Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: Paris İklim Anlaşması'yla yeni araçlar devreye girecek! Çevreci ulaşım teşvik edilecek

Paris İklim Anlaşması, ulaşımda da dönüşüm getirecek. Scooter, bisiklet ve paylaşımlı yolculuk ile elektrikli araç altyapısı konusunda çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Karaismailoğlu “Çevreci ulaşım türleri teşvik edilecek” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: Paris İklim Anlaşması'yla yeni araçlar devreye girecek! Çevreci ulaşım teşvik edilecek

Küresel sıcaklık artışının bu yüzyılın sonunda 1,5 dereceyle sınırlandırılmasını hedefleyen Paris Anlaşması, 10 Kasım itibarıyla Türkiye'de yürürlüğe girdi. Yeşil dönüşümün iklim ve çevreye olduğu kadar ülke ekonomilerinde de büyük bir dönüşüme neden olması bekleniyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin yeşil kalkınma devrimi için Bakanlık vizyonunu ve bu kapsamdaki strateji ve projelerini paylaştı. Karaismailoğlu çevreci ulaşım türlerinin teşvik edileceğini belirterek "Yakın zamanda sahada uygulamalarını göreceğimiz projelerimiz olacak" dedi.

ÇEVRECİ ARAÇLAR

Kentlerde kısa, orta mesafe yolculukların yürüme, scooter, bisiklet ve toplu taşıma, uzun mesafe yolculukların paylaşımlı, elektrikli araçlar ve raylı sistemlerle yapılabileceği bir ulaştırma ağı tesis etmeye yönelik çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen Karaismailoğlu, elektrikli araçların kullanımının artırılması için gerekli olan teknik ve idari altyapıya yönelik çalışmalar ve elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının yaygınlaştırılmasına dönük çalışmaların da devam ettiğini bildirdi. Karaismailoğlu öte yandan, kentsel ortamdan fosil yakıtlı araçların aşamalı olarak kaldırılması, petrole bağımlılığın ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasına katkı sağlayacak mevzuat çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

3 AYRI EYLEM PLANI

Karaismailoğlu "Üst düzey strateji belgelerimizle yeşil kalkınma hedeflerimize hızlı adımlarla ilerliyoruz" dedi. Karaismailoğlu bu kapsamda, "Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı", "Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Stratejisi ve Eylem Planı" ve "Sürdürülebilir, Akıllı Hareketlilik Stratejisi" başlıklarıyla eylem planlarını hazırladıklarına söyledi.

İLK MİLLİ ELEKTRİKLİ TREN YOLDA

İşletme hızı 160 kilometre olacak şekilde ilk milli ve yerli elektrikli tren üretimi için çalışmaları da tamamladıklarını anlatan Karaismailoğlu, "Trenlerimiz çok kısa süre içerisinde vatandaşlarımızın hizmetinde olacak" diye konuştu. Karaismailoğlu "TCDD'nin 2025 yılına kadar tükettiği enerjinin yüzde 50'lik kısmını yenilenebilir enerjiden karşılayacağız. 2021 itibarıyla, TCDD hatlarının yüzde 45'i elektrikli hale getirildi" bilgisini paylaştı.

KANAL ÇEVRE İÇİN ZORUNLU BİR PROJE

Bakan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul Projesi'ne de değinerek, dünyanın en büyük petrol ve zehirli atık taşıyan gemilerinin, İstanbul için can ve mal güvenliğinin yanında büyük çevresel riskler oluşturduğunu ifade etti. Karaismailoğlu, "Çevre hassasiyeti konusunda hem ülkemizi ve hem de tüm dünyayı yakından ilgilendiren önemli ve asrın projesi Kanal İstanbul'dur. Kanal İstanbul Projesi, boğazlarımızda yaşanması muhtemel bir çevre faciasının önüne geçmek için zorunludur" dedi.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın