Yabancı uzmanlar yorumladı! Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığı hızla azalacak

Belçika'da bulunan Louvain Katolik Üniversitesi (UCLouvain) Öğretim Üyesi Danila Bochkarev, Türkiye'nin Karadeniz'deki doğalgaz keşfinden bu yana süreci oldukça hızlı ilerlettiğini belirtti.

Yabancı uzmanlar yorumladı! Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığı hızla azalacak

Belçika'da bulunan Louvain Katolik Üniversitesi (UCLouvain) Öğretim Üyesi Danila Bochkarev, "Bu sahada keşfedilen 540 milyar metreküplük gaz, enerjide dışa bağımlı konumda bulunan Türkiye'nin enerji piyasasını ciddi derecede etkileyecek kadar önemli" dedi. Enerji piyasasındaki yüksek fiyatların göz önünde bulundurulması gerektiğini anlatan Bochkarev, "Bu gaz, Türkiye'nin enerji ithalat faturasını ve buna bağlı enflasyonunu azaltacaktır" dedi. Oxford Enstitüsü Enerji Çalışmaları Kıdemli Uzmanı Vitaly Yermakov da, Türkiye'nin ilk gazı 2023'te ulusal sisteme göndereceğini ve bunun Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yılı gibi önemli bir sembolik zamana denk geleceğini ifade etti.

YENİ KEŞİFLER OLASI

Yermakov, burada yapılan çalışmaların verdiği 'coşku'nun ardından Türkiye'nin hem Karadeniz'in batı kesimindeki ekonomik bölgesinde hem de Doğu Akdeniz'de derin denizde arama sondajı çalışmalarını iki katına çıkarabileceğini vurguladı. Türk jeologların yeni büyük açık deniz hidrokarbon yatakları keşfetmesinin olası olduğunun altını çizen Yermakov, "Böyle bir durumda Türkiye'nin enerji güvenliği önemli ölçüde güçlenir. Ayrıca ülkenin bölgedeki pozisyonu da güçlenecektir. Ancak yakın vadede piyasadaki yüksek gaz fiyatları Türkiye'nin mücadele edeceği etkenlerden biri olarak dikkati çekiyor" dedi.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın