İç turizmde salgın öncesini yakaladık

Bayramda 10 milyon kişinin tatil amaçlı seyahate çıktığı tahmin edilirken bu rakamla iç turizmde rekor kırıldı. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Sururi Çorabatır “İç turizmde en iyi yılımız 2019'u aştık” dedi.

İç turizmde salgın öncesini yakaladık

Kurban Bayramı tatilinde iç turizmde görülen hareketlilik, Kovid-19 salgını nedeniyle geçen yıl arzu edildiği gibi bir sezon geçiremeyen sektör temsilcilerinin yüzünü güldürdü. Sadece bayram tatilinde 10 milyon kişinin gezi, eğlence ve tatil amaçlı seyahate çıktığı tahmin edilirken bu rakamla turizmde en iyi yıl olan 2019'un 7 aylık dönemi aşılmış oldu. 2019'un tamamında 20 milyon 755 bin kişi yurt içinde tatil yapmıştı.

BEKLENTİLER AŞILDI

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Sururi Çorabatır, Türkiye'nin her bölgesinde seyahat hareketliliği yaşandığını belirterek, salgın nedeniyle evde kalan, geçen yıl tatil yapamayan insanların bu yıl ya tatil bölgelerine ya da aile ziyaretlerine yöneldiğini dile getirdi. Çorabatır, özellikle kıyı bölgelerinde önemli bir yoğunluğa ulaşıldığını vurgulayarak "Yerli ve yabancı misafirlerimizle özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde doluluklar yaşandı. Çanakkale'den Mersin bölgesine kadar kıyı bölgelerimiz, beklenenin üzerinde rağbet gördü. İç bölgelerimizde Kapadokya'da da bayram süresince doluluk söz konusuydu. İç pazarda, turizmde en iyi yılımız olan 2019'un rakamlarının üzerine çıkıldı. Dış pazarda da 50'den fazla ülkeden misafir ağırladık. Turizmdeki hareketlilik, ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır" dedi.

EYLÜLE KADAR SÜRECEK

Rusya başta olmak üzere Almanya, Hollanda, Belçika, Bulgaristan, Slovakya gibi salgın tedbirlerini yerine getiren birçok ülkeden turistin de tatil için Türkiye'yi tercih ettiğini dile getiren Çorabatır, İngiltere pazarının da en kısa sürede açılmasını, özellikle Ege bölgesini pozitif etkileyecek bir hareketliliğin yaşanmasını beklediklerini bildirdi. Çorabatır "Turizm hareketliliği sadece turizmcilerin değil, herkesin yüzünü güldürüyor. Bu yoğunluğun okullar açılıncaya kadar devam edeceğini düşünüyoruz. Tabii vaka sayıları ve aşılanma oranları da önemli" diye konuştu.

YENİDEN TATİL İÇİN AŞILAMAYA DEVAM

Güvenli Turizm Sertifika Programı kriterlerinden asla taviz verilmediğini ancak turizmin devam etmesi için sadece turizmcilerin önlem almasının yeterli olmadığını vurgulayan Çorabatır, "Salgının etkisi geçti sanılarak vatandaşlarımızda rehavet söz konusu. İnsanların bireysel sorumluluklarını yerine getirmelerini ve aşılanma oranının yüzde 80'lere ulaşmasını temenni ediyoruz. İleriki günlerde de tatil yapabilmemiz ve tüm sektörlerin sürekliliği için aşılanmamız şart" dedi.

ŞEHİR OTELLERİNDE DOLULUK YÜZDE 60

İç turizmde hareketlilik yaşanırken yabancı turistte henüz istenilen seviye yakalanamadı. TUROB Başkanı Müberra Eresin, bayram süresinde sahillerde dolulukların yükseldiğini ancak İstanbul ve Türkiye genelindeki şehir otelleri için aynı durumun söz konusu olmadığını ifade etti. Eresin, "İstanbul'daki otellerin yüzde 35-40'ı kapalı. Doluluklar ise yüzde 60'larda. Bayram sonrası da sakin geçecek gibi görünüyor. Yabancı turist ise Ortadoğu ağırlıklı" şeklinde konuştu.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın