'Global krize rağmen tahsilat oranı çok iyi'

2021 yılında yüzde 4,2 olan tahsili gecikmiş alacak oranı Mayıs 2022'de yüzde 2,7'ye düştü. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, küresel kriz ve savaşlara rağmen bu oranın çok iyi olduğunu söyledi.

'Global krize rağmen tahsilat oranı çok iyi'

Denizli iş dünyasıyla buluşan Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Türkiye'de krediye erişimde herhangi bir problem olmadığına dikkat çeken Çakar, "Kredilerin doğru mecralarda kullandırılması konusunda çaba harcıyoruz. Kredi kullanımında en fazla payı yüzde 28 ile imalat sanayii almış. Sonra ticaret yüzde 16, inşaat yüzde 10, enerji yüzde 9 pazar payına sahip. Son 1 yıl içerisinde imalat sanayisinin 2 puan kazandığını görüyoruz. Daha önce yüzde 26 idi" diye konuştu.

BATIK ANLAMINA GELMEZ

Kredi tahsilatında da sorun olmadığını dile getiren Çakar "Kredilerin tahsilinde de bir problem yok. Peki sektör olarak verdiğimiz kredileri tahsil edebiliyor muyuz? 2021 yılında yüzde 4,2 olan tahsili gecikmiş alacak oranı Mayıs 2022 itibarıyla yüzde 2,7'ye düşmüş durumda. Bakın küresel bir kriz var. Yanı başımızda bir savaş var. Ancak tahsili gecikmiş alacak oranı yani kredilerin tahsil kabiliyeti hakikatten çok iyi" dedi. Çakar, kredilerin tahsili gecikmiş alacak kalemlerine intikal etmesinin bu kredilerin battığı anlamına gelmediğine ifade etti.

EKONOMİ % 3.1 DARALDI

Salgında dünya ekonomisinin % 3,1 daraldığını ifade eden Çakar, "Rusya-Ukrayna Savaş da beklentileri bozdu. Dünya ekonomisi için 2022'de öngörülen büyüme, enflasyon, kur hedefleri revize edilmeli" dedi.

KÜRESEL ZORLUKLARDAN TÜRKİYE DE ETKİLENDİ

Türkiye'nin pandemide yüzde 1,8 büyüdüğünü ifade eden Çakar, "Çin'le beraber en çok büyüyen ülke biz olmuştuk. Geçen sene yüzde 11 civarında sanırım İngiltere'yle beraber en yüksek büyüyen ülkelerden biri olmuştuk. Bu sene ise birinci çeyrekte hatırlayın yüzde 7,3 oranında büyüdük. Ancak şunu unutmamalıyız, küresel zorluklar bütün dünyayı etkilediği gibi bütün gelişmekte olan ülkeleri de etkiliyor. Haliyle bizim gibi dışa açık bir ekonominin etkilenmemesi düşünülemez. Dolayısıyla biz de etkileniyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

  • ziraat bankası
  • alpaslan çakar
  • ekonomi
Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın