Fintekler hızlı değişimle daha çok yol alacak

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Göksel Aşan, “Teknoloji tarafında fintekler başta olmak üzere birkaç alanda gelişmeler yaşanıyor. Fintekler daha çok yol alacak” dedi.

Fintekler hızlı değişimle daha çok yol alacak

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Göksel Aşan, teknoloji alanında hızlı değişimler yaşandığını belirterek, "Teknoloji tarafında fintekler başta olmak üzere birkaç alanda gelişme yaşanıyor. Fintekler epey yol aldı. Büyük ihtimalle daha da yol alacak" diye konuştu. Aşan, dijital para, açık bankacılık gibi alanların da sistemi gerçekten derinden etkileyecek alanlar olduğunu kaydetti.

YENİ BANKACILIK TÜRÜ

Türkiye 2023 Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen 'Finans Sektörünün 2023 Vizyonu' panelinde konuşan Aşan, 'peer-to-peer' konusunun da önemine işaret ederek, "Mevduat, borçlanma gibi ilişkilerin bir kısmının artık bu bankacılık sistemi dediğimiz sistemin dışına çıkıp peer-to-peer alanlarda gelişeceği de bir ihtimal" diye konuştu. Aşan, "Diğer bir konu kripto meselesi. Bu konuda sistem üzerinde şu anda belirsizlik yaratıyor. Bununla ilgili bir düzenleme yapılıyor, o düzenleme inşallah kısa bir sürede gerçekleşir diye düşünüyoruz. O alanda da şöyle düşünüyorum, biz kriptoyla ilgili düzenlemeyi bugün yapacağız. Çok büyük ihtimalle 3 sene sonra yaptığımız düzenleme eskimiş olacak. Bir düzenleme daha yapacağız" dedi.

KRİPTODA HIZLI DEĞİŞİM

Göksel Aşan, finansal sistemin bankacılık dışına yayılmasının bankacılığı rahatlatacağını, yükün çok büyük kısmının bankacılık üzerinde olduğunu da söyledi. Aşan, bu durumun bankacılık sistemine de yardımcı olacağını ifade etti.

İFM'YE TAŞINMALAR 2022 YILINDA

Aşan, inşaatların bitmeye başladığı İFM'ye 2022'nin ilk çeyreğinde taşınmaların başlayacağını düşündüklerini belirterek, "Merkez Bankası binası da yıl sonunda bittiğinde tamamen aktif hale gelecek. Burada herkesin yavaş yavaş yerini ayırtması gerek" dedi. Aşan, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile Finans Ofisi'nin Katar'ın başkenti Doha'da şube açma girişimleri olduğunu sözlerine ekledi.

İFM'DE FİNANSAL TEKNOLOJİYE ÖZEL ÜS

Göksel Aşan, İFM içerisinde finansal teknoloji şirketleri için özel bir alan bulunacağını, burasının finans ve teknoloji üssü olacağını belirterek, "İFM Tahkim de 2022 ortası gibi tamamlanmış olacak. İFM Tahkim Merkezi'ni de kuruyor olacağız. Finans mahkemeleri, tahkim merkezi ve İslami tahkim" dedi.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın