‘Turkishland'da tarım gelecek için yatırım

Türkiye'nin Venezuela'da yapacağı tarım yatırımının detayları belli oldu. Gelecekte dünya gıda pazarında söz sahibi olmak için yapılacak yatırımdan elde edilecek gelirin %70'i Türkiye'ye kalacak.

‘Turkishland'da tarım gelecek için yatırım

Tarım ve Orman Bakanlığı, Venezüela'da yapılması planlanan tarım ve gıda ürünleri yatırımlarının detaylarını açıkladı. Açıklamada, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun 7 Haziran'da Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında, iki ülke arasında 3 işbirliği anlaşması imzalandığı anımsatıldı. Anlaşmalardan birinin 'Bitki Koruma ve Karantina Alanında İş Birliği Mutabakat Zaptı' olduğu hatırlatılan açıklamada, Venezuela Üretken Tarım ve Araziler Bakanı Wilman Castro Soteldo'nun Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'ye 'Türk yatırımcıların Venezuela'da 400 bin hektar tarımsal alanda yatırım yapabileceklerini' ilettiği aktarıldı.

YÜZDE 70'İ TÜRKİYE'YE

Açıklamada, "Yapılan teklife göre, Venezuela'da Türkiye için ayrılan ve 'Turkish land' olarak adlandırılan bölgede tarımsal yatırım yapılması ve elde edilecek hasılatın yüzde 70'inin yatırımcıya, geri kalan yüzde 30'luk kısmının da Venezuela'ya bırakılması ifade edilmiştir. Yatırımcının elde edeceği hasılatın Türkiye'nin ihracatı için de kullanılabileceği kaydedilmiştir" denildi. Açıklamada eleştiriler de hatırlatarak, "Türkiye ihtiyacı rahatlıkla karşılayabilecek durumda" denildi.Açıklamada, kendi ülkeleri dışında tarımsal yatırım yapan ülkelerin bu yatırımlarını mevcut tarım ve gıda ürünleri ihtiyacı için değil gelecekte dünya gıda piyasasında söz sahibi olmak için yaptıklarına işaret edildi. Türkiye'nin tarihi misyonu gereği tarımsal yatırım yaptığı ülkelere sömürgeci bir prensiple yaklaşmadığı, aksine kazan-kazan prensibiyle yaklaştığı vurgulanan açıklamada, "Her şeyden önemlisi, tarım ve gıda ürünü yatırımlarına ihtiyaç duyan ülkeler yatırım konusunda Türkiye'ye bizzat kendileri teklifte bulunmaktadır. Bu ülkeler Türkiye'nin bu konudaki tecrübesine ve üretkenliğine sonuna kadar güvenmektedir" denildi.

TARIMDA AYLIK MALİYET ARTIŞI %16

Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) mayısta bir önceki aya göre yüzde 16.18, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 154.97 arttı. 5 aylık artış ise yüzde 100.17 oldu. Ormancılık ürünleri yüzde 6.11, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 9.46, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 16.73 artış oldu.

DÜNYADA 41 ÜLKE FARKLI YERLERDE ARAZİ KİRALIYOR

Birçok ülkenin gelecekteki tarım ve gıda ürünü ihtiyaçlarını temin etmek için farklı ülkelerde tarımsal faaliyetlerde bulunduğu belirtilen açıklamada, Dünya Ticaret Örgütü'nün raporlarına göre 41 ülkenin başka ülkelerde arazi kiraladığı, 62 ülkenin de arazilerini kiraladığı veya sattığı belirtildi. İngiltere'nin 4.4 milyon hektar arazi kiraladığı kaydedilen açıklamada, "ABD'nin kiraladığı arazilerin büyüklüğü 3.7 milyon hektardır. İngiltere'nin kiraladığı arazilerin büyüklüğü Danimarka'nın yüzölçümüne eşitken, ABD, İsviçre ve Çin'in Moldova büyüklüğünde kiraladığı tarım arazileri vardır" denildi.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın