Uzmanlar bakımı yapılmayan klimalara karşı uyarıyor! Bakımı geciken klimalar sağlığımızı tehdit ediyor

Uzmanlar bakımı yapılmayan klimalara karşı uyarıyor: Temizlenmeyen klimalarda üreyen küf mantarları ortama dağılarak solunum yoluyla vücudumuza girer. Bu da alt hava yolu hastalıklarına davetiye çıkarabilir.

Uzmanlar bakımı yapılmayan klimalara karşı uyarıyor! Bakımı geciken klimalar sağlığımızı tehdit ediyor

Havalar ısındı, yaşadığımız ortamları serinletmek için klima kullanımı artmaya başlıyor. Bu konuda tüketiciye uyarılarda bulunun uzmanlar, klimaların hayat konforumuzu artırdığını ancak gerekli periyodik bakım ve özel temizlikleri yapılmadığında sağlığımızı tehdit eder hale geldiğini söylüyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Dr. Engin Aktaş, "Güvenli klima kullanımının tek yolu, klimanızın düzenli temizliğinin yapılmasıdır" diyerek, şöyle konuştu:

ENFEKSİYONA YOL AÇAR

"Temizlenmeyen klimalarda üreyen küf mantarları, her çalıştırıldığında ortama dağılarak solunum yoluyla vücudumuza girer. Bunun sonucu olarak alerjik burun, sinüs hastalıkları, alerjik astım, daha çok farenjit gibi boğaz enfeksiyonları ve özellikle çocuklarda kuru öksürük ve bazen nefes darlığıyla seyreden alt hava yolu hastalıkları geliştirebilir. Uygun temizliği yapılmayan klimalarda üreyen bir başka mikroorganizma da bakterilerdir. Bu bakteriler boğaz, sinüs ve akciğerlerde enfeksiyon yaratabilir ama özellikle klima ortamında üreyebilen legionella pneumophila olarak adlandırılan bakterinin neden olduğu Lejyoner Hastalığı, akciğerde zatürreye neden olur ve oldukça ciddi seyreden bir hastalıktır. Klimanın rutin temizlik ve bakımı yapılarak bu risklerin önüne geçilebilir."

BULAŞ HASTALIK RİSKİ

Klimaların temizliği iyi yapılmazsa ve iyi dezenfekte edilmezse lejyoner hastalığına sebep olan legionella pneumophila ve başka bakterilerin gelişebileceğini söyleyen Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fatma Sungur Toksoy da, alerjik hastalıklara ek olarak viral üst solunum yollarında artış, tüberküloz gibi bulaşı hastalıkların gelişebileceğine dikkat çekti. Düzenli klima bakımları hem cihazların ömrünü uzatıyor hem de enerji tasarrufu açısından büyük avantajlar sağlıyor.

PARTİKÜLLERİ TEMİZLEYEBİLİR

- Düzenli bakım, klimanın ilk günkü verimiyle ve uzun yıllar güvenle çalışması sağlar.

- Filtre başta olmak üzere yapılacak klima bakımı, iç ortam havasının sağlıklı hale getirir. Daikin'in patentli flash streamer teknolojili ürünlerde özel filtre ve hava temizleme teknolojileri havadaki partikülleri yüzde 99.9 oranında temizleyebilir.

- Klimanın performansını artırarak enerji tasarrufuna olanak verir.

'DOĞRU HAVA HAREKETİ' ÖNEMLİ

Sağlıklı bir iç ortam için 'doğru hava hareketi'nin önemini vurgulayan Daikin uzmanları, pandemi sürecini de dikkate alarak virüs ve bakterilere karşı alınabilecek tedbirler arasında mekanların sık sık havalandırılması gerektiğine dikkat çekti. Daikin uzmanları, pencere açılarak havalandırma yapılamadığı takdirde sürdürülebilir taze hava sağlayan cihazlar yardımıyla havalandırılma yapılmasının, klima bakımlarının gerekliliğinin altını çizdi. Bakımların uzman yetkili servisler tarafından yapılması gerektiğinin de altını çizen uzmanlar, klimaların yılda en az 1 kere rutin bakımının yapılmasının önemine işaret etti. Daikin Türkiye Satış Danışmanlık Departman Müdürü Turgay Yay, "Evlerdeki Daikin cihazlarında 2 kademeli filtremiz var. Bunlar titanyum apatit ve flash stream teknolojileri. Oldukça gelişmiş filtrasyon prosesi sayesinde havayla taşınan yüzde 99'a varan bakteri, mantar, küf gibi askıdaki partikülleri tutuyor ve gideriyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın