Mayın tarlasından 7.5 milyar dolarlık iş hacmi

Dağlık Karabağ'ın işgalinin bitirilmesinde Azerbaycan'a askeri ve siyasi destek veren Türkiye, bölgenin ekonomik kalkınmasında da önemli rol oynayacak.

Mayın tarlasından 7.5 milyar dolarlık iş hacmi

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Sanayi, tarım, hizmetler başta olmak üzere 27 milyar dolarlık yatırım potansiyeli taşıyan bölgenin havalimanını 8 ayda tamamlayıp Azerbaycan hükümetine teslim eden Türkiye, bölgede yeni iş fırsatları yaratmak için atağa geçti.

EN AZ 3 KAT ARTACAK

Karabağ'ın kalkınmasında Türk KOBİ'lerinin etkin rol oynaması için geçen hafta Azerbaycan'da bir zirve düzenleyen İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) Başkanı Taha Ayhan, "Yaklaşık 30 yıldır neredeyse hiç yatırım yapılmamış 18 bin kilometrekarelik Karabağ Türk şirketleri tarafından ayağa kaldırılacak. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki 2.5 milyar dolarlık ticaret hacminin, Karabağ'daki iş fırsatlarıyla en az 3 katına çıkmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

KOBİ'LER DE AÇILIYOR

Azerbaycan'ın yüzde 20'si kadar büyüklüğe sahip Karabağ'ın telekomünikasyondan inşaata, tarımdan, hizmetlere tüm alanlarda yatırıma ihtiyaç duyduğunu anlatan Taha Ayhan, şunları kaydetti: "Bölgenin havalimanını Türk şirketi yaptı, demiryolunu Kalyon yapıyor. Telekomünikasyon için de Azercell'in Türkiye'deki GSM operatörleriyle diyaloğa geçtiği belirtiliyor. Büyük Türk şirketlerinin yanı sıra KOBİ'lerin de bölge ekonomisine açılması için bir zirve düzenledik. 32 ülkeden toplam 50 girişimcinin katılımıyla gerçekleşen zirve sonunda genç girişimciler için önemli kazanımlar sağlayacağımıza ve küresel pazarda Müslüman gençlerin görünürlüğünün daha da artacağına inanıyorum."

İNSANSIZ TRAKTÖRLE TARLALARI TEMİZLEDİ

Karabağ'da iş yapan şirketlerden biri Dost Agro. Zengilan'da yaklaşık 6 aydır bir akıllı tarım kampüsü kurmak için çalışan şirket, bölgedeki arazide mayınlar nedeniyle yatırım ilerlemeyince traktörleri uzaktan kontrol edebilen bir aparat geliştirdi. Bu aparatı traktörlere entegre ederek bölgedeki mayınları tespit edebilen şirket, şu ana kadar 5 bin dekar araziyi mayından arındırdı. Dost Agropark Genel Müdürü Mehmet Zeki Tuğrul, "Karabağ'da entegre bir tarım tesisi kuracağız. wvw Altı bin hektara yakın alanda tarımsal üretim, sonrasında 10 bin başlık angus besi çiftliği, entegre et üretimi tesisi kuracağız" diye konuştu.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın