız. Alıcısını kırmadan 60.000 TL’ye kadar otomobil fırsatları bulabilirsiniz. Bu bayram önceleri 40.000 TL’lik otomobili 50.000 TL’ye almak olarak sonuçlanabilir ama iyi bir pazar takipçisinin 50.000 TL’si 100.000 TL’lik alım yapmaya bile yeter.
  • 7
  • 7